Makedonski Trio “Aura” otvorio Međunarodne susrete flautista “Tahir Kulenović”

Makedonski Trio “Aura” svečano je otvorio u Koncertnoj sali Muzičke škole u Valjevu 21. Međunarodne susrete flautista “Tahir Kulenović”. Ove godine, ovaj prestižni takmičarski Festival flaute okuplja 128 flautista i 40 pedagoga, 25 muzičkih škola i muzičkih akademija iz pet zemalja.

Trio “Aura” iz Makedonije – Svečano otvaranje 21. Međunarodnih susreta flautista “Tahir Kulenović” u Valjevu (foto: Grad Valjevo)

Mr Suzana Radovanović – Perić, direktorka valjevske Muzičke škole “Živorad Grbić”, koja kroz ovaj festival protekle 2 decenije uspešno neguje muziciranje flaute i gosti brojne talente ovog duvačkom instrumenta, naglasila je da je Valjevo grad umetnosti i umetnika, poznat po pesnicima i slikarima, da je grad velikog broja talentovanih i mladih ljudi, ali da je i grad flaute.

Direktorka valjevske MŠ “Živorad Grbić” Suzana Radovanović – Perić i predsednik žirija mr Miomir Simonović na svečanosti otvaranja 21. Međunarodnih susreta flautista “Tahir Kulenović” u Valjevu (foto: Grad Valjevo)

Dejan Bogojević, član Gradskog veća zadužen za kulturu, na svećanosti otvaranja  21. Međunarodnih susreta flautista “Tahir Kulenović” u Valjevu istakao je simboliku između flaute kao najstarijeg muzičkog instrumenta i tradicionalnog Međunarodnogi susreta flautista koji se održava baš u našem grad. On je izrazio zadovoljstvo što će se u Valjevu ovih dana takmičiti učenici iz Srbije, ali i iz regiona.

Član Gradskog veća Dejan Bogojević pozdravio je u ime Grada Valjeva prisutne na svečanosti otvaranja ovogodišnjeg festivala flautista (foto: Grad Valjevo)

Trio “Aura”, čijim je koncertom zvanično otpočeo festiva, čine profesori Muzičke Akademije u Skoplju Strašo Temkov – flauta, Ana Gaceva – klavir  i Marjan Miloševski – fagot. Reč je o triju koji je itekako prisutan i omiljen na svetskoj muzičkoj sceni, a na koncertu u Valjevu izveo je dela Lefevra, Jansa, Dimuševskog i Pjacole.

Tradicionalni međunarodni susreti flautista zatvaraju se u nedelju, 24. februara. Tog poslednjeg dana festivala u Muzičkoj školi “Živorad Grbić” u 20 časova nastupiće najbolji učesnici takmičenja. Pokrovitelj Međunarodnih susreta flautista „Tahir Kulenović“ je kao i svih prethodnih godina Grad Valjevo.

Trio “Aura” iz Skoplja – Svečano otvaranje 21. Međunarodnih susreta flautista “Tahir Kulenović” u Valjevu (foto: Grad Valjevo)

Ovaj festival, pokrenut je 1999. godine, upravo inicijativom profesora Tahira Kulenovića, jednog od najistaknutijih flautista i muzičkih pedagoga nekadašnje Jugoslavije. Reč je o prvom valjevskom festivalu posvećenom umetničkoj muzici i prvom takmičenju najvećih mladih talenata na flauti u Srbiji.

M.P.M.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.