Meštani Valjevske Loznice odustali od konferencije za medije zbog “obećanja pomešanih sa pretnjama”

Novinari su dobili poziv za zajedničku konferenciju za medije samostalnog odbornika u Skupštini Grada Valjeva Ljubomira Radovića i meštana Valjevske Loznice za sredu, 20. marta, u 14 časova, na platou ispred zgrade Gradske uprave. Kako je navedeno u pozivu, na konferenciji će biti reči o lošim lokalnim putevima na teritoriji ovog sela nadomak Valjeva, koji su “presuti” nekvalitetnim materijalom uoči izbora za mesne zajednice. Novinari su došli na zakazanu konferenciju, ali ih je dočekao samo odbornik Radović, koji je bez prisustva meštana Valjevske Loznice govorio o njihovim lošim putevima “presutim”  jalovinom.

Samostalni odbornik Ljubomir Radović na konferenciji za novinare na platou ispre Gradske uprave / Foto: Print Screen You Tube kanal Televizija Valjevo Plus

Odbornik Ljubomir Radović rekao je da su meštani Valjvske Loznice odustali od pojavljivanja i svog plana da pred vratima Gradske uprave donesu nekoliko kilograma iste one zemlje koju im je kao materijal za put poslao naručilac radova. Razlog njihovog odustajanja su, kako je naveo, obećanja pomešana sa pretnjama koje su dobili prilikom iznenadne posete gradskih službenika pred najavljenu konferenciju za medije.

“Pokazalo se da smo, sasvim slučajno, pronašli pravi recept za buđenje učmalih gradskih funkcionera. Reakcija je zaista bila munjevita. Juče, odmah po prijemu našeg poziva, u Valjevsku Loznicu su, kako nas obavestiše, stigli između ostalih, rukovodilac Odeljenja za infrastrukturu Zoran Trifunović i službenik Dejan Žarković, koji je u poslovima oko puteva u Valjevskoj Loznici igrao ulogu nadzornog organa. Imena i funkcije preostalih gostiju nisu previše važna, a bilo je i takvih. Ono što za meštane jeste najvažnije bila su obećanja pomešana sa pretnjama. Kako mi je preneto, meštanima Valjevske Loznice je obećano da će dobiti nove puteve kroz selo, kao i da će ti putevi biti dodatno još i osvetljeni, uz uslov da se ne pojave na zakazanoj konferenciji za medije”, kazao je Radović i dodao da ima razumevanja za građane koji su još jednom poverovali u obećanja.

Na osnovu zahteva upućenih Povereniku za informacije od javnog značaja, u vezi postupanja Gradske uprave po pitanju presipanja lokalnih puteva na teritoriji MZ Valjevska Loznica, Radović je pred novinarima pokazao “dokazni materijal” koji, prema njegovim rečima, otkriva da ugovor između Grada Valjeva i preduzeća “Cevas” iz Lazarevca kao izvođača radova nije bio poštovan.

“Nema dokaza o izvršenoj primopredaji radova, nema zapisnika sa garantnim listovima za upotrebljeni materijal. Da li će se Gradska uprava posle skoro šest meseci prisetiti da još teče garantni rok za izvedene radove i zahtevati od preduzeća “Cevas” da uočene nepravilnosti otkloni, to ne znamo. Verujemo da hoće”, istakao je  Radović.

Samostalni odbornik Ljubomir Radović na konferenciji za novinare na platou ispre Gradske uprave / Foto: Print Screen You Tube kanal Televizija Valjevo Plus

Govoreći o tome na koji način je izvedeno presipanje puteva u Valjevskoj Loznici, Radović je rakao da se kvalitet tih radova može opisati stručnim terminom “drži vodu…”

“Nisu pomogla ni upozorenja meštana da to čime im puteve presipaju nije kameni agregat sa najviše 30 odsto jalovine, nego jalovina u kojoj se slučajno našao i poneki kamenčić. Kiše i snegovi, naravno, nisu imali obzira prema izvođaču radova, pa su puteve pretvorili u more blata u koje su vozila meštana upadala do osovina”, pojašnjava Ljubmir Radović.

Preko poverenika za informacije od javnog značaja Radović je o ovom “poduhvatu niskogradnje” uspeo da saznao  ime i prezime nadzornog organa,da primopredaja radova nije izvršena i da izvođač nije podneo Gradskoj upravi garantne listove za upotrebljeni materijal.

“Kako se to našoj vrloj Gradskoj upravi često događa, ponovo nedostaju dokumenti koji se tiču upravo kvaliteta izvedenih radova i kvaliteta ugrađenog materijala. Dakle, elementi kojima izvođač, po Zakonu i prema ugovoru koji je potpisao sa Gradskom upravom, dostavlja garantne listove za ugrađeni materijal. Nedostaje, i to je već uobičajeno, akt kojim je izvršena primopredaja izvršenih radova. Ako je ponuđač, dakle Gradska uprava, imao neke primedbe, ako je uočio neke nedostatke, imao je i zakonsku i ugovornu obavezu da izvođaču podnese pismeni zahtev za otklanjanje nedostataka. Ni takvog akta u Gradskoj upravi nema”, naveo je Radović i novinarima dao na uvid kopije listova građevinskog dnevnika sa potpisima izvođača radova i nadzornog organa.

M.P.M.

 

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.