U poslednja 3 dana u Valjevu 43 nova slučaja korona virusa!

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje, u poslednja 3 dana u Valjevu su još 43 osobe inficirane korona virusom. Nagli skok u broj zaraženih, može se slobodno reći, krenuo je početkom ove sedmice, još u ponedeljak 12. oktobra, kada je uzeto 76 uzoraka na COVID-19, od čega su 24 bila pozitivna. Taj podatak o 24 novozaražena slučaja u Valjevu ušao je u epidemiološke tabele tek u sredu, 14. oktobra, tako da je taj datum sam po sebi bio pravi “jednodnevni pik” ne samo od početka oktobra, već tačnije od 6. avgusta, kada je bilo zabeleženo 26 novozaraženih i od kada je drugi pik epidemije u našem gradu počeo da jenjava. Dan posle tog “jednodnevnog pika”, dakle u četvrtak, 15. oktobra, zvanični podaci pokazali su da je još 8 lica u gradu zaraženo, a u petak 16. oktobra novih 11 slučajeva zaraze u našem gradu. Podaci pokazuju da se prethodnih dana beleži “kontinuirano promenljiv visok broj pregleda u ambulantama”, a broj uzetih briseva od početka meseca, zaključno sa 16. oktobrom je 607. Samo je tokom jučerašnjeg dana u valjevskim zdravstvenim ustanovama, prema podacima Zavoda za javno zdravlje, uzeto je ukupno 87 briseva, što je najveći broj još od 4. septembra.

U drugoj polovini avgusta i tokom septembra u ovom gradu je bila takoreći mirna epidemiološka situacija, najveći broj dana bio je bez novozaraženih ili su beleženi jedan do dva slučaja novoinficiranih. Promena nastaje početkom ove sedemice, tačnije u ponedeljak kada je povećan broj uzimanja uzoraka i testiranja. Od utorka, zaključno sa petkom, dakle u samo 4 dana, u Valjevu su registrovana 44 nova slučaja COVID-19.

/ Pregledi i novooboleli od 1. septembra do 15. oktobra /

Dr Biljana Rajković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Valjevu, kazala je da je među 24 slučaja koronavirusa koji su zvanično ušli u evidenciju u sredu 14. oktobra, bilo nekoliko povezanih slučajeva infekcije, pet inficiranih na proslavi u okolini Valjeva i tri u jednoj valjevskoj trgovini, dok su ostali slučajevi sporadični. Među tih 24 novozaražena su i dvoje zaposlenih u valjevskom Domu zdravlja i Opštoj bolnici u Valjevu. Dan posle tog naglog skoka, u četvrtak 15. oktobra, zvanični podaci su pokazali da je još 8 lica iz Valjeva novoobolelo, a prema jučerašnjem preseku stanja, Valjevo beleži novih 11 slučajeva zaraze. Kako saznajemo, jedna od tih 11 novoinficiranih osoba zaposlena je u zdravstvenoj ustanovi. Od broja testiranih od početka ove sedmice, kod šest slučajeva gde je potvrđen virus vezuje se za nedavnu proslavu u okolini Valjeva.

/ Tabela ZZJZ – Presek stanja na dan 16. oktobra /

Na dan 16. oktobra, u COVID ambulanti valjevskog Doma zdravlja pregledane su 63 osoba sa respiratornim infekcijama. Radi COVID  dečija ambulanta.

U Prijemno-urgentnom centru valjevske bonice pregledano je 17 sumnjivh i/ili verovatnih slučajeva na COVID-19. Izvrešena su 3 prijema na bolničko lečenje. Uzeta su 3 brisa.

U Opštoj bolnici Valjevo hospitalizovano je 6 osoba kod kojih je laboratorijski potvrđen COVID-19, dok se u kućnim uslovima leče 53 naša sugrađanina.

U Zavodu za javno zdravlje Valjevo istražuju se kontakti sa laboratorijski potvrđenim licima. Uzeta su 43 brisa.

U drugom piku  epidemije od 17. juna do danas, laboratorijski je potvrđen 1051 slučaj, a među obolelima od COVID-19 je više pripadnika muškog nego ženskog pola. Ukupan broj obolelih od početka epidemije je 1246. Od početka epidemije izlečeno je 1156 osoba, u drugom piku 980 osoba. Broj umrlih od početka epidemije u Valjevu je 32, a 13 naših sugrađana preminulo je u drugom piku.

 

 M.P.M. i M.K.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.