“Valjevci će od naredne sezone udisati čistiji vazduh”

Projekti za smanjenje aerozagađenja, za koje je Ministarstvo zaštite životne sredine Valjevu ove godine odobrilo 84 miliona dinara, bili su razlog jučerašnje posete našem gradu ministarke Irene Vujović, koja je na čelu ovog ministarstva. Za projeekat prelaska glavnog kotla gradske “Toplane” na gas, proširenje toplovodne mreže i izgradnju vrelovoda “Železnička” Ministarstvo je opredililo 80 miliona i 4 miliona za projekat pošumljavanja i ozelenjavanja grada. Ministarka Vujović je najavila da će Valjevci zahvaljujući ovim projektima već od sledeće grejne sezone imati smanjeno aerozagađenje.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković / Foto: Valjevska posla

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković istakao je da je problem aerozagađenja od životnog značaja za opstanak Valjeva i Valjevaca i da naš grad ne može da ga reši bez pomoći države.

“Oporavljamo ranjena pluća Valjeva zajedno sa Vladom Republike Srbije i nadležnim ministarstvom. Zato sam zaista srećan što smo zajednički počeli da ispunjavamo ono najvažnije obećanje koje smo dali, a to je da će Valjevci udisati čistiji vazduh i siguran sam da će već od seledeće grejne sezone osetiti boljitak u gradu”, kazao je gradonačelnik i izrazio nadu da će saradnja sa ministarstvom i republičkom Vladom biti nastavljena na putu ka zdravijoj i zelenijoj Srbiji i Valjevu.

Za projekat prelaska velikog kotla od 50 MW u gradskoj “Toplani”, širenje toplovodne mreže, izgradnju vrelovoda “Železnička” u dužini od 1.250 metara nakoji će se priključiti Zavod za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje, Istorijski arhiv, Kasarna “Živojin Mišić” i objekti koji su na toj lokaciji u izgradnji, Ministarstvo je Valjevu odobrilo 80 miliona dinara. Grad će u tom projektu učestvovati sa 23 miliona dinara. Dodatnih 4 miliona dinara Ministarstvo nam je dodelilo za projekat pošumjavanja i ozelenjavanja javnih površina, koji predviđa sadnjubar 150 stabala drveća duž nove Ulice Mirka Obradovića i u najvećem stambenom naselju Kolubara 2. Grad Valjevo će u tom projektu participirati sa milion dinara.

“Ako računamo pomenuta sredstva koja su nam odobrena iz Ministarstva, plus novac sa kojim Grad učestvuje u tim projektima, uz kapitalne subvencije, koje su budžetom već opredeljenje, možemo reći da u ovom momentu sa preko milion evra započinjemo rešavanje višedecenijskog problema aerozagađenja”, naglasio je gradonačelnik Gojković.

On je najavio da će u narednih nekoliko dana biti raspisana se javna nabavka i da će za tridesetak dana od tog momenta biti izabran izvođača radova. “Siguran sam da ćemo do nove grejne sezone završiti sve”, rekao je Gojković.

Prema njegovim rečima, ukoliko sredstava u nekom rebalansu budu dozvolila, Grad će pokušati da opredeli novac za besplatni priključak na “Toplanu”, a možda i za besplatne podstanice. “To su sve stvari koje su bitne za smanjenje aerozagađenja u gradu. Jedan dimnjak manje, dišemo čistiji vazduh. Onda možete misliti koliko smo ozbiljno pristupili rešavanju ovog višedecenijskog problema”, naglasio je prvi čovek Valjeva.

Ministarka Irena Vujović na konferenciji za medije prilikom posete Valjevu / Foto: Valjevska posla

Ministarka Irena Vujović istakla je da je za svaku pohvalu što je grad imao spremne projekte i što je odlučan u tome da u velikoj meri reši višedecinijski problem aerozagađenja u Valjevu.

“Valjevo je pri vrhu skale gradova koji imaju prekomerno zagađenje vazduha. Krenuli smo intenzivno da radimo, suočili smo se sa višedecenijskim problemima sa kojima se niko nije hvatao u koštac, i mislim da ćemo uskoro imati prve rezultate. Mi već imamo rezultat, ali sa sledećom grejnom sezonom biće značajno smanjeno aerozagađenje”, kazala je ministarka Vujović.

Prema njenim rečima, Ministarstvo zaštite životne sredine je po prvi put ove godine izdvojilo značajna sredstva upravo za smanjenje aerozagađenja u preko 50 jedinica lokalne samouprave u Srbiji.

