Mošti Svete Petke sutra u crkvi u Pričeviću

U nedelju, 4. novembra, u Hramu Prenosa moštiju Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog u Pričeviću biće održana Sveta Liturgija povodom dolaska moštiju Svete Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke. Tim povodom, sutra od 08.30 časova počinje Sveta liturgija, nakon koje sledi čitanje Akatista Prepodobnoj mati Paraskevi. Posle molitve, prisutnim vernicima biće omogućeno celivanje moštiju ove pravoslavne svetice i čudotvorke, kojoj se vernici obraćaju i mole tražeći spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

U toku istog dana, mala čestica moštiju Svete Paraskeve biće vraćena u Koceljevu, u Crkvu posvećenu caru Konstantinu i carici Jeleni, kaže jerej Radomir Vićentijević, paroh pričevićški. Inače, bratstvena slava Hrama Prenosa moštiju Svetog Oca Nikolaja u Pričeviću je praznik Prepodobne mati Paraskeve koji se obeležava 27. oktobra. Tim povodom je u crkvi u Pričeviću prošle subote služena Sveta Liturgija uz prisustvo velikog broja vernika i
sveštenstva.

Sveta Petka smatra se zaštitnicom žena, kao i čuvarkom siromašnih i bolesnih. Rođena je u Epivatu u imućnoj porodici. Posle smrti svojih roditelja otišla je u Carigrad, gde se zamonašila u Crkvi Svete Sofije. Odatle odlazi u jordansku pustinju i posvećuje se postu i molitvi. Po želji Božjoj vraća se u svoju domovinu gde širi Hrišćanstvo. Mošti Svete Petke nekoliko puta su prenošene. Jedno od mesta gde su čuvane je Hram Svete Petke na Kalemegdanu. Sada se njene mošti nalaze u gradu Jaši u Rumuniji, u Crkvi Sveta Tri Jerarha. Kult Svete mati Paraskeve je razvijen u celom pravoslavnom svetu, a izuzetno kod Srba.

Treba naznačiti da je Hram Prenos moštiju Svetog Oca Nikolaja, pre 190 godina sagradio Joakim Vujić, književnik. Naime, prolazeći kroz Pričević 1828. godine video je drvenu crkvu brvnaru, te ga je to podstaklo da inicira izgradnju novog zdanja. Sredinom prošlog veka (1953 – 1954) dograđen je zvonik, te Hram u Pričeviću poprima sadašnji oblik. Međutim, uočljivo je da je sa spoljne strane počelo urušavanje jer ’90. godina kada je rađena sanacija, krov nije podaščan, te je tokom godina postao talasast, usled čega počinje da prokišnjava. Sve to dovodi do sada već očitih oštećenja ovog starog zdanja koje je podignuto bezmalo pre punih dve stotine godina.

Nedaleko od sadašnjeg Hrama, na mestu nekadašnje crkve brvnare, postavljen je krst kao potsetnik na svetilište iz XIX veka. Hram Svetog Oca Nikolaja u Pričeviću smešten je u divnom prirodnom okruženju, te obzirom na starost objekta, zaslužuje posebnu pažnju. Istovremeno, izuzetan povod za posetu i molitvu u Hramu u Pričeviću je dolazak moštiju Svete Prepodobne mati Paraskeve.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.