NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA: Đak generacije Medicinske škole – Kristina Đurić

Biti đak generacije ne znači “samo” da ste svepetičar, da ste vredno učili i osvajali nagrade na raznim takmičenjima, biti đak generacije znači da ste bili i dobar prijatelji i drug, i da ste izrasli u mlade ljude za primer. Zbog svega toga, najbolji među najboljima u generaciji u valjevskim srednjim školama, zaslužuju posebno predstavljanje. Biti đak generacije svakako je laskava titula, ali taj put do idealnog učenika na kraju školovanja nije lako ostvariv. Taj put popločan je predanom željom za znanjem, svojskim trudom, voljom, marljivošću, brojnim odricanjima, a takvim putem nije lako koračati. Pređu ga oni koji ne oklevaju, koji su najistrajniji i najsnažniji u svojim željama i jasno postavljenim ciljevima. Jako je važno da se Valjevo upozna da svojom najuspešnijom decom i mladima, a u tom novom “poznanstvu” pomoći će serijal “Najbolji među najboljima”, započet na portalu Valjevska posla. To je ujedno i prilika da se toj izuzetnoj deci javno pošalje poruka da smo ponosni na njih i da nam njihov uspeh itekako znači, jer oni su naša budućnost, budućnost našeg grada, Srbije, pa i celog sveta. A, i svet i život imaju pred sobom. Jedna od najboljih među najboljima je Kristina Đurić, đak generacije Medicinske škole Valjevo.

Dak-generacije-Medicinske-skole-Kristina-Duric-

Kristina Đurić – Đak generacije Medicinske škole

I dok su u rubricu u dnevniku, pod njenim imenom upisane sve petice, u ovom našem “spomenaru” iz srednjoškolskih dana, osim znanja i zvanja “ĐAK GENERACIJE”, kod Kristine Đurić piše sledeće:

Rođena je 20. aprila 2003. godine u Valjevu, od oca Zorana i majke Dragice. Završila je Osnovnu školu “Milovan Glišić” u Valjevu. Tokom osnovnog školovanja ostvarila je dobre rezultate na Opštinskim i Okružnim takmičenjima iz srpskog jezika. Bila je nosilac Vukove diplome i u izboru za đaka generacije. Medicinsku školu “Dr Miša Pantić” upisala je 2018. godine sa nadom da će nastaviti školovanje u toj oblasti i da će steći kvalitetno i stručno znanje iz medicine. Tokom srednjoškolskog školovanja osvojila je 4. mesto na Republičkom takmičenju iz latinskog jezika, održanog u maju 2019. godine u Beogradu na Filozofskom fakultetu. Ostvarila je izuzetna postignuća iz oblasti Zdravstvene nege, kako u praktičnom, tako i u teorijskom znanju. Proglašena je od strane valjevske Medicinske škole najbojim praktičarem opšteg smetra. Od strane Saveza zdravstvenih radnika Srbije dobila je priznanje koje dobijaju najbolji maturanti Srbije. Profesori ističu da je Kristina izuzetno posvećena učenica, vredna, dosledna, istrajna i odlučna. Kažu da je odlikuje i velika skromnost u tom celokupnom uspehu, a posebno naglašavaju da je omiljena među svojim školskim drugarima i drugaricama. Planira da upiše integrisane akademske studije medicine na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

 – Koliko ti znači titula ĐAK GENERACIJE?

Titula đaka generacije mi veoma znači i ponosna sam što sam baš ja ĐAK GENERACIJE.

– Koliko truda i rada je potrebno izdvojiti da bi neko postao đak generacije? Koliko je to, u tvom slučaju, bilo teško?

Potrebno je dosta truda i rada, ali to sam priželjkivala i maštala o tome, što se na kraju i isplatilo.

– Šta je bila motivacija, a koje su bile prepreke i problemi na tom putu ka dobijanju zvanja ĐAK GENERACIJE?

Problema i prepreka u mom slučaju nije bilo, lako sam se izborila za to mesto.

– Kako se među vršnjacima gleda na titulu ĐAKA GENERACIJE? Da li je popularno biti ĐAK GENERACIJE, ili ne? 

Iskreno, smatram da to danas i nije toliko cenjeno niti poštovano, ali uprkos tome dobila sam čestitke od nekolicine učenika iz škole. Mada, ima i onih koji to baš cene i veoma su srećni zbog takvih postignuća.

– Navedi uspomene koje ćeš posebno poneti iz srednje škole?

Sve lepe i nezaboravne trenutke sa mojim odeljenjem IV-1 i najboljom razrednom Dušicom Matić. Uprkos pandemiji korona virusom, uspeli smo da se družimo kako u školi, tako i van nje.

– Šta planiraš da upišeš? Koji fakultet, smer, u kom gradu? 

Planiram da upišem Medicinski fakultet u Kragujevcu, integrisane akademske studije medicine.

– Zašto baš taj fakultet?

Oduvek sam maštala da jednog dana budem dr Kristina Đurić.

– Šta se polaže za prijemni i šta su tvoja očekivanja?

Polažu se predmeti biologija i hemija. Očekujem da sve prođe u najboljem redu.

– Kakvi su tvoji planovi za budućnost, vizije i želje po završetku školovanja?

Da radim u struci za koju sam se školovala.

– Da li po završetku školovanja vidiš sebe i planiraš da ostaneš da živiš i radiš u Srbiji? 

Trenutno ne bih mogla da Vam odgovorim na to pitanje, jer ne znam kako će se stvari odvijati u nastavku mog života, ali naravno da bih volela i težila da ostanem u Srbiji.

– Na kraju, poruka narednim generacijama?

Trudite se, borite se i sledite svoje snove! Trud i rad se uvek isplate.

Kristina-Duric-Dak-generacije-Medicinske-skole-2

Kristina Đurić, đak generacije Medicinske škole

Pored diplome i knjige za odličan uspeh i zahvalnica za vannastavne aktivnosti, Kristina Đurić je kao đak generacije od Medicinske škole dobila na poklon anatomski atlas u izdanju Medicinskog fakulteta, autora prof. dr Lasla Pušakaša, šefa katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta Beogradskog univerziteta. Od Grada Valjeva, kao i ostali đaci generacije dobila je propusnice za bazene SRC Petica i novčani iznos od 30.000 dinara, koji će biti isplaćen naredne godine.

 

Autor serijala “Najbolji među najboljima”: Marija Petrović – Marković

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.