Ministar Trivan: “Prelazak na hibridna vozila rešenje problema aerozagađenja u Srbiji”

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je prethodnih dana prekomerno zagađen u Beogradu, Novom Sadu, Užicu, Pančevu, Boru, Subotici i naravno Valjevu. Javnost u ovim srpskim gradovima pita se ima li spasa, a da to nije vetar? Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je nedavno prilikom potpisavanja Memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti klimatskih promena sa italijanskim ministrom životne sredine kopna i mora Serđom Kostom, da je rešenje problema aerozagađenja u dodeli subvencija za prelazak na hibridna vozila i podizanju svesti građana o zaštiti okoline.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan u poseti Valjevu u decembru 2017. godine / Foto: Valjevska posla

Ministar Trivan je u toj izjavi medijima, koji su pre nekoliko dana ipratili potpisavanje Memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti klimatskih promena sa italijanskim ministarstvom životne sredine, kao glavne zagađivače označio vozila sa zastarelim motorima koji izbacuju otrovne gasove.

Trivan je istakao da je prošle godine “otvorio problem uvoza polovnih automobila sa zastarelim motorima koji ispuštaju otrovne gasove i da je ove godine taj problem aktuelizovao, ali da je to pitanje u nadležnosti Ministarstva trgovine”.

Prema pisanju medija, Ministar Goran Trivan je istakao tom prilikom da se u Srbiji neće uvoditi ekološka policija, već da će biti uvećan broj lokalanih i republičkih inspektora za ekologiju.

Italijanski ministar životne sredine, kopna i mora Serđo Kosta, naglasio je prilikom potpisivanja Memoranduma da Italija stavlja Srbiji na raspolaganje svoje tehničke, operativne i naučne resurse, kako bi naša zemlja što brže i uspešnije dostigla evropske standarde u zaštiti životne sredine, preneto je u javnim glasilima.

Kosta je u razgovoru sa medijima istakao da su ekološki problemi Srbije i Italije slični, da problem zagađenog vazduha ima 19 od 28 zemalja Evropske unije. Na pitanje novinara da li Italija ima problem sa zagađenim vazduhom, Kosta je odgovorio da prema statističkim podacima u Italiji godišnje umre 80.000 ljudi od posledica zagađenog vazduha, a u Srbiji 6.000, što je srazmerno u odnosu na broj stanovnika dve zemlje.

On je takođe izneo podatak da je Italija samo u saobraćaj, koji je jedan od najvećih faktora zagađenja, uložila blizu 3,7 milijardi evra za podršku zamene vozila i kupovinu automobila sa pogonom na struju, veće korišćenje metroa i gašenje kotlarnica, kao i da je u proteklih 15 godina za poboljšanje kvaliteta vazduha utrošila 55 milijardi evra.

 

Valjevo ima rešenje za aerozagađenje


 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.