Najviša ocena za OŠ “Andra Savčić”

Tima za spoljašnje vrednovanje rada škola ocenio je Osnovnu školu “Andra Savčić” iz Valjeva najvišom ocenom – četiri, što ovu našu obrazovnu ustanovu čini najbolje ocenjenom školom u regiji. Petočlana komisija došla je iz Školske uprave Užice kao pomoć ovdašnjoj Školskoj upravi koja pokriva područje Kolubarskog i Mačvanskog okruga. Tokom sprovedene dvodnevne eksterne kontrole, ocenjivano je sedam oblasti: nastava i učenje, postignuća učenika, podrška učenicima, resursi škole, zatim ETOS, odnosno, međuljudski odnosi koji obuhvataju celokupnu komunikaciju na svim relacijama između učenika, nastavnika i roditelja. U sedam sagledavanih domena su i rukovođenje, organizacija i obezbeđivanje kvaliteta nastave i rada u školi, kao i školski program i godišnji plan rada škole.

Prema rečima Marije Urošević, psihologa u OŠ “Andra Savčić”, svaka od navedenih oblasti podrazumeva obavljanje prema propisanim standardima. Prema oceni Tima za spoljašnje vrednovanje, Treća osnovna visoko je ocenjeni u svim oblastima, a posebno u domenima podrške učenicima, ETOS-a i školskog plana i programa.

“Posebno nam je drago jer su članovi Tima za vrednovanje izrazili izuzetno zadovoljstvo radom u našoj školi, pri tome naglasivši da na svom području nemaju osnovnu školu koja funkcioniše na ovaj način. Imaju srednje, ali osnovnu  ne”, kaže psiholog Marija Urošević i dodaje: “Mnogo nam znače njihove pohvale za sve oblasti, a posebno to što su rekli da su i oni mnogo naučili od nas, na osnovu rada u Osnovnoj školi “Andra Savčić” u Valjevu, jer je naša škola obrazovna ustanova u kojoj primenjujemo različite pristupe i to rezultira dobrim primerima primenjenim u praksi”, rezimira Marija Urošević.

Pri tome, ona naznačava da u Trećoj osnovnoj u Valjevu već duži period pružaju podršku učenicima sa poteškoćama pri učenju, sa kojima rade prema posebnim planovima prilagođenim svakom pojedincu. Radi kvalitetnijeg načina rada sa decom koja imaju poteškoće u razvoju i učenju, obezbedili su i rad defektologa, putem dvogodišnjeg projekta “I mi imamo pravo na podršku pri inkluzivnom obrazovanju” koji realizuju sa Društvom “Zagrljaj” iz Valjeva.

Izuzetni rezultati OŠ “Andra Savčić” i visoka dostignuća velikog broja učenika, uopšte nisu iznenađenje. Već sedam godina uzastopno su iznad republičkog proseka na osnovu rezultata učenika na testovima. Takođe, prema uspesima učenika ostvarenim na takmičenjima, ova valjevska škola je najuspešnija na ovdašnjem području. Samo u tekućoj Školskoj 2017/2018 odini čak 24 učenika plasirala su se na republička takmičenja. Stigle su i prve nagrade:  sa republičke Smotre recitatora “Pesniče naroda mog”, na kojj je I mesto u kategoriji najmlađih zauzela Dunja Jovanović, učenica trećeg razreda, dok je drugo mesto pripalo Jani Lukić, učenici šestog razreda ove škole. Takođe, na republičkom takmičenju iz “Tehničkog i informatičkog obrazovanja” učenica IV razreda Nina Stanić osvojila je treće mesto, ali je učestvovala i na republičkom takmičenju iz matematike, kao i na republičkom takmičenju iz fizike, na kojima je osvojila drugo mesto, dok je njena vršnjakinja, Sofija Nenadović bila treća. Njihova nastavnica fizike, Milka Ninković, od Društva fizičara nagrađena je kao najuspešnji nastavnik fizike u Srbiji.

U Osnovnoj školi “Andra Savčić” nadaju se nagradama svojih učenika i sa preostalih nadmetanja republičkog nivoa, jer decenijama ulažu izuzetan trud u obrazovanje, ali i vaspitanje. Pre desetak godina inicirali su pokretanje projekta “Škola bez nasilja”. Predano rade na sprovođenju projekata iz domena inkluzivnog obrazovanja, pri čemu često imaju i odgovarajuća udruženja za partnere. Od Školske 2011/2012. godine realizuju projekat “’Profesionalna orijentacija na prelasku u srednju školu”, dok sa Udruženjem građana “Green bike” održavaju projekat “Reciklaža kao stav o zaštiti životne sredine’’.

Svojevrsan pokazatelj decenijskog uspešnog rada u Osnovnoj školi “Andra Savčić” su i bivši učenici, od kojih su mnogi ostvarili zapažene karijere. Česti su primeri saradnje, tako da je i tokom tekuće školske godine, od strane beogradskog Centra za obrazovnu politiku, obavljena prva faza, od ukupno tri nivoa, istraživanja na temu “Psihološka tranzicija nastavnika u kontekstu inkluzivne obrazovne politike”, u okviru priprema doktorske disertacije Tijane Jokić, bivše učenice ove škole.

Inače, treba naglasiti da su članovi Tima za spoljašnje vrednovanje rada škole izrazili izuzetno zadovoljstvo radom u izdvojenom odeljenju u Grabovici, čime je samo dodatno utvrđena stabilnost najviše dobijene ocene OŠ “Andra Savčić”, najveće škole u Valjevu, koju pohađa 925 učenika i, u ovom momentu upisano je čak 117 mališana u prvi razred naredne školske 2018/2019 godine.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

5 comments

  1. preterivanje, kao i obično. izdvojeno odeljenje škole u Grabovici ne ispunjava minimalne uslove za rad sa decom. To je romsko naselje, sve je manja učenika, škola je gotovo etnički čista. Nemaju ni pijaću vodu. To je spoljašnja komisija trebalo da prepozna.

    • Nemojte pricati o stvarima koje ne vidite i ne poznajete. Za pocetak, vrata nase skole su sirom otvorena za sve koji imaju zelju da je bolje upoznaju. Pravo na skolovanje imaju sva deca, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Upravo ste svojim komentarom ponizili decu koja idu u ovu skolu, i njihove roditelje (diskriminisali), kao i nastavnike koji rade sa njima. Pozdrav!

    • Ocena skole je za svaku pohvalu i zasluzena.Neverne Tome mogu doci da se uvere u sve sto je napisano.Jos jednom bravo za djake,ceo kolektiv i roditelje skole i izdvojenih odeljenja.

  2. Zasto se uvek nadje neka budala koja mora da napise nesto lose o pozitivnim stvarima…

  3. Škola u Grabovici nema vodu, u nju idu samo romska deca uglavnom, ljudi iz Grabovice gledaju da ne daju decu u tu školu već da ih šalju u grad. To je normalno jer roditelji smatraju da će bolje uslove imati u gradskoj školi. To komisija treba da vidi i da pribeleži. Nisam ni reč napisao protiv OŠ “Andra Savčić”, dece, nastavnika.