“Kada govorimo o Valjevu, prelazak kotla na gas kao čistiji čistiji energent svakako je od izuzetnog značaja. Naš zahtev je da do naredne grejne sezone sve lokalne samouprave realizuju projekte za koje su im odobrena sredstva”, rekla je Vujović.

U DECEMBRU PRVI RADOVI NA IZGRADNJI TRANSPORTNOG GASOVODA VISOKOG PRITISKA 

Imajući u vidu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno najavio gasifikaciju Valjeva, novinare je zanimala informacija o rokovim kada će gasovod stiću u naš grad? Gradonačelnik Gojković je najavio da bi, ako sve bude išlo glatko, prvi radovi na izgradnji transportnog gasovoda velikog pritiska mogli biti krajem godine. Sredstva za to će biti obezbeđena od strane države.

“Nama treba otprlike 6 meseci što se tiče projektne dokumentacije i ukoliko sve bude idelano, mi bismo već tokom novembra, odnosno decembra, mogli da imamo prve radove na izgradnji transportnog gasovoda visokog pritiska. Uporedo sa tim radila bi se i prva glavna merna regulaciona stanica, koja bi bila u Privrednoj zoni. Iznos tih radova je 29 miliona evra. U drugoj fazi bi bila gasifikacija grada i vrednost tih radova je oko 14 miliona evra”, precizirao je gradonačlenik Gojković.

Prilikom posete ministarke Irene Vujović Valjevu / Foto: Valjevska posla

POČETAK IZGRADNJE REGIONALNE DEPONIJE DO KRAJA GODINE

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je prilikom posete Valjevu najavila da će u trećem kvartalu ove godine početi radovi na izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom “Kalenić”.

“Mi ćemo do kraja 2021. godine prikupiti svu potrebnu dokumentaciju i sprovesti javnu nabavku. Taj projekat se radi sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Koristićemo sredstva iz kredita, koji iznosi 26 miliona evra, što je je jako značajno za ceo ovaj region. Kada se prikupi sva dokumentacija i raspiše javna nabavka znaćemo i precizne rokove za završetak radova”, rekla je miistarka.

Kako je precizirala, u Srbiji ima 8 regionalnih centara za odlaganje otpada i u zavisnosti od njegove veličine, potrebno je 2 do 3 godine da se jedan takav centar izgradi.

“Za nas je važno da počnu radovi, da svi građani to vide, da nakon toliko godina imamo sada mogućnost koju upravo i koristimo da povučemo taj kredit i da upravljanje čvrstog otpada radimo po najsavremenijim standardima. Mislim da će preko pola miliona građana biti obuhvaćeno tim regionalnim centrom, odnosno regionalni centar će uspeti da apsorbuje orgomna količina otpada na taj ekvivalent stanovnika”, pojasnila je ministarka Vujović.

Ministarka Irena Vujović na konferenciji za medije prilikom posete Valjevu / Foto: Valjevska posla

“KRUŠIKOVA NOVA ENERGANA ČEKA KVALITETNIJE REŠENJE”

Na novinarsko pitanje da li se razgovara sa predstavnicima Ministarstva odbrane, u čijoj je nadležnosti “Krušik”, o rešavanju problema zamene zastarelih kotlova i izgradnje nove energane u ovoj kompaniji, kako bi ovaj nejveći pojedinčani zagađivač vazduha u Valjevu prešao sa lignita na čistiji energent, ministarka je odgovorila:

“Najveći zagađivač je i gradska “Toplana”, i “Krušik” i deponija, ne možemo sad izdvajati… Mi upravo krećemo da rešavamo jedno po jedno. Svakako da će biti manje zagađenje kada zamenimo kotao u valjevskoj “Toplani” u odnosu na to šta imamo danas i svih prethodnih dana, godina i decenija, Sa Ministarstvom odbrane razgovaramo, razgovaralo je i Ministarstvo na čijem sam čelu, razgovarala je Uprava grada Valjeva. Koliko sam shvatila, oni imaju intenzivno radne sastanke i Radnu grupu koja se bavi tim. Postoji naravno volja, samo treba da se urade još kvalitetnija i bolja idejna rešenja. Pričala sam gradonačelnikom, oni razgovaraju sa ministarstvom odbrane na tu temu i uskoro ćemo videti koje je to najbolje rešenje za “Krušik”, pa onda će se krenuti u realizaciju spram toga šta bude predloženo od strane struke”, kazala je ministarka Vujović.

 

 

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.