Monitoring kvaliteta vazduha u Valjevu ponovo u rukama gradskog Zavoda za javno zdravlje

Posle 2 godine, Zavod za javno zdravlje Valjevo ponovo će meriti kvalitet vazduha u našem gradu. Ovdašnji Zavod bio je jedini ponuđač na tenderu i sa monitoringom će početi 1. novembra. Zaključno sa 31. oktobrom, kvalitet vazduha u Valjevu meriće Institut “Vatrogas” iz Novog Sada, koji je prethodne 2 godine dobijao na javnom pozivu za uslugu merenja zagađenosti vazduha u našem gradu.

Zavod za javno zdravlje Valjevo / Foto: Valjevska posla

Ovo su dobre vesti pred početak grejne sezone, imajući u vidu da je pune dve godine Valjevo bilo jedini grad u kojem monitoring vazduha nije vršio loklani Zavod za javno zdravlje, što je praksa u svim gradovima Srbije.

Da podsetimo, nakon punih 18 godina, koliko je valjevski ZZJZ u svom gradu vršio uslugu merenja kvaliteta vazduha, tu ulogu je 1. novembra 2020. godine preuzeo novosadski Institut “Vatrogas”. “Vatrogas” je tada izašao sa 1,2 miliona jeftinijom ponudom na tenderu, s tim što je ubrzo angažovao valjevski Zavod da za njega meri koncentraciju PM 10 čestica, dok je ostale parametre (SO2, NO2 i čađ) merila ova novosdaska firma koja je u privatnom vlasništvu. Naredne, 2021. godine, “Vatrogasova” ponuda je za 330.000 dinara bila niža od Zavodove. Ove godine, gradski Zavod je bio jedini ponuđać.

Aparat za merenje koncentracije PM 10 u dvorištu Zavoda za javno zdravlje Valjevo / Foto: Valjevska posla

Monitoring kvaliteta vazduha se inače vrši se na 6 lokacija u gradu. Na mernim mestima Centar (ZZJZ), Tešnjar (Peta škola), Peti puk (obdanište “Pčelica”), Novo naselje (obdanište “Kolibri”), Brđani (obdanište “bubamabra) i Gradac (obdanište “Vidra”) mere se koncentracije SO2, NO2 i čađi, dok se u dvorištu Zavoda za javno zdravlje mere i PM 10 čestice. Sve vreme, bez prekida gradski Zavod za javno zdravlje obavlja uslugu merenja polutanata SO2, NO2 i čađi na mernom mestu Centar (ZZJZ), za koje je angažovan i plaćen od strane republičkog Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Prema podacima državne mreže za monitoring kvaliteta vazduha, od početka godine u Valjevu je zabeležno 91 dana sa prekoračenjem dnevene granične vrednosti za PM 10 čestice (dozvoljeno 35 dana na godišenjem nivpou). A, zima i grejna sezona još nisu počeli!

 

M.P.M

 

Vazduhograf-Valjevo-Aerozagadenje

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.