Ministar Branko Ružić: “Vlada Srbije opredeljena da pomogne svaki grad i svaku opštinu, pa tako i Valjevo”

Prilikom jučerašnje posete Valjevu, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić razgovarao sa čalnicima Grada o projektima koji se finansiraju preko tog ministarstva, a koji su usmereni na unapređenje života građana ovog dela Srbije. Ružić je naglasio da je se tokom razgovora sa rukovodstvom Grada Valjeva našlo sijaset tema koje imaju zajednički imenitelj, a to je dobrobit i dobitak za sve građane i građanke Valjeva i čitavog Kolubarskog okruga, kao i cele Srbije.

Sa sastanka rukovodstva Grada Valjeva sa ministrom Brankom Ružićem / Foto: Grad Valjevo

Ministar Branko Ružić posebno je istakao projekat za magistralni cevovod Valjevo-Brankovina, koji je započet pre desetak godina, za šta su od ministarstva kojim on rukovodi opredeljena značajna sredstava. “Kroz fond za lokalne samouprave opredeljeno je 14 miliona dinara za magistralni cevovod Valjevo-Brankovina, pre svega zahvaljujući inicijativi gradonačelnika i Gradske uprave, kao i potpredsednika Narodne skupštine Đorđa Milićevića, koji je kao Valjevac takođe afirmisao tu inicijativu. Najskuplji su oni projekti koji se ne završe. Ovaj projekat otpočeo je pre desetak godina. Završena je prva faza, a završetkom druge faze za 3.000 stanovnika Brankovine i drugih sela koja tamo gravitiraju rešiće se problem vodosnabdevanja. Važni su i turistički potencijali Brankovine, koju godišnje obiđe 30.000 posetilaca. Zaokruživanjem ovog prstena vodosnabdevanja na tom pravcu, na dobitku bi bili i stanovnici ovih sela i turisti”, naglasio je Ružić.

Ministar Branko Ružić u poseti Valjevu / Foto: Grad Valjevo

Prema rečima ministra Ružića, jedna od tema bila je i uvođenje e-parlamenta. On je pozvao Grad Valjevo da aplicira kada bude raspisan još jedan konkurs. “Cilj je da gradsku Skupštinu upodobimo sa vremenom digitalizacije. Obradili smo i teme zapošljavanja u Gradskoj upravi i na lokalu i mislim da tu imamo potpuno uzajamno razumevanje. Sarađivaćemo i dalje na tom polju, jer grad Valjevo zaista zaslužuje onu pažnju koju Vlada Republike Srbije i pruža gradu Valjevu. Dokaz za to su značajna sredstva koja su u iznosu od preko 11 miliona dinara odvojena iz fonda Ministarstva bez portfelja za polpulacionu politiku i preko 10 miliona dinara koliko je izdvojeno iz Ministarstva rudarstva i energetike. Toje upravo pokazatelj koliko je Vlada Republike Srbije opredeljena da pomogne svaki grad i svaku opštinu, pa tako i grad Valjevo”, rekao je ministar Branko Ružić.

Sa sastanka rukovodstva Grada Valjeva sa ministrom Brankom Ružićem / Foto: Grad Valjevo

Gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović zahvalio se ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i ministru Branku Ružiću jer je Valjevo ispoštovano i što su dobijena velika sredstva. “Razgovorali smo o elektronskoj upravi, o idejama kada je decentralizacija vlasti u Srbiji u pitanju. Mislim da su ovakve posete izuzetno korisne, pogotovu ministra Ružiča, jer se mi upravo i oslanjamo na ovo ministarstvo koje je nama bazično ministarstvo. Osim što aplikujemo za sredstva, razmenjujemo ideje koje bi trebalo da doprinesu još boljem funkcionisanju lokalnih samouprava u Srbiji, a pre svega Valjeva”, kazao je gradonačelnik Gvozdenović.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.