Tokom svoje zvanične posete našem gradu i nakon razgovora vođenih sa čelnicima Grada Valjeva, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović obišla je valjevski Dom zdravlja i Opštu bolnicu Valjevo.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović u poseti Domu zdravlja Valjevo

U poseti Domu zdravlja, ministarka Đukić Dejanović obišla je Savetovalište za zaštitu reproduktivnog zdravlja mladih u okviru odeljenja Ginekologije, koje je otvoreno zahvaljujući nepovratnim sredstvima opredeljenim iz Kabineta za demografiju i populacionu politiku, a Kabinet je takođe dodelio i nepovratna sredstva za adaptaciju dela valjevskog Doma zdravlja. Na koji način su iskorišćena sredstva ministarku Đukić Dejanović upoznao je načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena dr Milan Mirković.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović u poseti Domu zdravlja Valjevo

Ministarka je obišla deo Ginekologije, u kojem je opremljena prostorija za psihofizičku pripremu trudnica, pripremljen je promotivni edukativni materijal namenjen očuvanju reproduktivnog zdravlja, kao i promo pult u holu na kojem se, osim edukativnog materijala, mogu dobiti neophodne informacije. Ministarka Slavica Đukić Dejanović izrazila je zadovoljstvo onim što je videla i iznenađena odličnom opremljenošću službe. Najavila je pomoć za dovršetak započetih projekata na odeljenju Ginekologije valjevskog Doma zdravlja.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović u poseti Domu zdravlja Valjevo

Nakon posete Domu zdravlja, Đukić Dejanović posetila je Centar za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo, kome su iz Kabineta za demografiju i populacionu politiku opredeljna sredstva za nabavku novog uređaja za VTO Centar valjevske bolnice.

 

U trenutne aktivnosti Centra za vantelesnu oplodnju ministarku je uputio je dr Branko Budimirović, šef Odseka za biopotpomognutu oplodnju. On je naglasio da uprkos velikoj konkurenciji u vidu brojnih državnih, ali i privatnih centara kojima je omogućeno da obavljaju proces vantelesne oplodnje preko RFZO, zainteresovanost parova da to urade baš u VTO Centru u valjevskoj bolnici je i dalje velika. Dr Budimirović je ministarku upoznao sa podacima da se pored zamrzavanja embriona u VTO Centru u Valjevu uspešno radi i zamrzavanje oocita, kao i da je jedna beba već rođenu iz odmrznute jajne ćelije. Takođe je predočio šta nedostaje od inovatine opreme, kako bi se zahtevni medicinski procesi u ovdašenjm VTO Centru sprovodili što kvalitetnije.

Prilikom posete ministarke Slavica Đukić Dejanović Centru za vantelesnu oplodnju valjevske bolnice

 

Ministarka Slavica Đukić Dejanović kazala je da je ponosna na funkcionisanje i postignuća Centra za vantelesnu oplodnju i izrazila nadu da će kvalitetan rad i veliki entuzijazam biti pojačani i neophodnim stručnim kadarom zbog konkurentnosti. Ona je ovom prilikom obećala da će aktivno pomoći nabavku dodatne opreme koja nedostaje VTO Centru za postizanje još boljih rezultata.