Obeležen Dan okupljanja ustanika na Brankovačkom visu 1804.

Iz Brankovačke crkve vojvoda Jakov Nenadović i njegov sin sveštenik prota Meteja Nenadović izneli su 27. februara pre 214 godina crkveni barjak na Brankovački vis kada se okupilo oko 700 ustanika. Sa Brankovačkog visa krenulo je i oslobađanje Srbije od turskog ropstva. Tim povodom danas je obeležen Dan okupljanja ustanika na Brankovačkom visu 1804.godine u porti Brankovačke crkve.

„Ovo je peta godina kako Crkvena opština i parohijani Crkvene opštine Brankovina obnavljaju sećanje na taj dan. Na Brankovačkom visu postoji spomenik koji je podignut 1954. godine na 150 godina od Prvog srpskog ustanka. Meštani Brankovine i Crkvena opština Brankovina su 2013. godine uredili to mesto sećanja na naše slavne pretke na koje se ponosimo. Ove godine u ubeležavanje Dana okupljanja ustanika na Brankovačkom visu uključio se i Savez za staranje o Brankovini kao i Grad Valjevo koji su odlučili da se sve podigne na jedan viši nivo,“ rekao je prota Dušan Patijarević.

 

 

Učenici OŠ ‘‘Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine otpevali su himnu ’’Bože pravde’’, a potom su predstavnici Grada Valjeva predsednik Skupštine grada Milorad Ilić i član Gradskog veća Žarko Kovač položili venac ispred spomenika proti Mateji Nenadoviću. Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić je podsetio sve prisutne na veliki značaj porodice Nenadović.

„Porodica Nenadović nije dovoljno obeležena u srpskoj istoriji i evo ovde obećavam da se grad Valjevo mora aktivnije uključiti u obeležavanje Dana okupljanja ustanika na Brankovačkom visu. Nenadovići su ključno uticali na obnovu savremene srpske države koja je bila 400 godina pod Turcima. Delo Alekse Nenadovića nastavio je njegov sin prota Mateja Nenadović, koji je bio prvi predsednik srpske vlade. Moramo poštovati svoje Nenadoviće i svoju svetlu istoriju“ rekao je Ilić.

O značaju Brankovine u Prvom srpskom ustanku govorio je istoričar umetnosti dr Vladimir Krivošejev

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.