Preporuka Predškolske ustanove: Zbog virusa gripa decu ne dovoditi u vrtić bez preke potrebe!

Na osnovu odluke o preporuci Gradske uprave Valjevo, u Predškolskoj ustanovi “Milica Nožica” održan je sastanak na kojem je dogovoreno preventivno delovanje i mere koje će se preduzimati kako bi se zaštitilo zdravlje mališana i sprečilo pogoršanje stanja i širenje virusa gripa u valjevskim obdaništima. Na sastanku kojem su prisustvovali glavni vaspitači svih vrtića, zatim saradnik za unapređenje preventivno-zdravstvene zaštite Predškolske ustanove Ljiljana Krunić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Valjevo dr Biljana Rajković i načelnik Pedijatrijske službe Doma zdravlja dr Ljubo Alimpijević, izneti su podaci o broju trenutno obolele dece do 7 godina na nivou Kolubarskog okruga, koji nije alarmantan i koji je uobičajen za ovaj period i usvojena je preporuka da se roditelji savetuju da decu ne dovode u vrtić bez preke potrebe.

Obdanište “Zvončić” u centru Valjeva (foto: Valjevska posla)

“Mi smo od Gradske uprave Valjevo dobili preporuku da savetujemo roditeljima da ako nije neophodno da decu ne dovode u obdanište. Mi smo to preneli vaspitačima i sestrama na nivou cele naše Predškolske ustanove, tako da su oni skrenuli pažnju na to roditeljima i zaista je opao broj dece koji ove sedmice dolazi u obdanište. Prošle sedmice je bilo negde oko 1100 dolazeće dece, ova sedmice je oko 700. U najbrojnijem vrtiću “Vidra” u Gracu, gde ima upisanih 420 mališana, juče ih je bilo 109, dok je u “Zvončiću” u centru grada, u koje je inače upisano oko 250, juče je bilo samo njih 70, a danas još manje. Tako da svakim danom sve manje dece dolazi, što znači da su roditelji koji imaju alternativu zaista ozbiljno shvatili ovu preporuku i poštuju je”, kaže Ljiljana Krunić, saradnik za unapređenje preventivno-zdravstvene zaštite Predškolske ustanove “Milica Nožica”. Ona naglašava da se Predškolska ustanova ne može zatvoriti, jer obavalja uslužnu delatnost i vodi brigu o deci čiji zaposleni roditelji zaista nemaju drugu opciju za njihovo čuvanje i zbrinjavanje dok ispunjavaju svoje svakodnevne radne obaveze.

Ljiljana Krunić, saradnik za unapređenje preventivno-zdravstvene zaštite Predškolske ustanove “Milica Nožica” (foto: Valjevska posla)

Ljiljana Krunič kao glavna sestra Predškolske ustanove “Milica Nožica” kaže da su već na snazi preventivne mere kako bi se zdravstveno stanje mališana zaštitilo i sprečilo dalje širenje gripa u valjevskim obdaništima.

“Na prvom mestu, vodi se računa o redovnoj higijeni objekata. Mere čišćenja, pranja i dezinfekcije su u ovom periodu pojačane i učestalije. Pojačano dezinfikujemo igračke, pribor za jelo i sve one predmete sa kojima deca i zaposleni dolaze u dodir, kako bismo sprečili širenje virusa, a vodimo računa o redovnom provetravanju prostorija. Ako neko od zaposlenih ili dece ima neke blaže simptome dajemo preporuku u smislu dobre lične higijene. Prevashodno se tu misli na redovno pranje i dezinfekcija ruku i individualnu upotreba pribora za jelo. Važno je da se kašike, tanjiri i šolje ne razmenjuju kako bismo sprečili širenje zaraze”, pojašnjava Ljiljana Krunić.

Obdanište “Zvončić” u centru Valjeva (foto: Valjevska posla)

Za praćenje zdravstvenog stanja dece u vrtićima zadužene su sestre na preventivi, koje su tu i na prijemu dece i tokom dana. Ukoliko se jave simptomi bolesti, sestra je ta koja će izmeriti temperaturu, preduzeti odgovarajuće korake i pozvati roditelje kako bi se dete isključilo iz kolektiva.

 

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

2 comments

  1. Bez brige kuci su zdravi a vi se postarajte da se preznoje a onda ih poredjajte kraj otvorenih prozora na hladjenje. Pa nam ih vratite bolesne uz to popijte kaficu i primajte platu!

  2. Prethodni komentar je krajnje neumesan i nekorektan. Roditelj sam dvoje dece koja redovno idu u vrtić i za vaspitače imam samo reči hvale i duboku zahvalnost. Sram vas bilo!