NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA: Đak generacije Tehničke škole – Sanja Jelenić

Biti đak generacije ne znači “samo” da ste svepetičar, da ste vredno učili i osvajali nagrade na raznim takmičenjima, biti đak generacije znači da ste bili i dobar prijatelji i drug, i da ste izrasli u mlade ljude za primer. Zbog svega toga, najbolji među najboljima u generaciji u valjevskim srednjim školama, zaslužuju posebno predstavljanje. Biti đak generacije svakako je laskava titula, ali taj put do idealnog učenika na kraju školovanja nije lako ostvariv. Taj put popločan je predanom željom za znanjem, svojskim trudom, voljom, marljivošću, brojnim odricanjima, a takvim putem nije lako koračati. Pređu ga oni koji ne oklevaju, koji su najistrajniji i najsnažniji u svojim željama i jasno postavljenim ciljevima. Jako je važno da se Valjevo upozna da svojom najuspešnijom decom i mladima, a u tom novom “poznanstvu” pomoći će serijal “Najbolji među najboljima”, započet na portalu Valjevska posla. To je ujedno i prilika da se toj izuzetnoj deci javno pošalje poruka da smo ponosni na njih i da nam njihov uspeh itekako znači, jer oni su naša budućnost, budućnost našeg grada, Srbije, pa i celog sveta. A, i svet i život imaju pred sobom. Jedna od najboljih među najboljima je Sanja Jelenić, đak generacije Tehničke škole Valjevo.

Sanja-Jelenic-Dak-generacije-Tehnicke-skole-3

Sanja Jelenić, đak generacije Tehničke škole Valjevo

I dok su u rubricu u dnevniku, pod njenim imenom upisane sve petice, u ovom našem “spomenaru” iz srednjoškolskih dana, osim stečenog znanja i zvanja “ĐAK GENERACIJE”, kod Sanje Jelenić piše sledeće:

Rođena je 5. septembra 2003. godine u Beogradu. Ćerka Živote i Slađane. Prva četiri razreda osnovne škole završila u izdvojenom odeljenju “Mile Dubljević” u Nepričavi, a naredna četiri u matičnoj školi u Lajkovcu. Nosilac je Vukove diplome iz osnovne škole. U Tehničkoj školi u Valjevu bila je učenik odeljenja obrazovnog profila Tehničar drumskog saobraćaja. I srednju školu je završila kao nosilac Vukove diplome i đak generacije. Na republičkom takmičenju saobraćajnih škola, u disciplini tehničar drumskog saobraćaja, zauzela je 1. mesto u pojedinačnom plasmanu u četvrtom razredu. Takođe, na ekipnoj rang listi zauzela je 1. mesto zajedno sa svojim drugom iz odeljenja, Nebojšom Krstićem. Svoju ljubav prema saobraćaju isticala je i pre same srednje škole. Smatra da je ta struka njen životni put. Pored saobraćaja, voli pisanje, kojim se bavi od osnovne škole. Mnoge njene pesme objavljene su i višestruko nagrađivane. Upisuje Saobraćajni fakultet u Beogradu – smer logistika.

– Koliko ti znači titula ĐAK GENERACIJE?

Ponosna sam, jer sam baš ja izabrana za ĐAKA GENERACIJE naše Tehničke škole. Zaista je čast ogromna i smatram to krunom svog dosadašnjeg školovanja.

– Koliko truda i rada je potrebno izdvojiti da bi neko postao đak generacije? Koliko je to, u tvom slučaju, bilo teško?

Oduvek sam bila svestrana. Nisam volela da zapostavim ni društvo, ni školu, ni svoje dodatne hobije. Sve je uvek bilo na vrhuncu, ali nekada je zaista bilo teško balansirati između svega toga. Jednostavno te stigne umor. Svakodnevno sam putovala u školu, a ja do škole imam 25 kilometara u jednom smeru, i to je zaista nekada bilo izuzetno naporno. Dosta vremena sam gubila u tome. Ali, nikada nisam dozvolila da me to sputava u bilo čemu. Trudila sam se da svaki svoj zadatak odradim preko svih granica očekivanja.

– Šta je bila motivacija, a koje su bile prepreke i problemi na tom putu ka dobijanju zvanja ĐAK GENERACIJE?

