Nastavljen ciklus tribina “Mladi u fokusu”

Obeležavajući Svetski dan zdravlja (7. april), Dom zdravlja ZC Valjevo, u saradnji sa partnerskim ustanovama, organizovao je drugu iz ciklusa tribina “Mladi u fokusu”. Tribina je bila namenjena srednjoškolcima od prvog do četvrtog razreda, uz prezentacije i razgovor o zdravim stilovima života i pravilnoj ishrani, ali i kako kreativno i korisno ispuniti slobodno vreme kroz omladinski aktivizam, volonterski rad, učešće u manifestacijama, kulturne sadržaje i slično.

Tribina Madi u fokusu - Valjevo (2)

U ime Edukativnog centra i Službe polivalentne patronaže, kao operativnih organizatora tribine, specijalista javnog zdravlja Slavica Filipović je podsetila da je prošle jeseni održana prva uspešna tribina za mlade i da nastavljaju u kontinuitetu da rade sa ovom populacijom.

“Ovoga puta smo proširili sadržaje: ideja nam je da popričamo i kako mladi mogu kreativno i korisno za sebe i društvenu zajednicu da iskoriste slobodno vreme. Zbog toga su nam u gostima predstavnici Kancelarije za mlade, zatim Crveni krst, da bismo dali preporuke za volonterski i društveno koristan rad, za zdravstvene edukatore, osposobljavanje za život u različitim segmentima”, rekla je Slavica Filipović.

Tribina Madi u fokusu - Valjevo (1)

Iva Jevtić, pedagog Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo, naglasila je značaj razgovora o pozitivnim životnim vrednostima.

“Moj fokus je na tome kako da se odupru negativnom vršnjačkom pritisku, zatim zloupotrebi psihoaktivnih supstanci, tu je i svest o važnosti reproduktivnog zdravlja, ali i o važnosti obrazovanja, umetnosti i kulture. Akcenat je na pozitivnim vrednostima, na zdravim obrascima života i ponašanja. Mislim da stalno treba pričati o ovim temama, a naše tribine su interaktivne – mladi mogu da postavljaju pitanja i da kažu svoje mišljenje, što je veoma važno”, kazala je Iva Jevtić.

Dr Aleksandra Filipović i nutricionista-dijetetičar Snežana Marinković iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, održale su predavanje na temu fizičke aktivnosti i pravilne ishrane kao preduslova za zdravlje adolescenata.

“S obzirom da je ovogodišnji slogan “Moje zdravlje, moja stvar” to implicira ne samo na dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i pristupačnost zdravstvenih usluga, već podstiče svakog da preuzme aktivnu ulogu u očuvanju i unapređenju sopstvenog zdravlja”, istakla je dr Aleksandra Filipović.

Tribina Madi u fokusu - Valjevo (3)

Kancelarija za mlade grada Valjeva se ovoga puta uključila u tribinu “Mladi u fokusu”, o čemu je govorila Svetlana Sajić.

“Primetili smo kroz naš rad da je povećano digitalno nasilje kod mladih tako da smo prethodne godine sprovodili kampanju o tome. Osnovan je Savet za mlade Grada Valjeva u kojem imamo predstavnike đačkih i studentskih parlamenata baš zato da bismo ih pitali kako žele da promene život mladih u Valjevu, šta njih zanima, kojim aktivnostima bi želeli da se bave itd. Pozivamo mlade da nam se priključe u daljem radu, biće dosta radionica i kurseva”, rekla je Svetlana Sajić

Tribina Madi u fokusu - Valjevo (4)

Sa srednjoškolcima su još razgovarali i sekretar Crvenog krsta Valjevo Aleksandar Tomić i Ivana Petarić iz Kancelarije za mlade.

Svetski dan zdravlja biće obeležen i akcijom na Gradskom trgu u ponedeljak, 8. aprila, od 12 časova. Učestvovaće predstavnici Patronaže Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje, Medicinske škole i Crvenog krsta. Biće postavljeni štandovi sa izložbom i edukativnim štampanim materijalima, a zainteresovanim prolaznicima biće izmeren krvni pritisak i dati zdravstveni saveti.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.