Počivalište slikara Ljube Popovića – Od zapuštenog groba do Vavilonskog vrta?

“Da nema krsta sa njegovim imenom, niko ne bi pomislio da na neuređenoj ledini obrasloj travom i šibljem u Valjevskom naselju Brđani počiva jedan od najvećih srpskih slikara, akademik Ljuba Popović”. Ovako je pre par godina počeo tekst na temu nemara valjevskih čelnika po pitanju održavanja groba poznatog slikara, novinar Branko Puzović, dopisnik “Večernjih novosti” iz Valjeva. I posle tri godine od upokojenja velikog slikara, koji je po rečima njegove supruge Slavice Batos izabrao da baš Valjevo bude njegov grad, priča sa Ljubinog groba bi opet mogla početi istom rečenicom. Saznajemo da se ovo pitanje konačno pokrenulo i da je Ministarstvo za kulturu i informisanje spremno da za ovu namenu izdvoji značajna sredstva.

Retrospektivna izložba slika Ljube Popovića otvorena početkom septembra u galeriji SANU u Beogradu, koju je do sada videlo preko 15 hiljada posetilaca, ponovo je aktuelizovala pitanje odnosa Valjevaca, odnosno nadležnih institucija prema grobnom mestu čuvenog slikar. Na samom otvaranju izložbe u Beogradu Ljubina supruga Slavica Batos, koja je zajedno sa Nikolom Kusovcem, istoričarem umetnosti osmislila prvo Ljubin predstavljanje u prestižnoj galeriji, rekla je za naš portal: “Ja danas sa malo ponosa mogu da kažem, ova izložba je moj spomenik Valjevu, a njihov spomenik, uprave Grada Valjeva, je ono šta se sa grobom dešava poslednje tri godine. Nadam se da će biti bolje, da će najzad shvatiti kada vide prijem koji ova izložba doživljava, shvatiće kakav je čovek izabrao da Valjevo bude njegov grad i da će se potruditi da to zasluže”. A, na naše pitanje da li ima informaciju o tome šta se uopšte planira na tom mestu rekla je kratko da nema nikakvu informaciju i da su svi njeni pokušaji da uspostavi kontakt
propali i da je naišla samo na ćutanje.

Od Vojislava Jovanovića, direktora Moderne galerije u Valjevu, koja i pored imenovane skupštinske komisije vodi posao uređenja prostora oko Ljubinog groba, saznajemo da je krajem prošle godine u radionici Ivana Davidovića iz Osladića urađena i postavljena nadgrobna ploča od kamena peščara, koja će biti deo ambijentalne celine po ideji pejzažnog arhitekte Nebojše Lole Anića.

Prikaz buduće ambijentalne celine koja će biti uređena po idejnom rešenju pejzažnog arhitekte Nebojše Lole Anića

U kratkoj poruci iz Španije gde se trenutno nalazi Lola Anić nam je napisao: “Na poziv Moderne galerije Valjevo, odajući zahvalnost liku i delu akademika Ljubomira Ljube Popovića ispričao sam svoju priču o uređenju, jednog od vidikovaca grada Valjeva, u kojem živim. Priču poklonih gradu Valjevu. Dalju razradu scenografije iste prepustio sam mlađim ljudima od struke, znajući da će ispoštovati osnovnu poruku, koju sam kao ličnu moralnu obavezu dao”.

Ljuba Popović “PUT U ZAMAK – U ČAST FRANCA KAFKE”, 1991-1993, ulje na platnu, 130 x 200 cm

Čini se da bi po Lolinoj zamisli Ljubin grob trebalo da izgleda kao “Vavilonski vrtovi”, sa stubovima i slavolukom, koji su čest motiv njegovih slika. Sam grob bio bi natkriven, dok bi sa leve i desne strane u panoima od stakla bile utisnute Ljubine čuvene misli i poruke, kao i delovi njegovih intervijua…, tako da bi posetilac mogao da sazna i nešto više iz života poznatog slikara. Prilaz i prednji deo oko groba bili bi popločani, kako bi poseta bila komforna i po vlažnom i kišnom vremenu. U nekim daljim fazama ovaj prostor bi dobio i namenu vidikovca iznad grada, a za kasnije su planirani i drugi kulturni, verski i turistički sadržaji. Zajedno sa novom osnovnom školom i svimn planiranim sadržajima u okviru kompleksa Ljubinog groba, naselje Brđani bi dobilo novu modernu ambijentalnu celinu.

Kako smo saznali Ministarstvo za kulturu i informisanje spremno je da izdvoji značajna sredstva značajna sredstva za ovu namenu, pod uslovom da sva potrebna dokumentacija sa projektima stigne na adresu ovog Ministarstva do kraja ove godine.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.