Odigrana predstava za predškolce o bezbednosti u saobraćaju u okviru projekta City Walk

U obdaništu “Vidra” u Gracu, u okviru projekta City Walk, odigrana je pozorišna predstava za stotinak predškolaca Predškolske ustanove “Milica Nožica”. Predstavu edukativnog karaktera namenjenu bezbednosti najmlađih u saobraćaju izveli su glumci Pozorišta za decu “Poletarac” iz Beograda.

Predškolska ustanova "Milica Nožica"

Foto: Branko Petrović

Na prijemčiv i zabavan način najmlađem uzrastu predstavljene osnovne saobraćajne lekcije i važnost poštovanja pravila u saobraćaju. U predškloskom uzrastu deca postepeno počinju da se osamostaljuju kao pešaci na kraćim poznatim relacijama, pa im znači svaka edukacija o ponašanju u saobraćaju. Akcenat je zbog toga stavljen na namenu saobraćajnih površina, prelazak ulice na obeleženom pešačkom prelazu sa i bez semafora, mesta koja su bezbedna za igru i slično.

Predškolska ustanova "Milica Nožica"

Foto: Branko Petrović

“U ime Predškolske ustanove želim da se zahvalim Gradu Valjevu na prilici da intenzivnije sarađujemo na obostranu korist, prvenstveno u korist naše dece. Danas ćemo ovom predstavom na lep način da edukujemo decu jer je to pravi put da ih zaštitimo u saobraćaju, ukazujući im na opasnosti koje vrebaju. Ovo je lepa prilika da se kroz igru dođu do znanja. Inače, u okviru našeg plana i programa obrađujemo teme vezane za saobraćaj, ali nam puno znači kada dobijemo poklon predstavu od Grada. Za ovu temu predškolske grupe pokazuju najveće interesovanje i najviše je razumeju”, rekao je Milan Radović, koordinator vaspitno-obrazovnih aktivnosti Predškolske ustanove “Milica Nožica”.

Predškolska ustanova "Milica Nožica"

Foto: Branko Petrović

U interaktivnoj i edukativnoj predstavi “Kako bezbedno preći ulicu” deca su rado učestvovala, a pokazali su da već puno znaju kako treba da se ponašaju kao pešaci, čega treba da se čuvaju i da poznaju svetla na semaforu.

“Reč je o predstavi prilagođenoj deci predškolskog uzrasta kroz koju se oni, na “šareni” način, upoznaju sa osnovnim saobraćajnim pravilima, da shvate kako da se ponašaju u saobraćaju, šta smeju, a šta ne smeju da urade. Oni to uče i kroz vaspitni i obrazovni sistem, kao i sa svojim roditeljima, a mi ćemo pokušati na zabavan i edukativan način da im to dočaramo, mislimo da oni to najviše vole”, kazao je Siniša Pilipović, glumac beogradskog Pozorišta za decu “Poletarac”, oji je u ovoj predstavi imao ulogu policajca.

Predškolska ustanova "Milica Nožica"

Foto: Branko Petrović

Grad Valjevo je uključen u projekat “City Walk – Gradovi za pešake”, koji se realizuje u okviru Inter-regionalnog dunavskog transnacionalnog programa, podržanog od Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Ukupna vrednost celokupnog projekta je 2,38 miliona evra, od čega vrednost projekta koja se odnosi na grad Valjevo iznosi 135.400 evra. Projekat sprovodi konzorcijum od 17 partnera iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Češke Republike, Austrije i Srbije, sa namerom uspostavljanja i širenja pešačkih zona, pešačkog i biciklističkog saobraćaja u gradovima dunavskog regiona. Projekat pomaže gradovima da smanje emisiju izduvnih gasova i buku, postanu bezbednija i bolja mesta za život, da povećavaju ulogu aktivnog transporta poput hodanja i prevoza biciklom. U okviru projekta promovišu se i zdravi stilovi života.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.