Dražu Mihailovića izdali Englezi, a ne Nikola Kalabić

U Višem sudu u Valjevu u ponovljenom postupku o zahtevu rehabilitacije četničkog vođe Nikole Kalabića juče je svedočio prof. dr Veselin Đuretić, istoričar u penziji. Kao važan dokument u odbrani Nikole Kalabića istoričar Đuretić naveo je dokument engleske obaveštajne tajne službe koji su nedavno objavili Amerikanci, a koji svedoči o tome da su generala Dražu Mihailovića izdali Englezi, a ne Nikola Kalabić, kako neki istoričari tvrde.

Prof. dr Veselin Đuretić u Višem sudu u Valjevu / Foto: Slobodan Ćirić

Sudiji Višeg suda u Valjevu Draganu Obradoviću dostavljen je prevod tog dokumenta koga je je preveo, kako je rečeno, naš najbolji prevodilac sa engleskog jezika Lazar Macura. Do narednog ročišta, koje je zakazano 9. maja, sudija Obradović naložio je da mu se dostavi orginal tog dokumenta.

Prof. dr Veselin Đuretić je u svom svedočenju, odgovarajući na pitanje advokata porodice Kalabić, rekao da se u svom višedecenijskom istraživačkom radu nije susreo ni sa jednim dokumentom u kojem stoji da je Nikola Kalabić učestvovao ili naredio zločin, ali ni da ne osporava mogućnost da su Kalabićeve jedinice učestvovale u zločinu iz osvete. U tom kontekstu tumači i događaje u selu Vranić, Lazarevcu i Foči, koji se stavljaju na teret Nikoli Kalabiću.

Da podsetimo, Apelacioni sud je u maju 2018. godine ukinuo predhodno rešenje o rehabilitaciji četničkog vođe Nikole Kalabića i vratio na ponovni postupak. U ponovljenom suđenju, po nalogu Apelacionog suda, treba da se utvrde neke nerazjašnjene činjenice, saopštio je tada Viši sud u pisanoj izjavi dostavljenoj autoru ovog teksta. Te činjenice su: tačan datum i mesto smrti, a zatim i da li je Kalabić počinio ratne zločine ili ne.

Sledeće ročište zakazano je 9. maja, kada će biti saslušan istoričar Bojan Dimitrijević.

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

2 comments

  1. Nikola je ubijen u Gracu pored reke. Cerka mu je radila u valjevskoj stampariji i bila degradirana od komunista. M oj deda ga licno poznavao i govorio da je bio preke naravi ali pravedan covek. I sto mi i otac pokojni govorio poznavao cerku K alabicevu. Ja verujem mom dedi i ocu koji se nikad nisu petljali u politiku.N eko je morao da bude dezurni krivac a to mi je rekoao i covek koga je N ikola krstio.

  2. Đavoi su sve cinili da srbima ogade istoriju i buducnost.. Cetnicki oslobodilacki pokret proglasili izdajnickim.. 7 Sedam ofanziva na Srpskim teritorijana..a posle unistenje Srbije kroz uredjenje Juge.. 2 pokrajine i teritor *UZE SRBIJE-UŽAS*..Reforme od 1965 do 1980…Da nema ni srba ni srbije.. a nastavljeno u periodu 1990 do oktobra 2ooo. E dace bog da se opametimo obožimo i umnožimo.. živela Srbija..