Obeležen Svetski dan haiku poezije

Povodom obeležavanja Svetskog dana haiku poezije, u Muzeju zavičajnih pisaca u Valjevu nedavno je održan program u okviru kojeg su proglašeni pobednici 7. “Lotos”-ovog haiku konkursa, otvorena je izložba haiku izdanja  i moglo se čuti pregršt kvalitetne haiku poezije.

Urednik programa Dejan Bogojević, koji je predsednik Haiku društva Srbije i urednik haiku časopisa “Lotos” iz Valjeva, ovom prilikom je istakao da je Valjevo centar haiku poezije u Srbiji, ali i da ima značajno mesto na svetskoj haiku mapi

“Postojanjem haiku časopisa “Lotos” i njegovog haiku konkursa, Haiku društva Srbije i časopisa “Cvet šljive” i internacionalne haiku nagrade „Radmila Bogojević“ u Valjevu, Valjevo je centar haiku poezije u Srbiji, ali i šire i ima značajno mesto na svetskoj haiku mapi. Setimo se valjevskih pesnika koji su pisali, i pesnika koji pišu haiku poeziju: Desanka Maksimović, Nada Komad, Mirko Bojanić, Julija Radenković, Miloš Tabić Tomas, Branko Jezdić Defa, Milica Ilić Gačić, Milan Đurašinović, Dušan Vidaković, Dejan Bogojević, Milivoj Kostić, Jovanka Božić, Ivana Stefanović, Vladislava Starović, Radmila Bogojević, Ivan Petrović… Nijedan grad veličine Valjeva u Srbiji ne može se pohvaliti ovolikim brojem odličnih haiku pesnika”, kazao je Bogojević.

Na 7. “Lotos”-ov haiku konkurs pristigle su haiku pesme 158 autora iz 35 zemalja (Argentina, Australija, Austrija, Bangladeš, BiH, Brazil, Bugarska, Vijetnam, Grčka, Engleska, Indija, Iran, Italija, Kanada, Kina, Litvanija, Nemačka, Nepal, Novi Zeland, Pakistan, Poljska, Rumunija, Rusija, SAD, Severna Irska, Severna Makedonija,Slovačka, Slovenija, Srbija, Filipini, Francuska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora, Šrilanka). To potvrđuje reči Dimitra Anakieva da je “Lotosov” haiku konkurs jedan od najvećih u Evropi.

“Izuzetno sam zadovoljan i presrećan što moj rad na ovoj kratkoj, a suštinskoj poetskoj formi zvanoj “haiku” daje ovakve rezultate. To mi samo potvrđuje da talenat, danonoćni rad i bezrezervna ljubav uvek dostižu najviše domete. Valjevo sada ima dva velika internacionalna konkursa „Lotosov haiku konkurs“ i haiku konkurs za nagradu  “Radmila Bogojević”. Izuzetna je čast i stvar prestiža da vam pesme na konkurs pošalje Mirjana Božin i da vam član žirija bude jedan takav haiku autoritet kakav je Džim Kejšen iz SAD. Očekujemo da će ovaj uspeh prepoznati neka od ustanova kulture našeg grada i Gradska uprava, jer od samog početka sve finansiram sam”, istakao je Dejan Bogojević.

Žiri u sastavu Dejan Bogojević, predsednik, mr Dušan Stojković (Srbija), član, Džim Kejšen član (SAD), prof. dr Hristo Petreski, član (Severna Makedonija) i Nelica Ivanović Radović, član (Crna Gora) dodelio je Prvu nagradu Mirjani Božin (Srbija), tri Druge nagrade dele Toni Piccini (Italija), Zoran Doderović (Srbija) i Jay Friedenberg (SAD), a tri Treće nagrade dobile su Susan Burch (SAD), Nina Kovačić (Hrvatska) i Ferenc Tot (Srbija). Poveljama su nagrađeni Laura Văceanu (Rumunija), Klaus-Dieter Wirth (Nemačka), Dragan J. Ristić (Srbija) i Ingo Cesaro (Nemačka). Žiri je pohvalio i haiku sledećih autora: Mihaela Babusanu (Rumunija), Branislav Brzaković (Srbija) Ernesto P. Santiago (Grčka), Hifsa Ashraf (Pakistan), Lilia Racheva (Bugarska), Gordana Vlašić (Hrvatska), Anne Curran (Novi Zeland), Jovanka Božić (Srbija) i Vandana Parashar (Indija).

Prva nagrada:

Mirjana Božin (Srbija)

Niko življi

nego izgubljen neko –

iskočivši iz uspomene!

U programu obeležavanja Svetskog dana haiku poezije učestvovale  su pesnikinja Ana Novaković i Anđelija Ranisavljević, učenica violine Muzičke škole “Živorad Grbić” koja je izvela Napolitansku pesmu od Čajkovskog. Program je održan bez publike, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.