Opština Mionica pokrenula edukativni projekat za decu romske nacionalnosti

Opština Mionica pokrenula je u saradnji s Predškolskom ustanovom “Neven” projekat “Da se Nanomir pokrene i u vrtić krene” namenjen romskoj deci uzrata od 3 do 7 godina iz sela Nanomir. Cilj projekta je da se što više dece upiše u vrtiće predškolske ustanove “Neven”. Deca iz Nanomira u malom procentu pohađaju predškolsku ustanovu, a deca uzrasta od 3 do 5.5 godina uopšte ne idu u vrtić.

Decu i njihove roditelje u Nanomiru posetio je i predsednik opštine Mionica Boban Janković.

-Naša je obaveza da svoj deci na teritoriji mioničke opštine obezbedimo jednake uslove vaspitanja i obrazovanja. Mapirali smo da postoje deca koja nisu obuhvaćena predškolskim vaspitanjem i sada je naš zadatak da animiramo i osvestimo roditelje koliko je važno da njihova deca uđu u obrazovni sistem. Poseban fokus je na integraciji dece iz osetljivih grupa. Mi želimo da pohađaju pripremni predškolski program i imaju jednako predznanje kao njihovi vršnjaci koji već idu u vrtić. Sve opštinske ustanove su uključene u ovaj proces. Obezbedidili smo besplatan prevoz do vrtića i škole. Kao i svu potrebnu podršku u okviru obrazovne ustanove. Program nastavljamo sve dok sva deca u našoj opštini budu predškolci i školarci – rekao je Janković.

On je dodao i da se intezivno ulagalo u predškolsko i osnovno obrazovanje. Rekonstruisane su osnovna i srednja škola u Mionici, osnovna škola u Rajkoviću, kao i da je opština Mionica konkurisala za rekonstrukciju škole i izgradnju sportske hale u Gornjoj Toplici. Janković je naglasio da je u planu i dogradnja vrtića i proširenje kapaciteta, ali i da je 2019. godine investirano 8,7 miliona dinara u opremanje kuhinje u vrtiću i nabavku minibus za besplatan prevoz dece.

-Danas započinjemo projekat „Da se Nanomir pokrene i u vrtić krene“. Odgovornost opštine Mionica i Predškolske ustanove je da zajedno brinemo o dobrobiti sve dece na teritoriji naše opštine. Projekat će trajati koliko za njim bude potrebe, a njegove efekte ćemo svi zajedno pratiti u narednom periodu – rekla je Branka Petrović, direktorka PU „Neven“.

Projekat “Da se Nanomir pokrene i u vrtić krene sprovodiiće se jednom nedeljno. Predškolsku ustanovu „Neven“ pohađa 320-oro iz čitave opštine Mionica.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.