Medijska pismenost za zrelo doba

U petak, 7. maja, u Matičnoj biblioteci “Ljubimir Nenadović” u Valjevu, biće održan prvi u nizu seminara za bibliotekare, koje realizuje udruženje “Biblioteka Plus” u okviru projekta “Medijsko nasilje i medijska ekologija”. Cilj ovog projekta da se bibliotekarima pruži stručna podrška da razvijaju znanja i ohrabre starije građane, korisnike biblioteka da se služe društvenim medijima, internetom, ali da uz pomoć bibliotekara pažljivije biraju, stvaraju i razmenjuju medijske sadržaje.

O medijskom montoringu za bibliotekare govoriće Maja Vukadinović, koja će održati i radionicu, a biće održano i predavanje i radionica “Medijska kreativnost za treće doba” Ljiljane Manić. Polaznici seminara biće odabrani bibliotekari iz ustanova koje pokriva Matična biblioteka.

U razgovorima sa bibliotekarima predavači će utvrditi kako razvijaju komunikaciju sa penzionerima i korisnicima u zrelijem dobu. Budući da im je osim knjiga potrebna i podrška u savlađivanju i upotrebi novih medija, javna biblioteka je pred novim izazovima unapređenja njihovih znanja i veština.

Projektne aktivnosti usmerene su na razmenu iskustva i stručnu podršku bibliotekarima za rad sa sa starijim korisnicima u oblasti medijskog monitoringa, medijske kritike, medijske kreativnosti i medijskog aktivizma. Predavači su prof dr Miroljub Radojković, dr Maja Vukadinović, dr Tamara Vučenović, dr Ljiljana Manić. dr Vesna Crnogorac, dr Marijana Matović i prof. dr Dalibor Petrović, a o svojim iskustvima u korišćenju interneta i društvenih mreža govore i Neda Todorović, Gordana Zindović, Goran Marković, Ljubivoje Ršumović, Ratko Božović, Milan Vlajčić.

Od maja do septembra meseca ove godine, seminari za bibliotekare, osim u Valjevu, biće održani u javnim bibliotekama u Subotici, Somboru, Kragujevcu, Kladovu i Vrnjačkoj Banji. Projekat podrazumeva i rad bibliotekara sa korisnicima, kao i predstavljanje rezultata i javnu debatu.

Udruženje Biblioteka Plus je aktivno na polju unapređenja medijske pismenosti. Dosadašnje aktivnosti obuhvatale su rad sa učenicima i nastavnicima u srednjim školama, a ovik projektom se nastavlja rad u javnim bibliotekama.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.