LOKALNI FRONT: “TIC velika šansa koju naš grad ne sme ispustiti”

Aktivisti valjevskog Lokalnog fronta svoje najnovije obraćanje medijima posvetili su “dvogodišnjoj sagi o poduhvatu zvanom Tehnološko inovacioni centar (TIC), koja je od samog starta slutila na nevolju”. Prema onome što se moglo čuti na konferenciji za novinare, nesposobnost, nemar i nedostatak komunikacije ove gradske vlasti najbolje se mogu videti upravo na primeru TIC-a, koji je trebalo da bude smešten u zgradi stare Šeste škole, za koji je Republika Slovenija tokom prošle godine opredelila sredstava iz svog budžeta. Kako kaže Ivan Milovanović iz Lokalnog fronta, taj novac, koji je slovenačka Vlada namenila za TIC, nije uplaćen zbog nodgovornosti čelnika Grada, srpskog ministarstva prosvete i naše države.

Aktivisti Lokalnog fronta VA Đorđe Petković i Ivan Milovanović

“Zamišljeno je da TIC bude smešten u prostorije Šeste škole. Projekat je urađen, biće plaćen sa oko 2,5 miliona dinara,  bez PDV-a, a onda i bačen. Elaborat tehničke opremljenosti je radilo nekoliko profesora Tehničke škole Valjevo. Prilikom posete gradu Valjevu ministra Šarčevića saznajemo da TIC neće biti u prostorijama Šeste osnovne, već u prostorijama Tehničke Škole Valjevo. To nije ideja ministra Šarčevića, već Mihaila Milutinovića i naravno Grada Valjeva. Odakle prvo ideja za premeštanje? Koji su razlozi i zašto bacamo 2,5 miliona dinara? Kako i na osnovu čega gospodin Milutinović zna da se TIC može smestiti u prostorije Tehničke škole Valjevo? Pitamo gospodina Milutinovića da li će izrađeni projekat platiti on ili Grad Valjevo našim novcem”, pita aktivsta “Fronta” Ivan Milovanović.

Kao krivce za ovakav razvoj događaja vezano za TIC aktivisti Lokanog fronta imenovali su i Dragana Jeremića, bivšeg zamenika gradonačelnika Valjeva, javno mu upućujući pitanje zašto je sve izvrnuto naopačke otkako se on uključio u realizaciju ovog projekta, kao i gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića, javno optužujući obojicu da su lagali odbornike, odnosno javnost.

“Došli smo do izveštaja Centra za razvoj projekata SEE PROJECT, koji se bavi strateškim planiranjem formiranja Međuregionalnog informacionog Centra (MIC). U njemu, između ostalog, piše sledeće: “U julu mesecu 2017. godine Ministarstvo prosvete Slovenije je odlučilo da, privremeno, povuče svoju ponudu za donacijom i koinvestiranjem. Grad Valjevo, tvrdi dalje izveštaj, ipak se opredelio na samostalnu “izgradnju priče”, pa je konsultant pomogao u procesu uobličavanja ideje, savetima i “konkretnim tehničkim rešenjima u inžinjeringu pravno-administrativnog poslovanja”. Podsetiću vas da je Lokalni front VA prvi u javnost izneo ova saznanja, još na konferenciji ispred deponije koja je privremena dvadeset godina. A, to je jako bitno jer upravo pokazuje da je zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić svesno obmanjivao, ili što bi naš narod rekao, lagao kolege odbornike na sednici 30. novembra prošle godine. To pokazuje da je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović pričao neistine, ili kako naš narod kaže, lagao kada je davao silne intervjue o analizi 2017. godine”, rekao je Đorđe Petković.

Prema njegovim rečima, pored svega toga Skupština Grada usvojila je odluku o osnivanju Centra za stručno usavršavanje “Tehnički inovacioni centar Valjevo”, kako glasi zvančan naziv, usvojila njegov Statut, imenovala v.d. direktora, upravni i nadzorni odbor. Da li je ispoštovan član 3 Statuta kojim Centar svojstvo pravnog lica stiče upisom u sudski registar kod nadležnog suda, on navodi da za to za sada nema podataka.

Lokalni fornt VA je mišljenja da javnost treba da zna da je projekat TIC-a zaista velika šansa za naš grad i da Grad Valjevo ne sme ispustiti ovu priliku. Aktivisti “Fronta” pozvali su sve uključene u realizaciju ovog projekta “na razum, saradnju i odgovornost”.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.