Nastavak pada broja zaraženih koronavirusom

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u našoj zemlji u poslednja 24 časa potvrđeno 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a da je preminula još jedna osoba.

Coronavirus

Od poslednjeg izveštaja testirano je 2.315 uzoraka, od kojih je 18 nalaza bilo pozitivno. U Srbiji je ukupno zaraženo 11.430 osoba, od kojih se 6.726 oporavilo. Od početka epidemije od koronavirusa su preminula 244 lica, pri čemu je stopa smrtnosti 2,13 odsto. U bolnicama je trenutno 468 pacijenata, od kojih je devet na respiratoru. Do sada je ukupno testirano 247.760 lica koja su ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

VALJEVO

U Valjevu nema novih slučajeva korona virusa. Prema zvaničnim podacima iz Zavoda za javno zdravlje za 1. jun registrovano je ukupno 196 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Korona virus

U Valjevu je do sada preminulo ukupno 19 osoba, 5 hospitalizovanih, 13 u kućnoj izolaciji i 159 osoba se oporavilo od ove opake bolesti.

U Kolubarskom okrugu ukupno ima 297 pozitivnih osoba, 248 izlečena, 5 hospitalizovanih, 16 u kućnoj izolaciji i 28 preminulih osoba:

  • Lajkovac 29 pozitivnih
  • Ljig 13 pozitivnih
  • Mionica 24 pozitivnih
  • Osečina 11 pozitivnih
  • Ub 24 pozitivnih

Postepeno vraćanje zdravstvenog sistema u normalno stanje

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da su iz kovid sistema izašle Opšta bolnica Pančevo, Institut za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica, Klinički centar Niš, KBC Zvezdara, a da je plan da u narednih sedam do deset dana to učine i kliničko-bolnički centri Dragiša Mišović i Zemun.

Lončar je, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, rekao da se traži i rešenje za privremenu bolnicu na Sajmu u Beogradu, a jedna od mogućnosti jeste da se pacijenti prebace u bolnicu u Mladenovcu.

On je objasnio da će ovih dana komisija Ministarstva zdravlja proceniti da li ta bolnica ispunjava uslove za zbrinjavanje pacijenata obolelih od koronavirusa.

Trenutno se na Sajmu nalazi 101 pacijent, rekao je ministar i najavio da će u utorak i sredu biti testirano njih 60, te da se očekuje da će broj pacijenata u ovoj privremenoj bolnici od srede biti manji od 50.

Da bi iz kovid sistema izašli kliničko-bolnički centri Dragiša Mišović i Zemun plan je da njihove kovid pacijente preuzmu Infektivna klinika u Beogradu i VMC na Karaburmi.

Jutros je održan i sastanak o terapijskim protokolima koji se koriste u lečenju pacijenata obolelih od koronavirusa u Srbiji.

Prof. dr Mijomir Pelemiš, infektolog i član Kriznog štaba, preneo je da je postignut dogovor o tome da se analiziraju rezultati lečenja pacijenata u Srbiji, ali i svetu, i da se vidi da li ima potrebe za revidiranjem protokola.

Mi smo našim protokolima zadovoljni, a rezultati su ohrabrujući kada posmatramo broj obolelih i umrlih, rekao je Pelemiš i dodao da za lečenje koronavirusa ne postoji terapija i da se u svetu koriste eksperimentalni lekovi.

Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike KCS i član Kriznog štaba, napomenuo je da se sastanci u vezi sa terapijskim protokolima održavaju redovno i da su od početka epidemije pet puta revidirani protokoli.

To je redovna aktivnost, prate se terapijski efekti lekova koji se koriste. Biće revizija u protokolu, ali ne odstupamo od principa koji su se pokazali kao efikasni. Smrtnost od 2,13 odsto govori o tome da su postojeći protokoli dobri i da je sve što smo radili efikasno, zaključio je on.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.