Terapija trakcijom novina u Fizico Medicu

Specijalistička ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Fizico Medic (Fiziko Medik), kao prva privatna ustanova tog tipa u našem gradu i Kolubarskom okrugu, konstantno ulaže u medicinsku opremu i zdravstvenu uslugu koju pruža. Od nedavno, pacijentima Fizico Medica je na raspolaganju i TRAKCIJA – terapija kojom se postiže najpreciznija spinalna dekompresija i koja se odlično pokazala u nehiruškom lečenju diskus hernije.

Sto i oprema za trakciju / Foto: Fizico Medic

Terapija trakcijom je neinvazivna i bezbolna metoda i vaći za izuzetno uspešnu proceduru eliminacije bolova i raznih drugih tegoba koje uzrokuje oštećenje kičmenog stuba. Kičmena trakcija spada u pasivne terapijske metode  i sastoji se od istezanja pojedinih delova tela primenom mehaničke sile. Prema rečima dr Biljane Nikolić, specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije sa dugogodišnjim iskustvom, koja vodi ordinaciju Fizico Medic, spinalnom trakcijom mogu se postići različiti efekti. Među njima su odvajanje ili separacija pršljenova, nehiruška dekompresija kičmenog stuba, kombinacija odvajanja i klizanja faseta, istezanje ligamentnih struktura kičme, proširenje međupršljenskog otvora.

Foto: Fizico Medic

“Sila trakcije koja se koristi da napravi strukturne promene, odnosno kretanje spinalnog segmenta mora biti dovoljno velika i iznosi od 30% do -50% telesne težine pacijenta. Vreme trajanja terapije se kreće od 20 do 30 minuta, a broj terapija zavisi od stanja i postavljene dijagnoze i u proseku iznosi 10 procedura. Može se sprovoditi svakodnevno, u kontinuiranom režimu rada, gde vučna sila traje 60 sekundi, a vreme odmora 30 sekundi. Pacijent se nalazi u udobnom položaju, bezbedno fiksiran za trakcioni sto i ima mogućnost da u svakom trenutku tasterom prekine terapiju ukoliko je iz bilo kog razloga ona nelagodna. Pozitivan efekat ovakvog tretmana se oseti gotovo odmah nakon terapije”, pojašnjava lumbalnu trakciju dr Biljana Nikolić.

Foto: Fizico Medic

Kada je trakcija viših struktura kičmenog stuba u pitanju (cervikalna trakcija), koriste se znatno manje doze po pitanju vučne sile, kao i vreme trajanja terapije.
“Efekat koji postižemo ovakvom primenom, sličan je onom kod lumbalne trakcije, a to je dekompresija pršljenskih struktura kičmenog stuba. Nakon terapije moguća je pojava blagog zamora mišića, slična upali nakon povećanog mišićnog rada”, precizira dr Biljana NIkolić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije sa dugogodišnjim iskustvom.
Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.