Najnovije vesti

Da Valjevo bude zdravstveno snažnije, da udišemo čistiji vazduh i gajimo zdravu decu

Socijalistička partija Srbija je u svom izbornom programu posebno mesto posvetila zdravstvu. Valjevski socijalisti zalažu se za osnaživanje zdravstvenog sistema, jer je period pandemije pokazao da je zdravlje najvažnije i da uvek mora biti na prvom mestu. Lista SPS-a, sastavljena od savesnih, posvećenih i sposobnih ljudi, fokusiranih na dela, garant je da će naš grad biti zdravstveno snažniji, da ćemo udisati čistiji vazduh i gajiti zdravu decu, poručeno je na konferenciji za novinare. Detalje programa posvećenom zdravstvu sa kojim SPS izlazi na izbore pred građane Valjeva, novinarima je izložio dr Zoran Živković, kandidat za odbornika, inače aktuelni zamenik gradonačelnika Valjeva i predsednik Saveta za zdravlje grada. Borba protiv aerozagađenja, izgradnja novog internističkog bloka, osnivanje Gradskog zavoda za gerontologiju i gerijatriju, uspostavljanje hospisa, samo su neki od iznetih planova SPS-a, čime bi politika zdravstva na lokalnom nivou bila znatno unapređena.

Odbornički kandidati SPS-a dr Zoran Živković i dr Dušan Mirković i kanidadat za gradonačlenika Valjeva Đorđe Milanovića na konferenciji za medije / Foto: Valjevska posla

Prema rečima dr Zorana Živkovića, Valjevo bi kao grad sa oko 60.000 stanovnika, po svim kriterijumima trebalo da ima savremenu Opštu bolnicu. On je rekao da su poslednja seizmička ispitivanja pokazala da je stari deo valjevske bolnice tzv. ruska bolnica, seizmički veoma ranjiv, te je stoga potrebno iznaći mogućnost izgradnje novog internističkog bloka, koji bi nadomestio narastajuće potrebe zdravstvene zaštite građana Valjeva. Kazao je, takođe, da bi rekonstrukcija prostora Doma zdravlja sa predlogom izmeštanja Službe hitne medicinske pomoći u prostore nekadašnjeg objekta Zavoda za zaštitu zdravlja radnika valjevskog “Krušika”, donela veću prostornu, ali i funkcionalnu efikasnost te vitalne službe urgentne medicine, kao i njeno postavljanje na regionalni nivo.

“Druga važna činjenica je da je 25 % stanovnika Valjeva starije od 60 godina, što Valjevo definiše kao grad sa regresivnim tipom stanovništva, zbog čega se kao potreba javlja osnivanje Gradskog zavoda za gerontologiju i gerijatriju. U okviru takve institucije postojala bi služba opšte medicine, služba kućnog lečenja kao i specijalističke konsultativne delatnosti”, precizirao je dr Živković.

Sa konferencije za medije valjevskih socijalista na temu zdravstva / Foto: Valjevska posla

Institucija koja bi prema programu SPS-a umnogome pomogla jednoj jako osetljivoj kategoriji stanovništva je Hospis. Hospisi su ustanove za negu pacijenata u terminalnoj fazi lečenja maligniteta i postoje svuda u svetu.

“Na žalost, kancer je drugi najčešći uzrok smrti u Srbiji i procenjuje se da svake godine oboli oko 32.000 osoba, a da 19.000 umire od maligniteta. Dok je na nivou Srbije smrtnost od malignih bolesti 19 %, u Kolubarskom okrugu je ta stopa veća i iznosi 22%. Sa druge strane, sve je više mladih ljudi koji obolevaju od maligniteta debelog creva koji dolaze u terminalnim fazama. Hirurški tim, sa dr Sašom Žunjićem na čelu, uveliko radi na ranom otkrivanju i lečenju ove pošasti. Smatramo da svaki čovek ima pravo na dostojanstvo i da svakome treba omogućiti dostojanstven kraj. U ovom trenutku bi Valjevo prema statistikama svoje potrebe zadovoljilo odsekom sa oko 20 kreveta. To znači obezbediti sredstva za započetu, a potom zaustavljenu restauraciju odseka palijativne nege pri odeljenju onkologije valjevske bolnice”, kazao je dr Zoran Živković.

Govoreći o projektu hospisa, on je pojasnio da nedostaje negde oko 5,5 miliona dinara da se završi već započeta restauracija u okviru Odeljenja onkologijei da kadar za to već postoji. “Tada bismo imali odsek palijativne nege pri odeljenju onkologije, odnosno te pacijente koji su u terminalnoj fazi maligne bolesti izdvojene od ostalih pacijenata koji su na hemioterapiji. Kadrove za to takođe imamo u okviru postojeće službe onkologije. Time bi se naravno proširili kadrovski, ali u ovom trenutku imamo potencijalni kadar koji bi to mogao da iznese”, objasnio je dodatno Živković.

Sa konferencije za medije valjevskih socijalista na temu zdravstva / Foto: Valjevska posla

Svesni činjenice da je zagađenost vazduha jedan od najvećih problema u našem gradu, Živković je istakao da se SPS posebno zalaže da se zdravstveni sistem osnaži i za borbu protiv aerozagađenja.

