Međunarodna Izložba grafike „Otisak ritma“ početak dugoročne saradnje značajnih galerija Valjeva i Zemuna

U Galeriji Doma vazduhoplovsta „Ikar“ u Zemunu svečano je otvorena Međunarodna izložba grafike „Otisak ritma“ sa radovima iz kolekcije Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“. Reč je o autorskoj izložbi koju je priredila istoričarka umetnosti Branka Milutinović, članica Saveta Galerije „Ikar“.

Međunarodna izložba grafike Otisak ritma - Galerija Ikar (3)

U okviru ove grupne izložbe predstavljene su grafike dvadeset jednog umetnika iz SAD, Švajcarske, Belorusije, Slovačke i Bugarske, koje predstavljaju segment bogate zbirke savremenog internacionalnog likovnog stvaralaštva sa kraja 20. i početka 21. veka Studija, koja broji oko 400 dela.

Međunarodna izložba grafike Otisak ritma - Galerija Ikar (4)

Kako je rečeno na svečanosti otvaranja, cilj izložbe je da prikaže zemunskoj, odnosno beogradskoj publici, deo umetničkog blaga koje se nalazi u Internacionalnom umetničkom studiju „Radovan Trnavac Mića“ u Valjevu.

Međunarodna izložba grafike Otisak ritma - Galerija Ikar (2)

Pozdravnu reč uputila je Vanja Đorđević, referentkinja za kulturu Galerije „Ikar“, koja je predočila kako je došlo do saradnje dve galerije.

„Gospodin Mića Trnavac bio je kod nas pre godinu i po dana, otvarao je izložbu jednog mladog perspektivnog umetnika, pozvao nas je da dođemo u Valjevo i da posetimo Galeriju koja sa ponosom nosi njegovo ime. Branka Milutinović se odazvala tom pozivu i kao rezultat toga imamo ovu izvanrednu izložbu. Nadam se da je ovo početak jedne lepe i uspešne saradnje značajnih kulturnih ustanova Valjeva i Zemuna“, kazala je Vanja Đorđević.

Galerija Ikar - Otvaranje Međunarodne izložbe grafike Otisak ritma

Obraćanje Vanje Đorđević, referentkinje za kulturu Galerije „Ikar“

Direktorka Internacionalnog umetničkog studija Mirjana Vojić zahvalila se kolegama iz Galerije „Ikar“ na gostoprimstvu, profesionalizmu i dobroj organizaciji. Prisutne posetioce upoznala je sa istorijatom Internacionalnog studija i podacima o bogatoj kolekciji dela koju Studio baštini od osnivanja 1997. godine.

„Internacionalni umetničkog studio „Radovan Trnavac Mića“ osnovao je Grad Valjevo sa idejom da kroz promociju savremene likovne umetnosti i stvaralaštva ujedno promoviše i ideju spajanja naroda i različitih kultura. Tu misiju Studio uspešno ispunjava već 27 godina. U našoj Galeriji do sada je radove izlagalo preko 500 umetnika sa svih kontinenata. Prikupljena je vrlo značajna kolekcija od oko 400 umetničkih dela, koja danas čini jednu od najznačajnijih zbirki savremenog internacionalnog likovnog stvralaštva s kraja 20. i početka 21. veka na Balkanu. Pored ostvarene direktne kulturne saradnje sa umetnicima i umetničkim udruženjima širom sveta, Studio uspešno ostvaruje i kulturne veze sa inostranim ambasadama, ministarstvima kulture, institucijama i ustanovama. Zavidna saradnja uspostavljena je i sa brojnim galerijama i muzejima širom Srbije na razmeni izložbi i prezentaciji srpskih slikarskih velikana koji su obeležili 20. vek“, kazala je Mirjana Vojić i izrazila verovanje da će nastavak saradnje sa Galerijom „Ikar“ biti dugoročan i plodonosan.

Mirjana Vojić

Mirjana Vojić, direktorka Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“

Izložba „Otisak ritma“, prema rečima autorke izložbe Branke Milutinović, prikazuje širi dijapazon raznolikih grafičkih postupaka i grafičkih rukopisa sa matrica koje su korišćene prilikom štampanja otisaka. Naziv izložbe, kako je istakla, izabran je upravo zato što je grafika umetnost otiskivanja. Na izložbi ima radova u tradicionalnim grafičkim tehnikama za koje je karakteristično da se grafika otiskuje u više primeraka, gde prvi otisci imaju vrednost originala, a bitna je veština umetnikove ruke koja stvara lični pečat.

Branka Milutinović - Otisak ritma - Galerija Ikar (10)

Obraćanje istoručarke umetnosti Branke Milutinović, autorke izložbe

„Predstavljeni umetnici imaju internacionalnu reputaciju. Njihova umetnička dela su gostovala po celom svetu od Njujorka preko Evrope do Tokija, a mnoga se nalaze u muzejima, galerijama i kolekcijama širom sveta. Više umetnika je iz Bugarske, i ti autori su uglavnom diplomirali na čuvenoj Nacionalnoj akademiji umetnosti u Sofiji. Neki od njih su tu i profesori. U organizovanju ove izložbe nesebičnu podšku i korisne sugestije dala je naša poznata umetnica Gordana Petrović, koja takođe ima niz internacionalnih priznanja za grafičku umetnost, a predavač je na Odseku grafike na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Mnogi predstavljeni umetnici nisu samo ograničeni na bavljenje grafikom, istraživači su na polju fotografije, arhitekture, skulpture, slikarstva, keramoplastike. Bave se ilustracijom knjiga, grafičkim dizajnom i dizajnom stakla itd. Nadasve, oni u svojim ostvarenjima prikazuju svoj individualni pogled na stvaralaštvo i svet oko sebe“, rekla je u svom obraćanju Branka Milutinović.

Međunarodna izložba grafike Otisak ritma - Galerija Ikar (6)

U muzičkom delu programa svečanosti otvaranja izložbe „Otisak ritma“ nastupio je poznati violinista Aleksandar Štukelja.

Aleksandar Štukelja - Otvaranje Međunarodne izložbe grafike Otisak ritma - Galerija Ikar

Izložba će biti otvorena do 21. maja 2024. godine.

Međunarodna izložba grafike Otisak ritma - Galerija Ikar (5)

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply