Novi nivo komunikacije putem Jazz-a

U okviru programa 35. Jazz Festivala u Muzičkoj školi u Valjevu dirigent i kompozitor Ivan Ilić i muzičar i kompozitor Vasil Hadžimanov održali su radionicu “Naučimo kako se sluša Jazz” uz naznaku “Jazz Festival za decu i mlade”. Međutim, pored učenika i profesora, koncertna sala valjevske Muzičke škole bila je ispunjenina publikom svih uzrasta koja voli i ceni život, samim tim i džez muziku.

Radionica “Naučimo kako se sluša Jazz” u Muzičkoj školi u Valjevu / Foto: Dragan Krunić

Edukativna muzička radionica “Naučimo kako se sluša Jazz” u organizaciji Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije održana pod okriljem 35. Valjevskog Jazz Festa u Muzičkoj školi “Živorad Grbić” privukla je izuzetnu pažnju publike, koja je uživala u obrazloženjima vrsnih džez muzičara, očito i pedagoga, Ivana Ilića i Vasila Hadžimanova, koje su muzičkim primerima pratili i studenti džez odseka Fakulteta muzičke umetnosti.

Valjevci svih generacija pažljivo slušaju predavanje kako se sluša Jazz / Foto: Dragan Krunić

Prema rečima muzičara i kompozitora Vasila Hadžimanova, gostujućeg profesora na Akademiji u Štipu, gde je dobio počasni doktorat, poenta džeza je sopstveno muzičko dostignuće podeliti sa drugim muzičarima i publici pružiti sva divna osećanja koja ova vrsta muzike daruje, jer džez je pun emocija. To je duhovna muzika koja sadrži i humor, dosta ritma, nosi mnogo slobode.

“Ivan Ilić i ja smo prvi put u situaciji da držimo ovakvu vrstu predavanja. Obojica smo profesori, ali do sada nismo ovakav čas držali. Meni je baš drago što su se organizatori dosetili da se ovako obratimo publici. Zaista je potrebno malo inspirisati ljude i objasniti im o čemu se radi, kada je džez muzika u pitanju. Da to nije strašno teška i nedostupna muzika, ili da moraš da imaš posebno obrazovanje da bi slušao ovu muziku. Ona je, pre svega, emotivna i spiritualna. Ima u sebi humora, dosta ritma, ima u sebi slobode. To su odrednice koje bi trebale da budu privlačne za slušaoca. Mislim da smo sasvim lepo objasnili kako se pristupa slušanju džez muzike bilo na Valjevskom Jazz Festivalu ili uopšte u životu. Poenta ove muzike nije samo da sediš sam i vežbaš po ceo dan, jeste i to, ali prevashodno je da to podeliš sa nekim i da praviš neku interakciju i komunikaciju, o čemu smo i govorili”, pojašnjava Vasil Hadžimanov neposredno po održanoj radionici Naučimo kako se sluša Jazz.

Radionica “Naučimo kako se sluša Jazz” u Muzičkoj školi u Valjevu / Foto: Dragan Krunić

Inače, u toku je promocija najnovijeg albuma “Lines in Sand” Vasil Hadžimanov Benda, na kome je 12 novih numera, objavljenog krajem prošle i početkom ove godine u izdanju “Moonjune Records” iz Njujorka. Istovremeno, u planu su “Koncerti za dva glasa i dva klavira” koje održava sa Biserom Veletanlić, Gabi Novak i Matijom Dedićem, koji je pre nekoliko godina nastupao na Valjevskom Jazz Festu.

“Praktično smo celo leto na nekim gostovanjima i promovišemo taj novi materijal. Sada idem u Barselonu da snimam još jedan album sa našim sjajnim gitaristom Dušanom Jevtovićem, koji sada živi tamo, a objavljuje za istu izdavačku kuću “”Moonjune Records”. Radim koncerte sa Biserom, Gabi i Matijom, a uskoro treba da sviram sa Matijom u Opatiji. Takođe, sa Bojanom Zulfikarpašićem treba da sviram na jesen u Banja Luci. Sada radim muziku za jedan sjajan dokumentarni film “Zabranjena tetka” Bojane Novaković, koja je glumica u Holivudu, a našeg je porekla. Snimila je film o svojoj tetki iz Užica i ja pišem muziku”, najavljuje svoj angažman Vasil Hadžimanov.

