Od 15. juna građani Srbije mogu u Grčku bez ograničenja

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravio je danas u jednodnevnoj poseti Grčkoj, tokom koje je u Atini razgovarao sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Nikosom Dendijasom.

Tom prilikom razmotrena su sva važna pitanja iz oblasti bilateralne saradnje, kao i aktuelne teme na planu prevazilaženja posledica pandemije COVID-19. Veoma mi je drago da sam danas u poseti dragom prijatelju i prijateljskoj zemlji Grčkoj. Ovom posetom smo pokazali koliko međusobno prijateljstvo gajimo, poručio je Dačić.

On je izrazio zadovoljstvo saradnjom tokom ove krize, kao i želju da se što pre normalizuje život u svim segmentima, počev od toga da se ostvaruju politički kontakti, da se ekonomije normalizuju i preduzeća počnu da rade. Ono što građane naviše zanima jeste kada će moći da putuju.

Preneo sam našu odluku da građani Grčke mogu da putuju u Srbiju bez ikakvih ograničenja, bez testova i potrebe da budu u karantinu. Ministar Dendijas mi je potvrdio da će od 15. juna to isto moći i u obrnutom smeru, dakle da građani Srbije mogu da dolaze u Grčku bez testova i drugih ograničavajućih mera, saopštio je Dačić.

On je rekao da je svom sagovorniku uputio molbu da i u Briselu zastupa naše stavove da se ova mera, takođe, počne primenjivati u skladu sa preporukama EK, tako da od 1. jula građani Srbije mogu da putuju bez ograničenja u zemlje članice EU.

Očekujemo veliki broj naših turista u Grčkoj, ali moram da kažem i da je 50.000 hiljada grčkih turista prošle godine bilo u Srbiji, ukazao je Dačić. Prema njegovim rečima, danas je razgovarano o bilateralnoj saradnji i političkim interesima, kao i o međusobnoj podršci kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

Grčka podržava naš teritorijalni integritet kada je u pitanju Kosovo. Isto tako, kada je reč o teritorijalnom integritetu Grčke, mi apsolutno podržavamo pravo i protiv smo svih provokacija koje dolaze sa različitih strana od njihovih suseda, a u vezi sa njihovim teritorijalnim integritetom i suverenitetom, ponovio je Dačić.

Nastavljamo prijateljske odnose, imaćemo i trilateralne kontakte, a očekujemo i da se do kraja godine održi sastanak Saveta za saradnju između Grčke i Srbije, poručio je prvi potpredsednik Vlade.

Ovo je, kako je ocenio, jedan specifičan sastanak, jer se i dalje nalazimo u uslovima života i borbe protiv korone, ali i života sa koronom.

Danas smo u zgradi Ministarstva, koje je na neki način u fazi ispitivanja, s obzirom na to da se neposredno pred naš dolazak pojavio slučaj zaraženog u Ministarstvu. Ja i cela moja delegacija morali smo još jednom da uradimo testove na prisustvo koronavirusa, koji su potvrdili da smo negativni, naveo je Dačić.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.