Na Divčibarama do decembra realizovano 160.000 noćenja

Prema obrađenim statističkim podacima, od januara do novembra 2018. godine realizovano je preko 160.000 noćenja samo na Divčibarama, što je 20% više u odnosu na isti period 2017. godine, kaže za Valjevska posla direktorka Turističke organizacije Valjeva. Posebno se obrađuje decembar mesec, za koji će realni podaci biti poznati tokom janura. 

Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjevo (foto: Valjevska posla)

U 2018. godini zabeleženo je znatno povećanje realizacije vaučera, kako na području Valjeva tako i na području turističko-planinskog mesta Divčibare. To je pokazatelj dobre akcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koja će se nastaviti i u 2019. godini. Već od 1. januara biće na raspolaganju između 130.000 i 150.000 vaučera.

“To pre svega znači da naši ugostitelji prepoznaju dobrobit vaučera, jer se na taj način promoviše i sama destinacija i smeštaj koji oni nude. Ugostitelji se sve više uključuju u šemu ministarstva. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će i u 2019. godini realizovati Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Republike Srbije, kojom je građanima opredeljeno više od 100.000 vaučera u vrednosti od 5.000 dinara. Prijavljivanje građana za boravak od minimum 5 noćenja u prijavljenim objektima vršiće se od 1. januara do 15. oktobra 2019. godine”, pojašanjava Ana Marković.

Zimska sezona na Divčibarama je počela, snega ima, ski staza je otvorena u subotu, 28. decembra, a podatke o cenama i uslugama koje se nude građani mogu videti na zvaničnoj internet prezentaciji Turističke organizacije Valjeva.  Drugu godinu zaredom Grad Valjevo organizuje novogodišni doček na otvorenom na Divčibarama, a posetioci će u najluđoj noći moći da uživaju u koncertu Bojana Marovića, brojnih di-džejeva, nastupu valjevskog rok benda, trubačima i novogodišnjem vatrometu.

“Prema podacima našeg info centra na Divčibarama, većina kapaciteta je popunjena. Svi oni koji izdaju smeštaj za Novu godinu su popunjeni poslednjih mesec dana, tako da je smeštaj sada teško naći”, napominje direktorka Turističke organzacije Valjevo.

3D prikaz Etno tržnice na Divčibarama (sva prava zadržana TOV)

Turistička organizacija Valjevo, zajedno sa Gradom Valjevo i JKP “Polet”, podržana je projektom “Uređenja Etno tržanice na Divčibarama” od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije u iznosu od 9 miliona dinara. Projekat podrazumeva novi izgled pijace u centru Divčibara, koja će biti opremljena sa novim tezgama, javnim toaletom i upravnom jedinicom.

“Na mestu sadašnje pijace na Divčibarama biće izgrađena Etno tržnica. Taj projekat uređenja nove pijace podrazumeva savremenije i lepše tezge za sve prodavce. Imaće jedna upravna jedinica koja će sve to koordinirati. Prema projektu će biti izgrađen i javni toalet sa tri kabine – za muškarce, žene i invalide. Novčana sredstva u iznosu od 9 miliona su legla na račun Grada, čeka se još urbanistički projekat i građevinska dozvol. Kad Grad to realizuje biće raspisan tender i krenuće se sa radovima. Očekuje se da Divčibare dobiju Etno tržnicu i novi izgled pijace do avgusta meseca”, najavljuje za Valjevska posla direktorka TOV Ana Marković.

U godini za nama Turistička organizacija Vajevo uspešno je realizovala Festival divan čvaraka, koji je trajao dva dana. Procenjeno je da je Čvarkijadu 6. i 7. oktobra 2018. godine posetilo oko 100.000 ljudi.

“Oba dana Festivala duvan čvaraka su imala veliku posećenost. Sve više izlagača se prijavljuje za učešće sa strane, što znači da su granice tog Festivala pomerene i da više nije u okvirima našeg grada. Učesnici se ne prepoznaju samo kao takmičari i kao revijalni učesnici, žele da budu zastupljeni na prodajnoj izložbi, prepoznaju i finasijski momenat i promotivni element koji sa sobom Festivak donosi”, kaže Ana Marković, podsećajući da je Turistička organizacija u 2018. godini bila i suorganizator Tešnjarskih večeri zajedno sa Centrom za kulturu Valjevo.

Sa Festivala duvan čvaraka – oktobar 2018.

Ana Marković napominje da se u 2018. godini radilo na pozicioniranje i promovisanje na nacionalnim televizijskim stanicama. Ona ističe brojna gostovanja i emisije u kojima se govorilo o Vajevu i turističkoj ponudi na RTS1 TV Prva i Happy TV.

“Postali smo dosta vidljiviji, pomerili smo se na nacionalne medije. Urađen je spot koji je rađen sa Prvom televizijom u kojem su predstavleni Tešnjar i Petnička pećina. Taj spot je rađen u okviru kampanje Turističe organizacije Srbije, sa kojom imamo izuzetnu saradnju. Spot se i dalje emituje i  možda je to mali medijski prostor, ali mislim da je jako bitno da se o naš grad i sve ono što nudi govori na nacionalnim televizijama. Imali smo svoje emisije na TV Happy. U okviru tri sata predstavljanja našeg programa bili su zastupljeni i Ekonomska škola, Abrašević i seoski turizam. Zamenik gradonačelnika i moja malenkosta predstavljali smo Valjevo. Pre toga smo zajedno sa ekipom Televizije Happy snimali lokalitete u našem gradu kao što su Muzej, Moderna galerija i lokaliteti valjevske bolnice.  Naravno, govorilo se i o festivalima i iskorišćena je prilika da se najavi kada se oni održavaju. Mislim da je to jako bitan segment u predstavljanju. Koliko god se nekom čini da su to možda mali koraci, ipak su to značajni koraci, posebno kada se zna da pre nisu bili pravljeni”, kazala je Marković.

Valjevo

Godinu 2018. Turistička orgnizacija Valjeva završava Novogodišnjim bazarom, koji se treću godinu zaredom održava na Gradskom trgu. Od 25. do 31. decembra bilo je preko 30 prodajnih tezgi  U saradnji sa OŠ “Nada Purić” ove godine realizovan je projekat “Kad upoznaš, zavolećeš”, u kojem su aktivno učestvovali učenici od I do IV razreda ove škole. Oni su pravili razglednice i makete poznatih turističkih lokaliteta, kao i razglednice sa znamenitim ličnostima našeg grada i sve to izložili na Novogodišnjem bazaru.

“Bio nam je cilj da te osnovce uključimo i upoznamo sa radom Turističke organiziacije, da im ukažeo da treba da vole svoj grad i da treba da poznaju kakve prirodne, istorijske, kulturne i tradicionalne lepote nudi. Učenici treba to da cene, treba da budu  ponosni na grad u kojem žive i razvijaju se”, rekla je Ana Marković.

Unapređenje turističke infrastrukture u gradu takođe je bila jedna od aktivnosti koje su rađene u 2018. godini. Postavljene su info table sa podacima o najbitnijim ulicama grada i sa ponuđenim lokalitetima koje turisti treba da posete. Te info table postavljene su kod pumpe na Jugopetrolovoj pumpi kod Tešnjara i na Autobuskoj stanici, a jedan tabla postavljena je na Taorskim vrelima.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.