Ministarka Đukić Dejanović uručila inkubator valjevskom Centru za vantelesnu oplodnju

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović uručila je danas Centru za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo vrednu donaciju, koju je obećala prilikom prethodne posete našem gradu i ovoj zdravstvenoj ustanovi pre nekoliko meseci. Reč je o inkubatoru za kulturu ćelija, koji će poboljšati monitoring embrio razvoja i praćenje kulture ćelija nakon embrio transfera. U protekle 2 godine iz Kabineta ministarke Slavice Đukić Dejanović za unapređenje nataliteta i populacione politike našeg grada izdvojeno je 16 miliona dinara. Ministarka Slavica Đukić Dejanović istakla je da su ona i njen Kabinet ponosni na rezulatate Centraza vantelesnu oplodnju koji funkcioniše u okviru Opšte bolnice Valjevo i da je donacija inkubatora rezultat uvida u to da su sva sredstva u prethodnom periodu data Valjevu na najkvalitetniji način iskorišćena.

Donacija inkubatora za kulturu ćelija Centru za vantelesnu oplodnju OB Valjevo ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović / Foto; Grad Valjevo

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović podsetila je da je u ovoj godini izdvojeno 2 miliona dinara za podsticanje zapošljavanja 10 mladih majki iz ruralnih područija, kao i dodatnih 500.000 dinara za edukaciju i obuku žena za bavljenje biznisom. Ona se osvrnula i na projakat koji se odnosi na nezaposlene roditelje, a sa kojim je Grad Valjevo konkurisao kod Kabineta ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku.

“Izdvojili smo 2 miliona dinara da se napravi igraonica za decu čiji su roditelji nezaposleni, kako bi imali gde da ostave svoju decu dok su u potrazi za poslom ili dok završavaju neke druge važne obaveze. Za dečje igralište u naselju Kolubara 2, kao posebnu investiciju, izdvojili smo oko 5 miliona dinara. Raduje me što ste priveli kraju sve postupke za početak radova na tom igralištu i što ste me obavestili da ćete već u oktobru imati prve radove. To igralište biće prostor u kome će se deca igrati, učiće se kompeticiji, ljubavi, sportskim aktivnostima i učiće kako da budu još bolji Valjevci nego što ste vi, a vi ste najbolji u Srbiji”, istakla je ministarka Đukić Dejanović.

Inkubator za kulturu ćelija / Foto: Grad Valjevo

Dr Branko Budimirović, šef Odseka za biološki potpomognutu oplodnju, zahvalio se na donaciji i podršci, rekavši da je ovo već treća poseta minstarke Slavice Đukić Dejanović Centru za vantelesnu oplodnju i Opštoj bolnici Valjevo, što dokazuje kontinuitet njene podrške u zajedničkoj borbi za povećanje nataliteta u našoj državi. On je kazao da Odsek kojim on rukovodi do sada nije imao takvu vrstu “benč top” inkubatora, koji će u svakom slučaju značajno olakšati rad u laboratoriji Odseka i povećati njegove kapacitete.

“Računajući na ovu donaciju, mi smo već tražili aneks ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje da nam omogući dodatnih 15 parova na onih već prethodnih 230 ugovorenih, koje ćemo uraditi do kraja godine. Naši rezultati su svima već dobro poznati, to ne bih ponavljao. Do kraja godine očekujemo rođenje 400. bebe i nastavljamo dalje. Trudimo se da ne pravimo neku veću listu čekanja za naše pacijente i u tome za sada uspešno istrajavamo”, rekao je dr Branko Budimirović.

Dr Branko Budimirović, šef Odseka za biološki potpomognutu oplodnju / Foto: Grad Valjevo

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović istakao je da je saradnja Grada Valjeva sa Vladom Republike Srbije, a pogotovo sa Ministarstvom profesorke Slavice Đukić Dejanović odlična i da su sa direktorom Opšte bonice Valjevo  i načelnikom Ginekologije već dogovoreni naredni koraci.

“Pokušaćemo da iduće godine Odeljenje ginekologije, tačnije Porodilište, dobije jedan respektabilan ultrazvučni aparat, koji će omogućiti komforniji i sigurniji rad akušerima i ovom prilikom se zahvaljujem ministarki i profesorki Slavici Đukić Dejanović na svestranoj pomoći i na saradnji, koja će u budućnosti sigurno biti dobra kao i do sada”, kazao je gradonačelnik.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović i gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović / Foto: Grad Valjevo

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Valjevac Đorđe Milićević, rekao je da je svoju funkciju stavio na raspolaganje ne samo građanima Srbije, već svoje mogućnosti, kao lokal-patriota, i interesima građana Valjeva, gradonačelnika i gradske vlasti, jer je Valjevo za njega prioritet.

“Uvek sam tu da predstavljam sponu, podršku i pomoć da se uspostave kontakte između Vlade Republike Srbije i grada Valjeva. Nadam se da ova donacija nije poslednja. Već imamo razgovore za naredne donacije za narednu godinu. Mislim da je ne samo ova donacija, već sve ono što Vlada Republike Srbije čini i radi za Valjevo, u smislu podrške, potvrda jedne dobre saradnje na relaciji gradske vlasti i republičke Vlade. Nadam se svakako da će tako biti i u narednom periodu. Tu sam da, koliko je u mojoj moći, pomognem gradonačelniku i gradskoj vlasti da taj kontakt uspostavim i da zajedničkim snagama izguramo inicijative koje smo definisali kao ciljeve za Valjevo, opet u interesu građana Valjeva”, poručio je Đorđe Milićević.

Potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević prilikom izjave za medije / Foto: Grad Valjevo

Direktor Opšte bolnice Valjevo dr Zoran Đurić zahvalio se na vrednoj i važnoj donaciji koja će značajno poboljšati rad Odseka za vantelesnu oplodnju i poželeo da i u sledećoj godini bude još donacija za taj Odsek, koji kao jedan od najboljih u Srbiji to stvarno zaslužuje. On je takođe izrazio nadu da će u budućem periodu donacije biti omogućene i za druga odeljenja valjevske bonice.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.