Mladi valjevski umetnik Željko Vitorović izlaže u Galeriji SULUJ

U ponedeljak, 11. septembra, u 19 časova, u Galeriji SULUJ biće otvorena samostalna izložba slika mladog valjevskog umetnika Željka Vitorovića. Pred publikom u galeriji Saveza udruženja likovnih umetnika Jugoslavije na Terazijama naći će se Vitorovićevi radovi iz ciklusa pod nazivom “Registar”, koji traga za novim vidom žanr slikarstva čiji je koren u svakodnevnom.

Valjevo. Valjevo vesti, vesti

“Čekanje”, ulje na platnu, 100x140cm

Željko Vitorović, rođen je 1983. godineu Valjevu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. godine. Specijalističke studije na Atinskoj školi lepih umetnosti u Grčkoj završio je četiri godine kasnije. Učestvovao je na projektu Glo’art centra u Belgiji, 2015. godine. Bavi se grafičkim i scenskim dizajnom. Idejni je tvorac većeg broja projekata vezanih za likovnu edukaciju. Do sada je izlagao na dve samostalne i velikom broju grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Član je ULUS-a.

Valjevo. Valjevo vesti, vesti

“Inženjer”, ulje na platnu, 85x120cm

“Ulja na platnima Željka Vitorovića predstavljaju ogledalo 21. veka: u njima se naslućuju reklame za proizvode za koje nismo sigurni šta bi mogli biti, trejleri za sumorne filmove postkomunističkog ambijenta, potrage za drugima i samim sobom i, uopšte, mestom čoveka u tom i takvom svetu. Većina radova iz “Registra” slikana je hiperrealistično ili pre fotorealistično (figure na njima su ukočene, sleđene između dva pokreta), dok su neki od njih osetno ekspresivniji, gotovo agresivnih poteza, koji ispod upeglane turobne stvarnosti očitavaju bes i krik pojedinca za drugim i boljim životom”, odlomak je iz teksta, koji je za katalog, koji prati izložbu, napisao Željko Obrenović.

Valjevo. Valjevo vesti, vesti

“Inspekcija”, ulje na platnu, 100x130cm

Sam autor izložbe kaže da se u seriji slika “Registar” bavi figurativnim predstavama, koje direktno ili indirektno referišu na čovekovo socijalno okruženje, oslanjajući se na različite slikarske pravce, od realizma i ekspresionizma do nadrealizma. “Česte teme moje umetnosti su otuđenje, traganje i egzistencija. Figure smeštam u razrušene postindustrijske prostore, u kojima one kao da lutaju bez jasnog cilja i namere”, kaže mladi valjevski umetnik Željko Vitorović.

Izložba Željka Vitorovića u Galeriji  SULUJ trajaće do 23. septembra, 2017. godine.

Valjevo. Valjevo vesti, vesti

Valjevo. Valjevo vesti, vesti

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.