“Moramo da budemo jedinstveni, da pobedimo strah i da se borimo za svoja prava”

Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ održao je još jednu konferenciju za novinare ispred glavne kapije valjevske vojne fabrike „Krušik“. Ovom sindikatu danas se pridružila i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS).

 

Krušik - SIndikat (2)

Od rukovodstva fabrike traženo je da se prestane sa pritiscima na sindikalne aktiviste i da se uvaže pristupnice kojima se potvrđuje reprezentativnost sindikata „Nezavisnost“ i ASNS u ovoj valjevskoj fabrici.

Sindikati su se povodom problema sindikalnog organizovanja u Krušiku obratili Republičkom odboru za utvrđivanje reprezentativnosti i resornom ministarstvu, te se, kako je najavljeno, očekuju sastanci tim povodom.

Sindikat1

Prisutnima su se ispred glavne kapije „Krušika“ obratili Dejan Titović, potpredsednik UGS „Nezavisnost“ i Ranka Savić, predsednica ASNS.

Dejan Titović je rekao da ne pristaju na rešenje „Krušika“ kojim im se oduzima reprezentativnost, kao ni „na jednu veliku šikanu“ i pritisak na zaposlene članove sindikata ASNS i Nezavisnost.

„Mi samo nastavljamo nešto što smo započeli prošle nedelje, drago nam je da nam se pridružio ASNS u tome, nema sumnje da će da nam se pridruže i drugi sindikati koji danas egzistiraju u „Krušiku“, samo je pitanje kada će to da se dogodi. Videli smo da je tendencija u „Krušiku“ upravo na tome da se sindikalna aktivnost u ovoj fabrici ugasi. To smo kao primer imali u privatnim kompanijama, u državnim kompanijama ovo je prvi primer“, rekao je Titović.

Sindikat5

Titović je istakao da ovoga puta ima razloga i za zadovoljstvo.

„Prošle nedelje kada smo ovde držali konferenciju za novinare, rukovodstvo je zabranilo ljudima da izlaze na glavnu kapiju. Sad smo stavili ljude na sve tri izlazne kapije iz kompanije i sada vidimo da su pustili ljude da kao normalni građani izađu tamo kuda su i došli na posao“, rekao potpredsednik UGS „Nezavisnost“.

Dejan Titović najavio je da dalja borba za sindikalna prava svakako predstoji i da su obavestili i dobili veliku podršku međunarodnih sindikalnih organizacija, a da će tek posle sastanka sa predstavnicima vojnog ministarstva i ministrom videti šta i kako dalje.

 

Krušik - Sindikat

Ranka Savić, predsednica ASNS, sindikata čija je reprezentativnost u „Krušiku“ takođe dovodena u pitanje, uputila je poruku zaposlenima ove fabrike.

„Nema više straha, ja sam umorna od toga da svi govore kako ne smeju, kako ih je strah. Danas ovi sindikati, sutra drugi sindikati, prekosutra pola radnika… Prema tome, moramo da budemo jedinstveni i moramo da pobedimo strah i da se borimo za svoja prava“, poručila je Savić.

Sindikat7

Donja granica za reprezentativnost sindikata u „Krušiku“je 314 pristupnica, „Nezavisnost“ je priložio 354, a ASNS 396 pristupnice.

„Sve smo uradili po zakonu, predali dovoljan broj pristupnica, a onda su počele raznorazne malverzacije. Ono što je potpuno tragično je činjenica da su na naše članove vršeni ogromni pritisci, imali smo situacije da su ljudi dolazili u naše prostorije sa suzama u očima i govorili da moraju da se iščlane iz sindikata jer im se preti otkazom i premeštanjem na drugo radno mesto“, ispričala je Ranka Savić.

sindikat6

„Ne želim da zaposleni u Krušiku shvate da je ovo samo borba ova dva sindikata za reprezentativnost, ovo je borba za poštovanje zakona, za poštovanje Ustava Republike Srbije, ovo je borba za jednu pravnu državu i borba ova dva sindikata za sve ono što se namenskoj industriji sprema. Prema informacijama koje imam, sprema se privatizacija namenske industrije, gde dolaze ili strani investitori ili domaći trgovci oružjem, gde će država Srbija formalno ostati vlasnik 51% kapitala, a ovi drugi će biti suštinski i praktično pravi vlasnici. Želim da upozorim radnike Krušika na tu činjenicu i kažem da sklanjanjem sindikata „Nezavisnost“ i ASNS ostaju sindikati koji takvim scenarijima neće pružiti preveliki otpor“, upozorila je Ranka Savić i izrazila nadu da postoji spremnost da se sve ove nepravilnosti isprave.

„Nećemo stati, znamo da smo u pravu“, poručila je na kraju Ranka Savić.

M.K.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.

Leave a Reply