Odbornici DS-a: “Ova vlast će biti upamćena po potrošnji. Investicije i razvoj grada su za nju preteška materija”

Odbornici Demokratske stranke, koji ne učestvuju u radu lokalnog parlamenta, uoči jučerašnje sednice Skupštine, održali su konferenciju za medije, na kojoj su ukazali na manjkavost budžeta i izveštaja o radu gradonačlenika za 2018. godinu, kao i rebalansa budžeta za prvih 6 meseci ove godine, što su i bile i najvažnije tačke dnevnog reda proteklog skupštinskog zasedanja.

Odbornici Demokratske stranke u obraćanju medijima pred početak skupštinskog zasedanja / Foto: Slobodan Ćirić

U osvrtu na izveštaj o radu gradonačelnika za 2018. godinu, odbornik DS-a Duško Rakić ocenio je nulom rezultat ove vlasti i gradonačelnika u 2018. godini. On je kazao da za takav izveštaj i ne treba gradonačelnik, jer je reč o tipskom izveštaju, koji obuhvata izveštaje i aktivnosti Gradskog veća, Gradske uprave i svih zaposlenih u Upravi kojima je to profesionalni posao.

“Očekivali smo da u izveštaju gradonačelnika budemo obavešteni da je u 2018. godina imao razgovore sa određenim brojem investitora, da je u prošloj godini uspeo neke od njih da dovede u Valjevo i da su oni krenuli da rade u našem gradu. Zatim smo očekivali da nam gradonačelnik kaže da je u 2018. uspeo da sredi Industrijsku zonu da bi ti investitori došli. Takođe, očekivali smo da Brana Rovni, kao jedan od najvećih projekata poslednjih 30-40 godina, krene sa onim što joj i zadatak, a to je da ljudima iz tog kraja obezbedi vodu. Kao što svi znamo i da podsetimo građane, ništa od toga u 2018. godini nije urađeno”, naglasio je Rakić.

On je još istakao da mnogo toga još nije urađeno, a u izveštaju se pominje kao rezultat rada. “Neke odluke Gradskog veća su čak vraćane i menjane, ili nisu sprovedene. To je slučaj sa Matičnom bibliotekom koja je trebalo u 2018. da pređe u nove prostorije, isto kao i VI škola. Možemo reći da je rezultat ove vlasti i gradonačelnika u 2018. godini jednostavno nula”, ocenio je Duško Rakić, odbornik Demokratske stranke.

Odbornici Demokratske stranke Duško Rakić, Milena Jovanović (levo) i Milka Vasiljević (desno) na konferenciji za medije pred početak skupštinskog zasedanja / Foto: Slobodan Ćirić

O izveštaju o realizaciji budžeta za prvih 6 meseci ove godine i prvom rebalansu budžeta, kao dokumentima koja treba javnosti i poreskim obveznicima da pokažu sa kojim radom i odgovornošću izvršni organi vlasti raspolažu novcem građana Valjeva govorila je odbornica DS-a Milena Jovanović. Prema njenoj oceni, nijedan o tih dokumenta ne sadrži nikakve pozitivne pomake u porođenju sa rukovođenjem budžeta i razvojem grada od strane ove vlasti u prethodnim godinama. Ona je iznela podatke prema kojima su za prvih 6 meseci prihodi realizovani sa 42%, a rashodi sa 40%. Posebno je istakla da su tekući rashodi realizovani sa 48%, dok su kapitalna ulaganja i investicije za pola godine realizovani samo sa 13%. Milena Jovanović je kazala da će ova vlast će biti upamćena po potrošnji i da su investicije i razvoj grada za nju preteška materija, potom je navela ključni nedostatak zbog kojeg rebalans budžeta ne bi trebalo biti usvojen.

“Ovaj rebalans ne iskazuje tačno preneta neutrošena sredstva iz prethodne godine. Time se narušava budžetska ravnoteža, jer su rashodi bazrani na ne postojećim sredstvima. Naime, u završnom računu za 2018. godinu iskazan je deficit od 56 miliona dinara, a u izveštaju za prvih 6 meseci ove godine koji je danas na usvajanju stoji da su preneta sredstva 39 miliona. A, budžetom i sada rebalansom, koji treba da ispravi budžet, i dalje stoje prenete sredstva u iznosi od 170 miliona dinara. Rashodi su bilansirani sa 170 miliona, a izveštaj kaže 39 miliona. Ako su radili rebalans na strani rashoda, pa zašto nisu korigovali i preneta sredstva. Da li se radi o slučajnoj ili namernoj grešci to ne znamo. Možda neko ima interes da rashode planira na bazi nepostojećih sredstava, bez pokrića”, kazala je Milena Jovanović.

Ona je zaključila da je rebalans rađen opet radi prepakivanja novca sa jedna na drugu poziciju, rekavši da izvršna vlast nema politiku rukovođenja gradom i budžetom, nema planove ni programe. Ukazala je da se ovim rebalansom potrošnja povečala za 1% na teret investicija.

“Koji su to rashodi od kojih se odustaje, zbog čega se odustaje, ko snosi odgovornost za loše planiranje i neizvršenje budžeta? Kako je to, primera radi, industrijska zona koja je trebalo biti planirana sa oko 700 miliona bude planirana sa 52 miliona dinara, pa onda se sada smanji sa 46 miliona, pa ima poziciju od 16 miliona? Koji su to radovi trebalo biti urađeni u ovoj oblasti, po četvorogodišnjem planu vredni 700 miliona, a u ovoj godini da ga svedu na 52 miliona, a onda na 16 miliona dinara. Za šta će biti utrošeno i tih 16 miliona dinara”, postavila je niz pitanja Milena Jovanović.

On je istakla da nam aktuelna vlast takvim postupanjem stavlja do znanja da su naše pare njihove pare i da ih mogu trošiti po vlastitim izborima, ne obazirući se na zakone i druge propisane zavrzlame. Ukazala je da je vlast već započela predizbornu kampanju na uštrb kapitalnih projekata koje su budžetom i sada rebalansom izostavljeni. Odbornica Demokratske stranke Milena Jovanović naglasila je da se ovaj rebalans budžeta usvaja po hitnom postupku, da stupa na snagu odmah, a ne u roku od 8 dana. Upitala je čemu hitnost i konstatovala da tako radi samovoljna, samodovoljna i haotična vlast.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.