“Za istinsku umetnost iznad svega”

U organizaciji Centra za kulturu Valjevo, Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović”, Narodnog muzeja Valjevo i Internacionalnog umetničkog studija “Radovan Trnavac Mića”, a uz podršku Grada Valjeva, krajem maja završen je treći po redu Internacionalni Art Festa, na kojem su pored umetnika iz Valjeva i Srbije neposredno i posredno učestvovali autori iz petnaestak zemalja.

Umetnički direktor Art Festa Dejan Bogojević zadovoljan je odzivom i autora i publike. “Smatram da je u kvalitativnom i organizacionom smislu ovaj festival otišao za stepenicu više od prethodnog. Drago mi je što su učestvovali vrhunski umetnici iz zemlje i sveta, ali i vrlo talentovani valjevski srednjoškolci. Kreativna atmosfera je zaslužna za uspostavljanje kontakata i razmene iskustava. Organizovanjem programa u različitim institucijama kulture u Valjevu promovišemo i naše potencijale i ponudu. Savim sigurno gradimo umetičku međunarodnu mrežu i što je za mene najvažnije promovišemo mlade ljude iz našeg grada. Za istinsku umetnost iznad svega”, kaže Bogojević.

Internacionalni Art Fest trajao je od 23. do 26. maja, a programi su bili realizovani u prostorima ustanova Muzeja zavičajnih pisaca, Centra za kulturu, Narodnog muzej i Internacionalnog umetničkog studija “Radovan Trnavac Mića”, koji su i koorganizatori ovog multimedijalnog festivala, koji je posvećen likovnoj umetnosti, književnosti i muzici.

Festival je svečano otvoren u Muzeju zavičajnih pisaca izložba vizuelne poezije “Utopia”, čiji je autor brazilski umetnik Tchello d’Barros. Izložbu je zvanično otvorila makedonska pesnikinja Snežana Stojčevska, koja se publici predstavila svojim stihovima na makedonskom. Te prve večeri festivala nastupio je i slovenački pesnik i slikar Stojan Špegel, koji je govorio svoje stihove na slovenačkom. Učestovali su i pisci iz Valjeva, kao i ovdašnji talentovani srednjoškolci. Muzički deo programa pripao je Nini Stanković (gitara).

Drugog dana Festivala u Centru za kulturu otvorena je međunarodna grupna likovna izložba “Onostrani svetovi”, na kojoj je izlagalo 29 autora iz 11 zemalja (Slovenija, Makedonija, Rumunija, Brazil, Meksiko, Estonija, Rusija, Australija, Turska, Tajland i Srbija). Izložbu je otvorila istoričarka umetnosti Ana Novaković.  U programu otvaranja izložbe učestvovali su polaznici škole bubnjeva Branka Popovića. U drugom delu večeri održan je koncert Alekse Mirkovića (harmonika) i njegovih kolega iz BiH: Harisa Kaltaka i Božane Lazić. Valjevski pisci i talentovani srednjoškolci su takođe učestvovali u programu druge večeri festivala.

Zbornik sa drugog Internacionalnog Art Festa pod nazivom “Naša susretanja 2” predstavljen je trećeg dana festivala u Narodnom muzeju. Tom prilikom učestvovali autori koji su zastupljeni u ovoj publikaciji, a publici se predstavila i crnogorska pesnikinja Marija Krivokapić. Promovisana su i dva časopisa – “Sovremenost” iz Skoplja, čija je urednica Snežana Stojčevska i “Hiša poezije” urednika Ivana Dobnika. Pijanistkinja Tanja Knežević, asistent na Univerzitetu u Oklahomi održala je mini koncert.

Tokom trajanja fesrtivala, likovni umetnici iz Valjeva, Beograda, Novog Sada i Velenja, koji su učestvovali na festivalu, slikali su u galeriji Internacionalnog umetničkog studiju “Radovan Trnavac Mića” i njihovi radovi će biti prezentovani na budućim izložbama Internacionalnog Art Festa u Valjevu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.