“Epitetu “ni lepše okoline, ni gore sredine”, doprinela su dva zvanična crna podatka: više od 100 dana godišnje prekomernog aerozagađenja u poslednje četiri godine (podatak Agencija za zaštitu životne sredine) i preko 60 novoobolelih od maligniteta pluća godišnje u ovom, periodu (podataka Instituta “Batut”). Mi smo i do sada, na mestima na kojima smo preuzeli odgovornost, doprinosili smanjenu zagađenja vazduha. Napravili smo plan subvencija za prelazak na kotlove na pelet sa fosilnih goriva. Gradska “Toplana”, kojom rukovodi naš član, znatno je doprinela rešavanju ovog problema, priključenjem na sistem daljinskog grejanja novih 100.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora, kao i uvođenjem komprimovanog gasa kao goriva u samu “Toplanu”, čime je aerozagađenje svedeno na minimum”, kazao je Živković.

Govoreći o planu za subvencije u iznosu od 50.000 dinara za kupovinu kotlova na pelet, on je naglasio da se nijednog trenutka nije odustalo od te inicijative koja je zvanično inicirana na prošlogodišnjem Sajmu SPREG koju je on lično podržao.

“Nismo odustali od toga nijednog trenutka. Žarko Kovač i ja smo završili čitavu tu studiju i pripremili je za primenu po uzoru na Užički model. Tako da, što se tiče nas, plan je sasvim primenljiv. Postavlja se samo pitanje trenutka i odobravanje sredstava u tu namenu”, rekao je Živković.

Dr Zoran Živković, dr Dušan Mirković i Đorđe Milanović / Foto: Valjevska posla

On je dalje u obraćanju novinarima izneo podatak da Valjevo danas ima oko 3.000 registrovanih aktivnih sportista, ali nažalost nijednog lekara specijalistu sportske medicine, zbog čega SPS smatra da je jedan od prioriteta upućivanje barem dva lekara na specijalizaciju sportske medicine o trošku grada.

Iznoseći zabrinjavajuće rezultate analize, koje je Ministarstvo zdravlja uradilo u saradnji sa Svetskom zdrastvenom organizacijom, a prema kojima je gojazno čak 34 % dece od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, Živković je naveo način kako se gojaznost kod dece u Valjevu može prevenirati.

“U ovom trenutku od oko 7.000 dece našeg grada, njih oko 2.400 je gojazno. Socijalistička Partija Srbije u Valjevu biće zadovoljna tek ako sva školska i predškolska deca ovog grada budu obuhvaćena režimom školskih kuhinja. Prevencija treba da bude usmerena na decu školskog i predškolskog uzrasta, ali i ka roditeljima, jer osnovni cilj roditeljstva u svim kulturama jeste odgajanje zdravog potomstva. A, jedan od načina svakako je obezbeđivanje adekvatne ishrane iz referentnih đačkih kuhinja. Na taj način, osim kalorijske, obezbeđuje se i maksimalna nutritivna vrednost ishrane najmlađih”, rekao je Živković.

On je novinarima rekao da je sve navedene projekte moguće finansirati sa nivoa lokalne samouprave.

Dr Ljubomir Pavić, dr Zoran Živković i dr Dušan Mirković / Foto: Valjevska posla

Na novinarsko pitanje da li je valjevska javnost u vreme vanrednog stanja bila dobro obaveštena o medicinskim aspektima epidemije,  dr Živković je odgovorio da lično misli da u početku vanredne situacije nije bilo adekvatno obaveštavanje javnosti, ali da se situacija promenila njegovim dolaskom na čelo Stručno-operativnog tima, kao i da je obaveštavanje javnosti “sasvim adekvatno” od kada SOT-om rukovodi dr Branka Miholjčić.

Imajući u vidu da je lekar u svim kvalitetnijim valjevskim klubovima, jedno od pitanja koje su novinari postavili dr Zoranu Živkoviću bilo je šta bi moglo da se uradi po pitanju adekvatnije provere psihofizičkih sposobnosti dece koja treniraju.

“To košta, ali košta minorno u odnosu na vrednost jednog života. Zbog toga toliko insistiram na specijalnosti sportske medicine, ne kao političku platformu SPS-a, već kao nužnost i neminovnost ovog grada. Standardi su se menjali kada su sport i deca u pitanju. Deca koja su uzrasta 6 do 7 godina, kroz takozvane školice sporta mogu svakodnevno trenirati po 1 sat. Deca uzrasta do 10 godina mogu trenirati dnevno 2 puta po 1 sat. Tek od 12. godine, ona se opredeljuju za bazične sportove. Upravo tu pravu procenu njihove psihofizičke sposobnosti za bavljenje sportom, osim pedijatra ima lekar specijalista sportske medicine. Mi, nažalost takvog lekara u Valjevu danas nemamo”, odgovorio je Živković i istakao da je više puta iznosio i na skupštinskim i na raznim sportskim zasedanjima da je rešavanje tog pitanja jedna od nužnih potreba našeg grada kada govorimo o sportu.

Sa konferencije za novinare SPS-a / Foto: Valjevska posla

Konferenciji za medije, na kojoj je predstavljen program valjevskih socijalista za zdravstvo, pored dr Zorana Živkovića, koji je kandidat SPS-a za odbornika, prisustvovali su i dr Dušan Mirković i dr Ljubomir Pavić, takođe odbornički kanidati, kao i kandidat za gradonačelnika Valjeva Đorđe Milanović i kandidat za narodnog poslanika Darko Kostić.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.