Radionica “Naučimo kako se sluša Jazz” u Muzičkoj školi u Valjevu / Foto: Dragan Krunić

Tokom edukativne muzičke radionice sve emocije džeza, kroz muzičke primere, publici su dočarali studenti džez odseka Fakulteta muzičke umetnosti, uz pojašnjenja Vasila Hadžimanova i dugogodišnjeg dirigenta Big Benda RTS-a, kompozitora i aranžera Ivana Ilića, koji iskazuje posebnu radost jer je upravo u Valjevu, po prvi put, učestvovao na interaktivnom predavanju.

“Nama je prvenstveno bila ideja da približimo džez muziku i da je demistifikujemo. Mislim da je to cilj koji smo ostvarili. Ovo je prvo ovakvo predavanje i za nas. Odnedavno radim i na Fakultetu muzičke umetnosti na odseku za džez i, verujte mi, studentima pričam iste stvari, na jednom višem nivou, pošto oni poznaju muzički jezik već doista dobro. Važna je priča o tome kako se komunicira i u okviru benda, i u okviru instrumenata, i kako se ta komunikacija prenosi i na publiku. Tok ove radionice nam je zapravo pokazao da ljudi znaju da je ta muzika komunikacioni princip i da je džez, na jednostavan način, približen slušaocima. Nadam se da su svi izašli bogatiji za jedno divno iskustvo koje su im naši studenti dočarali i da su sa razumevanjem slušali tu muziku. Ali, i da su znali šta da očekuju i da su mogli da prate događanja na sceni – ko, kada svira i zašto. Čini mi se da smo uspostavili jedan novi nivo komunikacije putem džez muzike. Jako mi je drago da se to, po prvi put, desilo u Valjevu, zato što ovde dolazim već 20 godina i sa Big Bendom, sa Jovom Maljokovićem, Duškom Gojkovićem, Mambo Stars-ima i sa brojnim drugim sastavima”, ističe Ivan Ilić, diplomac Berklija, profesor Fakulteta muzičke umetnosti, dirigent i kompozitor, stalni klavijaturista omiljene grupe Galija, muzičar zaista raskošne biografije. Ilić sada priprema doktorski rad i promocija je u planu tokom Beogradskog letnjeg festivala.

“Trenutno sam angažovan na svom doktorskom umetničkom projektu. To je mjuzikl “Pećina”, koji će u okviru BELEF-a biti odigran 25. i 26. juna u Beogradu, na sceni Ustanove kulture “Vuk Karadžić”. Reč je novom mjuziklu, konceptualnog tipa, odnosno prvi konceptualni mjuzikl iz domaće kreativne laboratorije. Zaista jedan skup sjajnih glumaca i autorskog tima: reditelja, scenografa, kostimografa”, najavljuje Ilić.

Mlade generacije u prvim redovima na radionici “Naučimo kako se sluša Jazz” / Foto: Dragan Krunić

Takođe u Muzičkoj školi “Živorad Grbić” u Valjevu već u subotu, 11. maja, od 18 časova, sledi radionica “Na putu ka muzici “Udruženja Kulturno sklonište iz Novog Sada. Na koncertu “Jazz nade”, od 20 časova, nastupaju učenici džez odseka muzičkih škola “Josif Marinković” iz Vršca, zatim “Kornelije Stanković” iz Beograda i valjevske Muzičke škole “Živorad Grbić”.

U nedelju, 12. maja, od 13 časova, na ulice Valjeva stiže džez parada u stilu Nju Orleansa, koju će predvoditi Bow Lence Brass Band, a za njima će paradirati mladi iz Vršca, Novog Sada, Bijeljine, Beograda i Valjeva. Pozvani su svi da na ulicama Valjeva i u Centru za kulturu plešu u stilu Mardi Gras karnevala. Završnica je “Jazz Party” uz Kontext Jazzy Kids i kvartet Nemanje Nikolića, čiji je član violinista mladi Valjevac, Ivan Simeunović.

U ponedeljak, 13. maja, u Bioskopu 85 slobodan je ulaz na projekcije filmova “Miles ahead” (19h) i “Django melodies” (21h).

S.J.K.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.