Napravljen početni korak u rešavanju problema aerozagađenja

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović sastao se sa predstavnicima Agencije za zaštitu životne sredine i direktorom Agencije Filipom Radovićem u cilju što hitnijeg rešavanja problema aerozagađenja, koji godinama unazad u zimskom periodu muči građane Valjeva. Na sastanku se govorilo o merama koje će Grad Valjevo preduzeti, a koje su usmerene na povećanje broja priključenja individualnih korisnika na Toplanu, prelazak Toplane na gas, kao i priključenje javnih ustanova na daljinski sistem grejanja.

Sastanak Gradonačelnika Valjeva sa predstavnicima Agencije za zaštitu životne sredine (foto: Grad Valjevo, www.valjevo.rs)

“Očekujemo i nadamo se da će biti smanjenje cene grejanja i upravo su javne ustanove meta nekih naših aktivnosti koje su vezane za njihovo priključenje na Toplanu, pre svega u samom centru grada, ali i u širem centru, što se nadam da ćemo postići u nekom vrlo bliskom narednom periodu”, naglasio je gradonačelnik i naveo primer Nemačke kao države u kojoj je ovaj problem regulisan zakonom. Gradonačelnik je ovom prilikom istakao da je loš kvalitet vazduha višedecenijski problem Valjeva i da ova gradska vlast neće gurati probleme pod tepih, već će ih rešavati kako bi sugrađanima omogućila što bolji kvalitet vazduha.

Prema rečima prvog čoveka Valjeva, loš kvalitet vazduha dominantno je vezan za individualna ložišta koja su  potpomognuta metereološkim uslovima nažalost u većini slučajeva uzrok svih ovih nevolja sa aerozagađenjem. Dodao je da pored individualnih ložišta, problemu aerozagađenja doprinose i štetni gasovi iz 20.000 automobila koliko ih ima u našem gradu. Gradonačelnik je pomenuo i da je na poslednjoj Skupštini usvojen zahtev opozicije o održavanju javne rasprave o kvalitetu i nivou zagađenosti vazduha u Valjevu, kao i da je ta tema faktički početak ozbiljnog rešavanja problema od strane gradske vlasti, uz pomoć i podršku svih republičkih institucija koje našem gradu stoje na raspolaganju.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović i direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović (foto: Grad Valjevo, www.valjevo.rs)

Da u Valjevu problem aerozagađenja postoji decenijama unazad kojim niko nije hteo da se bavi rekao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović i naveo da se sa problemom zagađenog vazduha suočavaju i drugi srpski, ali i brojni svetski gradovi. On je istakao da Valjevo ima podršku Vlade Republike Srbije, da je resorni ministar zainteresovan da pomogne u svakom smislu, kao i da je gradonačelnik Valjeva sa dozom entuzijazma i povišene odgovornosti pristupio rešavanju ovog problema u želji da ga što skorije reši.

“Ono što će biti prva mera nakon ovog sastanka je to da ćemo izvestiti resornog ministra šta smo uradili i tražiti da se pomoć realizuje tokom naredne godine i da se pomogne Gradskoj upravi u prelasku na alternativna sredstva grejanja. Nakon toga, kroz razne vidove finansijskih instrumenata iznedrićemo mehanizme koji će finansirati energetsku efikasnost koja je vrlo važna, jer su u Srbiji kao i u Valjevu najveći izvor zagađujućih materija u vazduhu individualna ložišta”, kazao je Filip Radović. On je rekao da je današnjim sastankom napravljen početni korak i izrazio verovanje da će ovaj problem biti prevaziđen ukoliko se u narednom periodu nastavi ovim kontinuitetom i zalaganjem, pre svega gradonačelnika i resornog Ministarstva.

Kako je Radović kazao, devet od deset stanovnika planete Zemlje suočava se sa zagađenim vazduhom, a prema proceni Svetske zdravstvene organizacije aerozagađenje je jedan od najvećih izazova savremene civilizacije.

“Svedoci smo da su neke države poput Austrije i Mađarske, ne samo smanjile zagađenje nego i 2008. godine prevazišle Svetsku ekonomsku krizu tako što su investirale u energetsku efikasnost. To znači  da ćemo na taj način stvoriti više radnih mesta u Valjevu, ali i smanjiti zagađenje”, istakao je posle sastanka sa gradonačelnikom Filip Radović.

 


Da Valjevo prodiše - Faza dva

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.

3 comments

  1. Još uvek je sve na nivou “rekla, kazala”. Dajte, najzad, nešto konkretno, red poteza sa rokovima.Aman ljudi, dokle ćemo da slušamo samo prazna obećanja, a godinama u sezoni grejanja ne otvaramo prozore i trujemo se nekvalitetnim vazduhom. Gradonačelnik na poslednjoj gradskoj skupštini kaže da nema aerozagadjenja, a sutradan priča drugu priču… O čemu je ovde reč?

  2. Управа нам је спора и неефикасна. Само констатују оно што сви знамо, а ништа не предузимају да се стање поправи. Загађеност ваздуха је сада актуелна, али није једина. Загађене су нам реке, а дичимо се њиховом лепотом. Прљави су нам паркови и улице. Након радног времена, трговци и власници локала, редовно своје ђубре бацају у уличне канте. или поред њих, што пси луталице развлаче по улици. Срамота ме, када дође неко са стране и каже “леп вам је град, али много је прљав”. Мени лично смета што се преко пута мог насеља Ослободиоци Ваљева(Колубара), још тачније БАШ ПРЕКО ПУТА ДЕЧИЈЕГ ОБДАНИШТА, налази отпад који нас свакодневно засипа металном прашином, да не спомињем огромну буку, при утовару свог тог метала у железничке вагоне. ИЛИ ПРЕСЕЛИТЕ ОТПАД ИЛИ НАСЕЉЕ, ЗАЈЕДНО СА ОБДАНИШТЕМ . Дигнимо глас драги суграђани, ако не због нас, онда због деце !!!

  3. Pekara Šumadija na uglu akarađorđeve i Uzun Mirkove loži drva jedan od najvećih zagađivača kao i Krušik.