Opšta bolnica Valjevo počela sa vakcinacijom građana

Opšta bolnica Valjevo otpočela je danas u Holu centra za kulturu proces vakcinacije građana koji su se za vakcine protiv korona virusa prijavili telefonskim putem ili preko portala e-uprave. Prvog dana imunizacije koju sprovodi valjevska bolnica, prema rasporedu na osnovu prijava, 100 naših sugrađana trebalo je da primi kinesku “Sinofarm” vakcinu. Od toga, prema rečima rukovodioca Tima za imunizaciju Opšte bolnice Valjevo, dr Zorana Živkovića, 25 osoba koje su se prijavile nisu došle da prime vakcinu, dok 9 osoba vakcinu nije primilo zbog prijavljenih alergijskih manifestacija. Kod takvih slučajeva, kako napominje dr Zoran Živković, mora de se uradi takozvana desenzibilizacija i da se dobije odobrenje alergologa kako bi i ti građani mogli da budu imunizovani.

Rukovodilac Tima za imunizaciju Opšte bolnice Valjevo, dr Zoran Živković, ocenjuje da je prvi dan imunizacije koju sprovodi valjevska bolnica prošao sasvim solidno.

“Sam proces nije nimalo naivan, počev od same pripreme i predpripreme. Moram da istaknem da smo imali odličnu saradnju sa Centrom za kulturu, koji je odradio maksimalno korektno logistički deo posla. Sa vakcinacijom smo počeli u 11 i završili oko 14.3o časova, na početku se napravio “čep” na prijemu, dok se nismo organizovali da ljudi ne čekaju toliko. Pomogli su nam u svemu tome i učenici Medicinske škole. Otprilike dve trećine prijavljenih građana je danas primilo vakcinu. Nisu je primili oni koji imaju alergijske manifestacije, njih je bilo 9, dok 25 Valjevaca nije došlo da primi vakcinu iako su se prijavili. Bilo je onih koji su hteli da prime vakcinu, a nisu na evidenciji prijavljenih građana. Takve slučajeve nismo smeli da prihvatamo, jer nismo znali da li će doći svi oni koje imamo na evidenciji i za koje su za danas obezbeđene vakcine”, kazao je dr Zoran Živković i pojasnio da su oformljeni timovi po tri mobilne ekipe lekara i sestara uz svo osoblje koje treba da radi sa građanima koji dolaze na vakcinaciju.

Šef Tima za imunizaciju valjevske bilnice je istakao da je ovo prvi put u istoriji srpskog zdravstva da su sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite preuzele obavezu organizovanja i sprovođenja vakcinacije stanovništva. Tako u Valjevu sada imamo dva punkta na kojima se vrši imunizacija – Hotel Grand, u kome vakcinisanje sprovodi valjevski Dom zdravlja i od danas Hol Centra za kulturu, u kojem proces vakcinacije obavlja OB Valjevo.

“Vakcinisanje koje vrši valjevska bolnica, odvija se nezavisno od procesa koji sprovodi valjevski Dom zdravlja. Saradnja između bolnice i Doma zdravlja naravno da postoji, mi smo određene doze preuzeli preko Doma zdravlja, a sve pod nadzorom Zavoda za javno zdravlja. Za sada, bolnica radi samo vakcinaciju stanovništva, dok Dom zdravlja sprovodi i vakcinaciju (u popodnvnim satima) i revakcinaciju (u prepodnevnim časovima)”, kazao je dr Zoran Živković, šef Tima za imunizaciju OB Valjevo.

Dr Zoran Živković je objasnio da vakcinacija dolazi kao značajan moment u etimologiji za prevazilaženje pandemije i podsetio da se kroz istoriju pokazalo da je vakcinacija jedini način da se prekine pandemija. Dr Živković je pozvao javnost da se odazove imunizaciji.

“Skeptika je uvek bilo i biće. Nama su iskreno neke nepoznanice kada su u pitanju biotehnologije za dobijanje vakcina, ali na osnovu izjava i studija koje su dostupne od samih proizvođača vakcina, uz poznatu činjenicu da pandemiju možemo prekinuti jedino onda ako se imunizuje 60% populacije, vakcinacija je jedini put”, rekao je dr Zoran Živković.

Valjevska bolnica sprovodiće imunizaciju svakim danom od 11 do 15 časova, izuzev nedeljom. Za sutra je predviđeno vakcinisanje 200 građana.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.