Protiv gripa vacinisano skoro hiljadu Valjevaca

Imunizacija protiv sezonskog gripa počela je krajem septembra, a zaključno sa 7. oktobrom vakcinisano je 929 Valjevaca. To je odličan odziv za osam dana davanja doza protiv sezonskog gripa.

Novo-Naselje

Podsećamo da se ove sezone vakcinacija sprovodi u ambulantama Doma zdravlja Valjevo, isključivo radnim danima. U ambulantama Novo naselje i Peti puk vakcinu mogu da prime samo građani koji tu imaju zdravstveni karton, dok svi ostali treba da dođu u ambulantu Doma penzionera, koja je opredeljena za imunizaciju protiv gripa (ne radi redovne preglede pacijenata). Tu u svakoj smeni radi lekar sa dve sestre i nije potrebno da to bude vaš izabrani lekar.

U ambulanti Doma penzionera vakcinacija protiv gripa se obavlja od 7 do 20 časova, U Novom naselju po rasporedu rada ove ambulante, a na Petom puku od 7 do 14 časova. Za sve lokacije važi da se sprovodi samo radnim danima.

Dr-Milica-Milicevic

Dr Milica Milićević, specijalista opšte medicine i šef Preventivnog centra Doma zdravlja, ističe da prevencija gripa može da se sprovodi i opštim merama kao što su pranje ruku, izbegavanje kontakta sa bolesnim osobama i pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja, ali da je vakcinacija najefikasnija mera zaštite:

– Vakcina je sigurna i najefikasnija mera zaštite od virusa gripa. U naš Dom zdravlja stigle su trovalentna “Torvaks flu“, namenjena uzrastu od 18 do 65 godina, i četvorovalentna „Vaksigrip tetra“ koju mogu primiti deca već od navršenih šest meseci, trudnice i svi odrasli, uključujući i starije od 65 godina. Imunitet se razvija za dve do tri nedelje i traje 6 do 12 meseci. Kada dođe do oboljevanja kod vakcinisanih osoba se, po pravilu, razvija blaža klinička slika. Preporučena je svim građanima u pojačanom riziku, a to su svi hronični pacijenti sa kardiovaskularnim, plućnim, degenerativnim i malignim bolestima, dijabetesom, kao i hroničnim oboljenjima bubrega i jetre. Preporuka se odnosi i na trudnice, zdravstvene radnike, gerontološke centre i ustanove socijalne zaštite. Neželjene reakcije su po pravilu blage i prolaze spontano, bez ikakve terapije, najduže za tri dana. Vakcinu protiv sezonskog gripa ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, kao i alergiju na neku od komponenti vakcine.

Za Dom zdravlja Valjevo u sezoni 2022/23. opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od dva tipa virusa A i dva tipa virusa B sezonskog gripa. Vakcine su distribuirane i seoskim ambulantama i Divčibarama, a pacijentima su dostupne u danima kada rade ove ambulante.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.