Glavna i najveća motivacija jeste bilo definitivno to što sam učila ono što volim. Zaista ne znam u kojoj bih profesiji mogla ovoliko da uživam kada bi mi neko zabranio studiranje na Saobraćajnom fakultetu. Probleme i prepreke sam uvek rešavala u hodu i za mene te stvari nisu postojale. Kao svoj najveći uspeh smatram to što sam svima koji nisu verovali u mene dokazala da mogu mnogo više od onoga što sam im obećala.

– Kako se među vršnjacima gleda na titulu ĐAKA GENERACIJE? Da li je popularno biti ĐAK GENERACIJE, ili ne? 

Na svoje odeljenje sam preponosna i ogromno im HVALA na svemu. Zaista sam sa svima imala izuzetnu saradnju i prijateljstvo i to od samog početka. Onda kada su mi najviše trebali, svi su bili uz mene. I tako sve do ovog kraja. Doček po povratku sa takmičenja, poklon koji su mi uručili na dodeli diploma, svaka poruka podrške pred takmičenje, prijemni ispit i svaki važan dan u mom životu za prethodne četiri godine, to nema cenu!

– Navedi uspomene koje ćeš posebno poneti iz srednje škole?

Za mene je zasigurno najveća i najdraža uspomena Republičko takmičenje saobraćajnih škola, na kom sam učestvovala u četvrtoj godini i osvojila 1. mesto. Taj napor koji smo uložili u pripremu, mnogo odricanja zarad iste, neizvesnost, konkurencija, mnoge usputne prepreke, zatim nova poznanstva na takmičenju, iščekivanje okasnelih rezultata i onda na kraju pobeda, za mene je definitivno najlepše iskustvo u mom životu! Ne znam da li sam se do sada nekoj stvari predala koliko pripremi za to takmičenje.

A najveća sreća i ponos u svemu tome jeste što smo na to isto takmičenje otišli sa dva tima i takmičili se u dve discipline i u obe uzeli trofeje! I pojedinačno i timski! E to je najveće zadovoljstvo bilo. Pokazali smo koliko zapravo vredi naša škola, i mi sami koji se baš u njoj školujemo.

– Za koji fakultet si polagala prijemni i koji smer planiraš da upišeš?

Polagala sma prijemni ispit za Saobraćajni fakultet u Beogradu, smer logistika. To mi je bila želja od 6 – 7 razreda osnovne škole, kada sam već počela da intenzivno razvijam svoju zainteresovanost za saobraćaj. Jednostavno, nije bilo ni druge opcije, ni želje za upis. Na prijemnom se polagala matematika. Iskreno, test nije bio naivan i od maksimalnih 100 imala sam 92,44 boda i time zauzela 21. mesto od 515 kandidata. Svojim rezultatom sam zadovoljna, ali sam uvek samokritična, pa je, da kažem, moglo i bolje, ali sa tim mestom na rang listi imam osigurano mesto u području rada logistike, tako da sam svoj san ostvarila.

– Kakvi su tvoji planovi za budućnost, vizije i želje po završetku školovanja? Da li planiraš da ostaneš da živiš i radiš u Srbiji?

Što se tiče planova za budućnost, vidim sebe u saobraćaju definitivno. Na nekom ozbiljnom poslu. Za sada, postoji samo nekoliko poslovnih pozicija koje me mogu ostaviti u Srbiji. Ukoliko ne bude bilo šanse za ostvarenje istih, ne bežim od odlaska u inostranstvo. Štaviše, mislim da će to biti glavna opcija. Ne jer ne volim svoju zemlju, već volim da istražujem. Nije mi cilj da pobegnem odavde, već da se maksimalno usavršavam.

– Na kraju, poruka narednim generacijama?

Svaki trud i rad na sebi se isplati, verujte mi. Čak i onda kada niko ne veruje u vas!

Sanja-Jelenic-Dak-generacije-Tehnicke-skole-

Sanja Jelenić, đak generacije Tehničke škole Valjevo

Pored diplome za odličan uspeh, Sanja je kao đak generacije od Tehničke škole dobila laptop računar i knjige, a od svog odeljenja cveće i prsten koji je odavno želela. Od Grada Valjeva, kao i ostali đaci generacije, dobila je propusnice za bazene u SRC Petica i novčani iznos od 30.000 dinara, koji će biti isplaćen naredne godine.

 

Autor serijala “Najbolji među najboljima”: Marija Petrović – Marković

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.