Više ne postoje razlozi za zadržavanje vanrednog stanja

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na sednici Skupštine Srbije da su se, prema mišljenju struke, stvorili svi uslovi da se vanredno stanje, koje je uvedeno 15. marta, ukine.

Korona virus

Brnabić je na ovoj sednici, na kojoj su poslanici počeli raspravu o ukidanju vanrednog stanja, istakla da je uslov bio da više od sedam dana imamo manje od pet odsto zaraženih u odnosu na broj testiranih na koronavirus.

Taj uslov je ispunjen, od 28. aprila smo ispod pet odsto, rekla je premijerka i pozvala poslanike da ukinu vanredno stanje i da ono ne ostane ni dan duže nego što je to neophodno.

Ona je objasnila da se neće ukidati krizni štabovi, jer će biti nastavljeno testiranje građana kako bi se obezbedila puna sigurnost radi prevencije za eventualni drugi talas epidemije.

Brnabić je najavila da će na sledećoj sednici Kriznog štaba biti jasno određene mere pod kojima će građani ulaziti u Srbiju iz inostranstva, a kako bi bili u karantinu.

Izaći ćemo u petak ili ponedeljak sa jasnom preporukom. Razmišljamo o tome da dokaz bude ili negativan test na koronavirus koji je osoba prethodno uradila u zemlji iz koje dolazi ili ćemo mi raditi test, rekla je premijerka.

Brnabić je saopštila da je zaključkom koji će sutra biti usvojen na sednici Vlade predviđeno da će samostalni umetnici tri meseca dobijati po 30.000 dinara iz budžeta.

Prema njenim rečima, to je investicija iz budžeta Republike Srbije u ukupnom iznosu od 211.770.000 dinara.

Ona je precizirala da pomenuti zaključak sadrži dodelu bespovratne pomoći u neto iznosu od 30.000 dinara za period od tri meseca iz budžeta svima koji imaju status lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, a koji je utvrdilo reprezentativno udruženje u kulturi, u skladu sa Zakonom o kulturi.

Ova sredstva će biti transferisana na račune lokalnih samouprava, koje će onda dalje isplaćivati taj novac. Dodatno, na tu odluku, u okviru platforme ”Srbija stvara”, planiran je i konkurs na koji će samostalni umetnici moći da se jave, navela je premijerka.

Skupština Srbije počela je danas sednicu na kojoj će razmatrati Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, koji je podnela Vlada Srbije, a kojoj prisustvuju premijerka Brnabić i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Poslanici raspravljaju o Predlogu zakona o važenju uredbi koje je Vlada Srbije, uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja.

Biće ukinuto 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja i učešće u krivičnom postupku.

Do stupanja na snagu neophodnih zakona, nastaviće da važi 15 uredbi koje se odnose na pomoć privredi i poljoprivredi, drumskom saobraćaju, rokove za podnošenje finansijskih izveštaja i rokove u upravnim postupcima.

U predlogu zakona piše i da će nadležne izborne komisije 11. maja doneti rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.