Održana prva konferencija za medije u Valjevu od početka vanrednog stanja

Danas je Stručno-operativni tim grada Valjeva, kojim od pre 6 dana rukovodi dr Zoran Živković, održao prvu online audio konferenciju za medije, na kojoj su valjevski novinari posle 37 dana od uvođenja vanrednog stanja bili u prilici direktno da postavljaju pitanja vezana za epidemiološku situaciju u našem gradu. Živković je na početku obraćanja saopštio trenutni presek stanja u Valjevu i na teritoriji okruga, a nakon iznetih brojki i podataka odgovarao je na pitanja. Novinari koji su bili u prilici da telefonskim putem postavljaju pitanja u zajedničkoj grupi napravljenoj specijalno za današnju konferenciju članovi su redakcija novina “Napred” i “Politika”, TV Valjevo plus, TV Marš, portala Kolubarske.rs, Vamedia.info, Mojsvetsporta.net i našeg portala Valjevskaposla.info.

Dr Zoran Živković, rukovodilac Stručno-operativnog tima grada Valjeva za borbu protiv koronavirusa / Foto: iz arhive Valjevska posla

Prema preseku podataka, koji je učinjen zaključno sa jučerašnjim danom u 22 sata, u Valjevu je broj pozitivnih na COVID-19 veći za 3, tako da je ukupan broj zaraženih Valjevaca sada 154. Na teritoriji Kolubarskog okruga broj zaraženih je 213 (Ub 21, Lajkovac 14, Mionica 11, Osečina 7, Ljig 6). Broj hospitalizovanih pacijenata u Valjevu je 18, na teritoriji okruga 20. U izolaciji se nalazi 420 lica sa teritorije grada Valjeva, odnosno 724 lica sa teritorije okruga.  U toku ječerašnjeg dana testirano je 60 pacijenata. Služba hitne medicinske pomoći prevezla je u Beograd 4 pacijenta. Ono što je najvažnije i što ohrabruje je podataka da nema novoumrlih, a prosečna starost do sada 17 preminulih lica je 68 godina.

“Broj zdravstvenih radnika i saradnika u našem gradu koji su zaraženi je 46, na teritoriji Kolubarskog okruga 51. Pod nadzorom se trenutno nalazi 140 zdravstvenih radnika i saradnik u Valjeva, a 166 u o okrugu. Ukupan broj testiranih zdravstvenih radnika i saradnika je 499, od toga broj pozitivnih na COVID-19 je 51. Ukupan broj testiranih zdravstvenih radnika od početka epidemije je 1063”, podaci su koje je na online konferenciji izneo dr Zoran Živković vezano za zaposlene u zdravstvenim ustanovama.

Na novinarska pitanja (Valjevskaposla.info) da li je zadovoljan epidemiološkom situacijom u Valjevu, da li postoje žarišta u samom gradu i kakva je situacija u valjevskoj bolnici, pošto postoje nezvanične informacije da su pojedina odeljenja desetkovana, dr Živković je rekao:

“Za sada je epidemiološka situacija u Valjevu stabilna, nema izdvojenih žarišta. Valjevska bolnica, odnosno njen predstavnik dr Milosavljević nije izneo podatak da u bolnici postoje problemi vezano za izvor COVID-19. Ja ću već tokom sutrašnjeg dana ići u posetu bolnici da vidim realno stanje stvari”, kazao je Živković.

Novinara portala Mojsvetsporta.net interesovalo je koliko je moguće obaviti testova na dnevnom nivou u Valjevu?

“Na 3 mesta se vrše testiranja u našem gradu: Zavod za javno zdravlje, Opšta bolnica i COVID ambulanta Doma zdravlja u Novom naslelju. Prema raspoloživim kapacitetima, koji su meni saopšteni moguće je testiranje oko 100 pacijenata dnevno zbirno gledano na ta 3 mesta. Tu se postavlja pitanje realnog dobijanja rezultata, jer se dešava da rezultati iz laboratorija koje obrađuju testove kasne i po 7 dana. Ječe je bilo 60 testiranih osoba i te rezultate čekamo”, istakao je Živković.

Na novinarsko pitanje da li su Hotel “Narcis” i Dom za učenike u Poljoprivrednoj školi pripremljeni za prihvatanje zaraženih (TV Valjevo plus), rukovodilac Stručno-operativnog tima dr Zoran Živković je, između ostalog”, podsetio da je i IS Petnica takođe alternitivno mesto za prihvanje obolelih pacijenata sa lakšom kliničkom slikom, i da je to predlog Kriznog štaba, koji još uvek nije usvojen od strane Vlade Republike Srbije. “Ukoliko Vlada Srbije usvoji taj predlog, svakako će javnost biti obaveštena”, pojasnio je Živković.

Vezano za informaciju kada će biti otvorena valjevska pijaca (dopisnik Politike), Živković je naglasio da je redosled otvranja pijace pod ingerencijom Kriznog štaba i da će te podatke saopštiti komandant Štaba dr Gvozdenović.

Naredni presek podataka je večeras u 22 sata, a naredna online konferencija za medije najavljena je za četvrtak u 13 časova.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.

5 comments

  1. Tako to rade pravi ljudi na pravom mestu. Svaka cast dr Zoranu Zivkovicu

  2. Sve pohvale doktoru, onako kako jeste transparentno da svi znamo sta se desava u nasem gradu.

  3. Svaka cast.

  4. Pokosi te travu u krugu bolnice,parkove u stambenim blokovima,pored pruge od ljubostinje ka beogradu