“Neophodna velika ulaganja da bi se broj priključenih na valjevsku “Toplanu” povećao”

Na pitanje zašto se građani Valjeva ne priključuju na daljinski sistem grejanja, postavljeno na Okruglom stolu u okviru događaja Climathon Valjevo 2023, posvećenom aerozagađenju i rešavanju ovog problema u našem gradu, odgovor je dao predstavnik JKP “Toplana Valjevo” Žarko Vuković, inženjer termotehnike.
Žarko Vuković, Toplana

Žarko Vuković, inženjer termotehnike u JKP “Toplana Valjevo” / Foto: iRevolucija

Žarko Vuković je na početku izlaganja naveo da je valjevska “Toplana” radila istraživanja i da je anketa koja je sprovedena na 10.000 ispitanika pokazala da građani žele da se priključe na daljinski sistem grejanja. I pored velikog interesovanja Valjevaca, kako je naveo Vuković, mogućnosti gradske “Toplane” su tehnički limitarane i neophodna su velika ulaganja da bi se povećao broj korisnika.
“Naše mogućnosti su limitarane tehnički, velika su to ulaganja i mora se više novca izdvajati da bi se što više ljudi povezalo na daljinski sistem grejanje. Mi smo spremni, imamo kapacitet, znanje, mogućnosti, projekte, sve imamo, ali fali novca. Izbrojali smo snagu ložišta u Valjevu, to je oko 350 megavata, “Toplana” je pokrila uglavnom gradsko jezgreo sa nekim rubnim delovima, tipa Petog puka. To je limitirano tehničkim mogućnostima, visinskom razlikom. Strašno nas je obradovala vest da će doći gas, iz više razloga, zato što će te rubne zone grada, koje “Toplana” inače ne može da pokrije, biti u mogućnosti da koriste energent koji je energetski i ekološki prihvatljiv, jer je detektovano da su te rubne zone grada gavni zagađivači”, kazao je Vuković.
Prema njegovim rečima, cena grejanja ne podrazumeva nijedan dinar profita i sredstva koja uspeju da se uštede, koja su vrlo mala, odmah se usmeravaju ka dovođenju novih korisnika. 
“Toplovod da se jedna kuća poveže na daljinski sistem grejanja košta milion dinara, podstanica košta 500.000 dinara. Grad nam maksimalno uvek izlazi u susret kroz razna davanja. “Toplana” trenutno radi o svom trošku toplovod i dajemo podstanicu na korišćenje. Korisnik bukvalno nema nikave troškove, ali ne možemo da stignemo finansijski to da odradimo. Interesovanje je ogromno i sve je veće, bez obzira na cenu grejanja koja je ogromna, zato što koristimo komprimovani gas. Istog trenutka mi smo spremni da primimo i gas iz gasovoda gde cena može da ide do 30% niže, jer je tolika razlika u energentima”, pojasnio je Žarko Vuković.
Žarko Vuković, JKP Toplana Valjevo

Žarko Vuković, predstavnik valjevske “Toplane” na Okruglom stolu u okviru Climathona Valjevo 2023 / Foto: iRevolucija

U delu panel diskusije u  kojem se razgovaralo o Krušiku kao najvećem individualnom zagađivaču vazduha u Valjevu i njegovom prelasku na čistiji energent, inženjer termotehnike Žerko Vuković je pojasnio da Krušik koristi industrijsku paru, a “Toplana” toplu vodu, kao i da bi “Toplana” mogla da grejanjem pokrije samo administrativni deo HK Krušik.

“Krušik je jednostavno primoran da koristi energente i svoje potencijale za proizvodnju toplotne energije koja proizvodi paru. “Toplana bi mogla da greje samo administrativni deo Krušik, koji je zenemariv u odnosu na ukupnu potrošnju Krušika u energentima. Toplana, potpuno nov objekat, greenfield investicija, 150 MW, doduše sa jednim kotlom i 1.800 metara toplovoda DM 500 bi koštala 3,5 miliona evra”, kazao je Vuković.

Novinar Napreda Slobodan Ćirić, bio je takođe jedan od učesnika Okruglog stola na Climathonu Valjevo 2023. On je preneo da su u okončanom postupku protiv Krušika pred Privrednim sudom, o čemu je izveštavao, nadležni iz HK Krušik izjavili da je investicija prelaska Krušika na gas vredna 10 milliona eura. Što se tiče dolaska gasovoda do Krušika, Čirić je ukazao na problem ne postojanja mehanizma u Krušiku da prihvati gasovod!
M.P.M.
Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.