Nestašica pojedinih lekova u valjevskim apotekama

Već poduže u valjevskim apotekama vlada nestašica nekih lekova iz grupe antihipertenziva, povišenog krvnog pritiska, dijabetisa, antipsihotika, d – vitamina u kapima… Suzana Maksimović, diplomirani farmaceut apoteke „Zdravlje“ u Domu zdravlja kaže za portal Valjevska posla da oni nemaju pouzdanih informacija o tome šta je uzrok nestašice i koliko dugo će ovakva situacija potrajati, a da ni predstavnici veledrogerija, od kojih naručuje lekove, nemaju nikakve bliže informacije. Direktor Apotekarske ustanove u Valjevu Vojkan Stepanović potvrdio je za naš portal da je u pitanju ozbiljna nestašica lekova.

Valjevo

Foto: Valjevska posla

Naš sugrađanin Branislav kaže da pati od povišenog pritiska i da je dugo koristio lek Indapamid koji proizvodi “Alkaloid” Skoplje. Pošto toga leka već dugo nema na našem tržištu lekar mu je prepisao Indapres, lek istog hemijskog sastava koji proizvodi Hemofarm.

“Međutim, već mesec i više dana ni ovaj lek se ne može nabaviti u ovdašnjim apotekama, a još nisam bio kod doktora po zamenu. Lek Indapres mi prija. Supruga je danas u Beogradu pa će pokušati da ga nađe u tamošnjim apotekama”, nada se Branislav.

Naša sugrađanka Slavica žali se da je ovih dana “pala s nogu” obilazeći sve državne i privatne apoteke u gradu da bi za supruga nabavila Vigantol kapi, ali uzalud.

Valjevo

Foto: Valjevska posla

Direktor Apotekarske ustanove Valjevo Vojkan Stepanović potvrdio je za naš portal da je u pitanju ozbiljna nestašica lekova, ali da ni on nema zvaničnih informacija o tome šta je stvarni uzrok novonastaloj situaciji na tržištu lekova.

“Prema nekim informacijama u toku je procedura preregistracija nekih lekova, koju po nalogu Vlade Srbije treba da odradi Agencija za lekove”, kaže Stepanović, a zašto to tako dugo traje da je dovelo do poremaćaja na tržištu, nema objašnjenje.

Valjevo

Foto: Valjevska posla

Po pisanju nekih medija u pitanju je i nezadovoljstvo proizvođača i distributera limitiranim cenama pojedinih lekova. Bilo kako bilo, kada će situacija na tržištu lekova biti stabilizovana za sada je neizvesno. Slična je situacija i u drugim gradovima širom Srbije.

Valjevo

Foto: Valjevska posla

Jedino rešenje je da pacijenti na predlog svog izabranog lekara kao zamenu potraže drugi lek. Međutim, to povlači za sobom ponovno dugo čekanje ispred lekarskih ordinacijama Doma zdravlja u vreme dok još traje epidemija gripa o čemu svedoči i zabrana posete bolesnicima Opše bolnice u Valjevu.

Milena Kuzmanović

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.