Na Infektivnom odeljenju leži 8, a na pulmo-prekovid 21 pacijent! 8 pacijenata sa težom kliničkom slikom preveženo u Beograd!

Predlog za uvođenje vanredne situacije u Valjevu potekao je od Zavoda za javno zdravlje zbog preteće epidemiološke sitiacije. Jednoglasno je usvojen danas oko podneva na hitnoj sednici Stručno-operativnog tima kojoj su prisustvovali svi članovi SOT-a. Nakon toga, taj predlog je usvojio Štab za vanredne situacije i aktuelni gradonačelnik je doneo odluku o proglašenju vanrednog stanja. U Izveštaju sa predlogom Stručno-operativnog tima i obrazloženju navodi se da su SOT i direktorka Zavoda za javno zdravlje Valjevo dr Marija Gavrilović, aktuelnu epidemiološku situaciju ocenili kao preteću i jednoglasno predložili da se proglasi vanredna situacija u cilju sprečavanja i suzbijanja epidemije, s obzirom na to da dosadašnje donete obavezujuće mere Štaba nisu dale očekivane rezultate.

Korona virus

U izveštaju SOT-a navedeno je da je predlog o uvođenju vanredne situacije dat na osnovu analize dostavljenih epidemioloških dnevnih izveštaja od 3. jula, uz preciziranje da je izvršeno 579 pregleda u COVID ambulantama Doma zdravlja i 188 pregleda u Prijemno urgentnom centru Opšte bolnice Valjevo i 425 istraženih kontakata sa pozitivnim licima od strane ZZJZ Valjevo. Iznet je podatak da se na Infektivnom odeljenju nalazi 8 pozitivnih pacijenata, a na pulmo-prekovid 21 pacijent, kao i da je 8 pacijenata sa težom kliničkom slikom preveženo u Beograd

“Analizom dostavljenih dnevnih izveštaja od 3. jula tekuće godine, o izvršenih 579 pregleda u kovid ambulantama Doma zdravlja i 188 pregleda u Prijemno urgentnom centru Opšte bolnice Valjevo i 425 istraženih kontakata sa pozitivnim licima ZZJZ Valjevo, kao i podatkom da se na infektivnom odeljenju nalazi 8 pozitivnih pacijenata, a na pulmo-prekovid nalazi se 21 pacijent, kao i da je 8 pacijenata sa težom kliničkom slikom preveženo na tercijerni nivo. Stručno operativni tim zazaštitu i spasavanje od epidemija Štaba za vanredne situacije grada Valjeva, i epidemiolog ZZJZ (direktor) je aktuelnu epidemiološku situaciju ocenio kao preteću i jednoglasno predložio da se proglasi vanredna situacija na području grada Valjeva u cilju sprečavanja i suzbijanja navedene epidemije s obzirom da donete obavezujuće mere Štaba nisu dale očekivane rezultate”, piše u obrazloženju Izveštaja sa predlogom SOT-a za uvođenje vanredne situacije

“Direktor Zavoda za javno zdravlje Valjevo dr Marija Gavrilović naglasila je da za period od 3. do 6. jula kasne rezultati laboratorijskih ispitivanja za uzeta 342 brisa sumnjivih i verovatnih slučajeva. Dobijanje navedenih izveštaja ne zavisi od Zavoda, već od laboratorija koje se često menjaju (“Torlak”, “Batut”, “Batajnica”, Šabac i drugi) i tek kada se izveštaji pojave u COVID 19 bazi, ZZJZ ima podatke o laboratorijski potvrđenim slučajevima, te smo zbog toga predložili odlaganje skupova i proslava, posebno u zatvorenom jer je kontrolisanje sprovođenja mera otežano”, navedeno je još u Izveštaju.

 

 

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.