Lokalni front o “zataškavanju veštog poslovnog poduhvata” i “ekskluzivcima” u javnim nabavkama

Valjevski Lokalni front je svoju najnoviju konferenciju za medije posvetio temi koju su aktivisti ovog udruženja otvorili u aprilu mesecu, a tiče se tvrdnji da je Grad Valjevo pre 2 godine za oko 5.000 evra otkupio, zbog proširenja puta, samo jednu parcelu na Divčibarama, koja je u vlasništvu supruge zamenika predsednika Skupštine Grada Mihaila Milutinovića. Aktivisti Fronta podsetili su da je gospodin Mulutinović nakon toga gostovao na VTV-u i najavio da će za te njihove tvrdnje potražiti zaštitu na sudu. Posle dva meseca čekanja na tu rekaciju gospodina Milutinovića, “frontovci” su potražili bliže informacije o eksproprijaciji parcele 669/9 na Divčibarama, površine 3,64 ara, koju je vlasnica krajem 2016. godine, kako tvrde, “ljubazno ustupila Gradu za 5.330 evra”. Dobili su odgovor da vlasnicima susednog zemljišta do sada parcele nisu bile eksproprisane i da im nije ni isplaćena nekakva naknada.

S leva na desno Đorđe Petkovć i Ivan Milovanović, aktivisti Lokalnog fornta VA

“Neko u Gradskoj upravi dosetio se da stvar malo zataška pošto je Lokalni front pre tri meseca otkrio detalje ovog veštog poslovnog poduhvata. Pred vama je kopija akta kojim Odeljenje za građevinsko zemljište i infrastrukturu zahteva pokretanje postupka javne nabavke za izradu projekta parcelacije za potrebe eksproprijacije. U pitanju je formiranje parcela javne namene radi izgradnje saobraćajnice S7 na Divčibarama. Datum ovog dopisa je 23. maj 2018. godine. Otuda konstatacija o svežoj javnoj nabavci. Nema niko ništa protiv gradnje puteva, posebno na Divčibarama. Ono protiv čega jesmo, i bićemo do kraja, jeste korupcija u javnim nabavkama”, rekao je Ivan Milovanović, aktivista Lokalnog fronta.

Prema rečima Đorđa Petkovića, takođe aktiviste Lokalnog fronta VA, podstrek za ovo istraživanje im je dao u svom “veoma zapaženom gostovanju” na Vujić televiziji gospodin Mihailo Milutinović, u svojstvu predsednika radne grupe za praćenje javnih nabavki, koji je pričao o tome da u javnim nabavkama postoje ponuđači “ekskluzivci”, kao i da je pre tri meseca sprečena jedna pljačkaška eksproprijacija, vredna nekoliko stotina hiljada evra. Petković ističe da su posle toga bili očekivani novi detalji o sprečenim pljačkama koje bi, kako je istakao, valjda trebalo da imaju za posledicu i nekakve prijave organima nadležnim za prestupe u javnim nabavkama. Pošto novih detalja nije bilo, “frontovci” su preko poverenika za informacije od javnog značaja dobili kopije traženih rešenja o osnivanju radne grupe za praćenje javnih nabavki i kopiju dopune rešenja kojom gradonačelnik propisuje visinu naknade za prisustvovanje sednicama radne grupe u iznosu od 3 hiljade dinara po sednici.

“Saznali smo da novi Pravilnik o javnim nabavkama luta već osam ili devet meseci po hodnicima zgrade Gradske uprave. U međuvremenu javne nabavke se i dalje sprovode prema aktu koji nigde nije objavljen. Čuli smo dalje da su MOC, MIC i na kraju TIC osetljive teme, što je Lokalni front i izneo u javnost pre izvesnog vremena, čuli smo da ni “Vidrak” nema sve akte o javnim nabavkama. Uzgred, jedan mogući lapsus iz zapisnika sa 11. sednice, od 25. decembra prošle godine. Navedeno je da je najbolji ponuđač bio “Autotransport, a još 22. decembra potpisana je odluka o dodeli ugovora preduzeću “Ingrap-Omni”. Prema tekstu odluke najpovoljniji ponuđač bio je “Ingrap-Omni”, a “Autotransport” najmanje povoljan. Toliko o nivou i kvalitetu informacija radne grupe”, pojašnjava Petković neke od detalja iz zapisnika sa sednica radne grupe za praćenje javnih nabavki.

Iz odgovora koji su dobijeni, Petković kaže da se jasno vidi da radna grupa nije podnosila, a verovatno nikada neće ni podnositi, nikakve pismene izveštaje onome ko ju je osnovao, kao i da su priče o ponuđačima “ekskluzivcima” ostale samo priče. Prema njegovim rečima, nema pisanih tragova ni o pljačkaškoj eksproprijaciji vrednoj nekoliko stotina hiljada evra koju pominje uvaženi predsednik radne grupe.

Lokalni front dao je i kratku analizu javnih nabavki u 2016. godini, prema kojoj je oglašena ukupno 51 javna nabavka. U devet slučajeva postupak je bio obustavljen, tako da su ponuđačima dodeljena ukupno 42 ugovora. Ukupna vrednost svih ugovora, bez PDV, bila je prilično niska: 123.714.434,65 dinara. Ovaj iznos podeljen je na ukupno 28 ponuđača, s tim što su u jednoj javnoj nabavci ugovor dobila dva ponuđača. Među njima bila su preduzeća, preduzetničke radnje i jedno fizičko lice, od toga 15 iz Valjeva i 13 sa strane. Sa dva ponuđača sklopljeno je po 4 ugovora, sa dva po 3 ugovora. Pojedinačno, najveću ukupnu vrednost ugovora ostvario je ponuđač sa iznosom od 21.802.267,10 dinara (17,62% ukupne godišnje vrednosti nabavki, bez PDV). Isti ponuđač dobio je i pojedinačno najveći ugovor od 16.920.840,10 dinara.

Kako su aktivisti Lokalnog fronta rekli novinarima, ponuđače nisu namerno imenovali, jer od predsednika radne grupe očekuju da otvori karte i obavesti javnost o “ekskluzivcima” koje je pomenuo. Ukoliko on to ne učini, “frontovci” će to učiniti u nekom od narednih obraćanja medijima, jer imaju spremnu potpunu analizu javnih nabavki za 2016. i 2017. godinu.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.