Aero Alarm: Najzagađeniji vazduh protekle nedelje bio na Savindan!

Prema izveštaju “Aero Alarm”, koji objavljuje “Lokalni odgovor”, vazduh u Valjevu u poslednjoj nedelji januara meseca bio je izuzetno opasan po zdravlje. Svakodnevno je zabeleženo višestruko prekoračenje granične vrednosti  za PM čestica. Najzagađeniji dan bio je na Savindan. Valjevo na dan 31. januar beleži 27 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti zagađujućih materija u vazduhu od početka godine. Lokalni odgovor u izveptaju ukazuje da Plana kvaliteta vazduha “još nema na vidiku”, kao i da Gradska uprava i dalje ćuti.

Aero-Alarm-tabela

Prikaz kvaliteta vazduha u Valjevu za period od 24. do 30. januara 2022.

Najviša prosečna dnevna koncentracija PM10 čestica u protekloj sedmici zabeležena je u četvrtak, 27. januara i iznosila je 110,90 μg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija PM2.5 čestica zabeležena je isti dan i iznosila je 90,01 μg/m3. U subotu, 29. januara 2022, u 19 časova, zabeležene najviše maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 242,57 μg/m3 za PM10 čestice. U petak, 28. januara, zabeležena je najviša satna koncentracija od 214,12 μg/m3 za PM2,5 čestice u 2 časa posle ponoći.

“Sveti Savo, ti pomozi! Najzagađeniji vazduh protekle nedelje bio 27. januar, na Savindan. Toga dana održana je Svetosavska atletska trka. Ulicama Valjeva trčali su predškolci, osnovci, srednjoškolci, veterani i seniori, kao pripadnici vojske i policije. Opomenuti da se čuvaju korone. Zagađenje vazduha nije zvanično pominjano. Posledice će stići malo kasnije”, ističe se u izveštaju Aero Alarm.

Aero-Alarm-dijagram

Prosečne dnevne koncentracije zagađujućih materija u vazduhu u Valjevu za period od 24. do 30. januara 2022.

Takođe se ukazuje da Gradska uprava u Valjevu na objavljuje informacije o prekoračenjima graničnih vrednosti iako se svakodnevno beleže prekomerene koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, te da su podaci na zvaničnom sajtu Grada Valjeva ažurirani polovinom decembra prošle godine.

“Majstori rade loše, ali zato sporo. Iako je Gradska uprava još početkom avgusta ugovorila izradu novog Plana kvaliteta vazduha sa Saobraćajnim instituom CIP iz Beograda, plana još nema na vidiku. Krajem novembra je istekao rok za izvršenja ovog ugovora. Prolazi još jedna godina velikih reči bez dela na planu smanjenja zagađenja vazduha. Opet majstori, ali za subvencije. Nema odluke o dodeli subvencija za energetsku efikasnost, pišu Kolubarske. Tresla se gora, nije se rodilo ništa. Veliko ništa”, zaključuje se u izveštaju Lokalnog odgovora o kvalitetu vazduha za proteklu sedmicu.

 

Vazduhograf-Valjevo-Aerozagadenje

“Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva “

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.