Nastupajući vikend u znaku 15. Valjevskog festivala gitare “VArt”

Valjevski festival gitare „VArt“ biće realizovan nastupajućeg vikenda, 9. i 10. decembra 2023- godine u Muzičkoj školi „Živorad Grbić”. Svečano otvaranje zakazano je za subotu, 9. decembra u 19 časova, dok je takmičarski deo rezervisan za nedelju, 10. decembra.

file1701897032464

U subotu, 9. decembra, biće održani master klasovi profesora i članova ovogodišnjeg žirija: Stevana Jovića (Akademija umetnosti Novi Sad), Petra Popovića (Akademija umetnosti Novi Sad) i Miloša Janjića (Fakultet umetnosti u Nišu).

Petar Popovi

Svečano otvaranje i koncert Petra Popovića biće održani u subotu, 9. decembra, u 19 časova. Na programu će biti dela Baha, Bariosa, Brauera, Žobima i Renarta.

Petar Popović rođen je u Bijeljini (BiH) 1980. godine. Osnovne i master studije završio je u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Krajišnika. Dobitnik je brojnih nagrada na takmičenjima gitare.

Radio je u OMŠ „Josip Slavenski“ u Novom Sadu, gde je sa svojim učenicima osvojio više prvih nagrada i laureata na takmičenjima. Od 2008. godine vodi orkestar gitara Akademije umetnosti u Novom Sadu. Jedan je od osnivača Novosadskog kvarteta gitara, sa kojim ostvaruje niz zapaženih nastupa kod nas i u regionu.

Pohađao je seminare kod eminentnih profesora. Redovan je član žirija na gitarističkim takmičenjima. Nastupao je kao solo gitarista i u kamernim sastavima na festivalima i koncertima širom Srbije. Ostvaruje i saradnju sa vokalno instrumentalnim sastavom „Orfelin“, „Camerata academica“, horom „Sveti Stefan Dečanski“, gde nastupa kao solista u više projekata. Radi kao samostalni stručni saradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

U nedelju, 10. decembra, na takmičenju će učestvovati oko 40 učesnika iz Valjeva, Novog Sada, Šapca, Beograda, Zaječara, Niša i Aleksinca.

Valjevski festival gitare prepoznatljiv je u muzičkim krugovima i okuplja najbolje učesnike, koji su spremni za takmičarski nastup već na kraju prvog polugodišta.

Generalni pokrovitelj festivala je Grad Valjevo.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.