Najmanji procenat pozitivnih na koronavirus do sada

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je od poslednjeg izveštaja do danas, do 15 časova, registrovan ukupno 9.791 slučaj COVID-19, dok su u poslednja 24 časa preminule još tri osobe.

Koronavirus

RTS printscreen

Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare u Palati Srbija istakla da su do danas testirani uzorci 6.196 osoba, od kojih je 114 bilo pozitivno, i u skladu sa tim navela da je današnji procenat pozitivnosti po prvi put ispod dva odsto i iznosi 1,8 odsto.

U ovom momentu, kako je precizirala, hospitalizovano je 1.750 pacijenata, na respiratoru se nalazi 48 obolelih, dok su do danas ukupno testirane 117.474 osobe.

Ona je naglasila da su u poslednja 24 časa preminule još tri osobe kao posledica infekcije koronavirusom, tako da na današnji dan ukupan broj preminulih iznosi 203, a procenat smrtnosti 2,07 odsto.

Ukupan broj izlečenih osoba, kako je dodala, iznosi 1.971.

Kisić Tepavčević je navela da je distribucija hospitalizovanih pacijenata u odnosu na ustanove gde se leče sledeća: na Klinici za infektivne i tropske bolesti KC Srbije 52 pacijenta, u KC u Nišu u starom delu 130, u novoj zgradi KC Niš 25, u KC Vojvodine 35, u KC Kragujevac 46 i u KBC „Dragiša Mišović“ 119 pacijenata.

U ovoj ustanovi je, kako je ukazala, hospitalizovano i 32 dece, 15 majki, jedna beba, jedna porodilja, tri trudnice i jedna žena koja se nalazi na operativi.

Ona je saopštila da je na Klinici za pulmologiju KC Srbije smešteno 37 pacijenata, u KBC „Zemun“ 210, u KBC „Zvezdara“ 123, u Opštoj bolnici Pančevo 77, u Opštoj bolnici Leskovac 131, u Vojnoj bolnici „Karaburma“ 55, na Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti na Banjici 98 pacijenata i na Beogradskom sajmu 135.

U Studentskom domu u Nišu – paviljon tri nalaze se 52 pacijenta, u Hali 1 Novosadskog sajma 39, u Srednjoj medicinskoj školi „Dva heroja“ u Novom Pazaru 38, dok broj pacijenata zbrinutih u privremenoj bolnici u Hali sportova u Kruševcu iznosi 20, precizirala je Kisić Tepavčević.

Takođe, kako je istakla, u privremenoj bolnici „Plava hala“ u Čačku smešteno je 11 pacijenata, u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Junaković“ u Apatinu 31, na Institutu za rehabilitaciju „Selters“ u Mladenovcu 33, u Specijalnoj bolnici „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji 17, na Institutu za lečenje i rehabilitaciju Niška banja „Radon“ 100 i u Specijalnoj bolnici „Sokobanja Novi zavod“ 136 pacijenata.

Prema njenim rečima, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih do današnjeg dana koronavirus je potvrđen kod 273 korisnika i 73 zaposlenih.

S obzirom na to da je virus korona i dalje prisutan u našoj populaciji, iako svi parametri pokazuju da slabi, insistiramo na tome da građani i dalje drže socijalnu distancu i koriste maske i rukavice u zatvorenom prostoru, poručila je Kisić Tepavčević.

Ona je iznela podatak da je, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), dužina kontakta između dve osobe da bi se virus preneo 15 minuta, i upozorila na to da je dužina kontakta u pojedinim slučajevima bila i manja.

Prema njenim rečima, postoje mogućnosti da se vratimo normalnom životu, a da to bude bezbedno, i zbog toga opšte mere prevencije i dalje ostaju, čak i one najbanalnije, kao što je pranje ruku.

Kada je reč o zdravlju, kako je ponovila, ne sme i ne može biti kompromisa, tako da će i nakon ukidanja vanrednog stanja biti nastavljen aktivan epidemiološki nadzor.

Kisić Tepavčević je navela da se očekuje dalji pad učestalost oboljevanja i smrtnosti, ka jednocifrenim brojevima.

Ona je, odgovarajući na pitanje kako će se postupati nakon otvaranja granica i da li će građanima za ulazak u zemlju biti potrebno testiranje kao dokaz da su negativni na virus korona, objasnila da se o tome još raspravlja i da na svetskom nivou i dalje ne postoji konsenzus o tome.

Pojedinačne zemlje su počele da razmatraju donošenje određenih pravila, pa će i naša država ići u tom smeru, ukazala je Kisić Tepavčević i dodala da će se vršiti provera statusa kada je u pitanju virus kod svih koji ulaze u zemlju, s tim što se za sada ne zna da li će to biti preko potvrde iz države odakle dolaze, ili testiranjem kod nas.

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da će koronavirus u Srbiji sve više slabiti i da je gotovo izvesno da će za nekoliko nedelja postupno nestati i samo se sporadično pojavljivati.

On je konstatovao da su građanima pravila ponašanja ušla u svest, a to se vidi po tome što drže socijalnu distancu koja je i dalje, uz maske i rukavice, najbolja prevencija koje se moramo pridržavati još neko vreme.

Prema njegovim rečima, stanovništvo Srbije se nije prebrzo vratilo normalnom životu jer još nije pušten u rad gradski prevoz, koji je žila kucavica.

Kada saobraćaj počne normalno da funkcioniše, tek tada može da se kaže da se vratio život, jer je to jedno od glavnih mesta gde dolazi do prenosa respiratornih infekcija, pored vrtića i škola, objasnio je Kon.

On je naročito insistirao na poštovanju pravila ponašanja putnika u javnom prevozu, u kojem sve mere zaštite moraju da budu naglašenije, s obzirom na to da je upravo prevoz rizično mesto za prenos virusa.

Kako virus bude slabio, prevoz će se polako otvarati i za učenike, a tek na kraju za starije od 65 godina i hronične bolesnike uz, kako je ponovio, obavezno nošenje maski i rukavica.

Kon je, odgovarajući na pitanje novinara ko je zadužen za sprovođenje mera u fabrikama, objasnio da je, ukoliko se ne poštuju mere zaštite na radu, nadležna inspekcija rada.

Prema njegovim rečima, najosnovnije preporuke su jednake za sve – od distanciranja, eventualno zaštite ukoliko nema distanciranja, zatim nošenja maski, rukavica, dezinfekcije ruku, postojanja dezobarijera, provetravanja prostorija, izbegavanja centralne klime i slično.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.