“Nesputana svestranost Dejana Bogojevića”

U organizaciji Biblioteke “Milovan Glišić” iz Mionice i Kulturnog centra Mionice, a pod pokroviteljstvom Opštine Mionice, nedavno je održan naučni skup pod nazivom “Nesputana svestranost Dejana Bogojevića”, multimedijalnog umetnika iz Valjeva. Predastavljanje Bogojevićevog književnog stvaralaštva održano je u Biblioteci, a likovna izložba pod nazivom “Bivstvovanja”, kao deo naučnog skupa, otvorena je u Galeriji Kulturnog centra. Bogojevićevu 70. likovnu izložbu otvorio je diplomirani dramaturg i strip teoretičar Zoran Stefanović iz Beograda.

Učesnici naučnog skupa u delu posvećenom književnom stvaralaštvu Dejana Bogojevića bili su profesor svetske književnosti Ostoja Prodanović, magistar književnosti Dušan Stojković, master profesor srpske književnosti i jezika Marija Bjelica, zatim književnik, prevodilac, urednik Tribine Francuska 7 UKS Miljurko Vukadinović, književnik i novinar Vidak M. Maslovarić, diplomirani dramaturg Zoran Stefanović, kustos – master istoričar umetnosti Marija Đurić i istoričar umetnosti Ana Novaković.

“Dejan Bogojević je, nesumnjivo, jedan od onih pregalaca naše kulture / književnosti koji spada među one koji su najveći broj antologija sastavili. Za njega njihovo skladanje nikako nije bilo neobavezna razbibriga. Njihov kvantitet nije bio nešto što bi im obezbedilo kvalitet. Ono što se u njima našlo samo po sebi bilo je dovoljno vredno te su mnoge od njih postale već nezaobilazne. Ubeđen sam da će takve i ostati”, istakao je mr  Dušan Stojković.

“Delo Dejana Bogojevića nastaje u različitim vremenima, ali nastavlja da deluje nadvremeno. Njegovo delo ne stvara vidljive prikaze misli, već samu misao; materijalizuje se stvaranje misli; teži se fiksiranju procesa u procesu. On koristi platno, papir, akrilne boje, ugalj, tempere, isečke iz novina i ostale različite i kombinovane tehnike potpuno oslobođen estetskih formi i želje da se nekome svidi i prenese poruku. On samo želi da prenese svoj doživljaj stvari ili čiste misli, broja ili slova. Njegova umetnost oživljava i prelazi u život, ali on uspeva da život ne preda potpuno umetnošću iako ga ona sve više zove i obuzima”, opisala je Marija Đurić.

Dejan Bogojević (1971) je valjevski multimedijalni umetnik dobro poznat u domaćim i međunarodnim okvirima. Objavio je preko 60 autorskih knjiga, priredio veliki broj antologija. Izlagao na 70 samostalnih i preko 300 grupnih likovnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Nagrađivan. Prevođen na 20 svetskih jezika. Član je Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije, Udruženja stripskih umetnika Srbije (po pozivu), Udruženja likovnih umetnika Srbije.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.