Otkazana tribina povodom 30 godina od pada Berlinskog zida u Valjevskoj gimnaziji

Javna tribina povodom 30 godina od pada Berlinskog zida, koja je u okviru “Decembra otvorenog uma” najavljena za sutra uveče u Valjevskoj gimnaziji otkazana je, a Udruženje “Open Minded” kao organizator saopštilo je da je događaj otkazan “isključivo iz političkih razloga i zbog jakih pritisaka na direktora Valjevske gimnazije”.

“Udruženje gradjana OPEN  MINDED odabirom gostiju koji će govoriti na njihovim programima nastoji da pokaže da se građani Srbije više ne smeju deliti prema nasilno nametnutim obrascima. Iz našeg programa za DECEMBAR OTVORENOG UMA  javnost može videti da mi svoje goste ne biramo po stranačkim osnovama  već da se  trudimo da održimo kvalitativni kontinuitet okupljajući najumnije ljude iz svih sfera društevnog života. Na žalost moramo da Vas obavestimo da je tribina o “Padu Berlinskog zida” otkazana isključivo iz političkih razloga i zbog jakih pritisaka na direktora Valjevske gimnazije gospodina Predraga Jevtića, koji je odabrao da Valjevsku gimnaziju podredi stranačkim interesima, ali i novcu koji će možda izgubiti za budžet škole ukoliko se u njegovoj školi pojave persone non grate, dr Miloš Jovanović i dr Miloš Ković. Iz naše programske šeme u kojoj isti prostor dele od strane međunarodne kritike priznati strip autor Željko Obrenović i izvanredno talentovani  mladi valjevski pisac Luka Tripković, uz uvek provokativnog dr Nela Karajlića i gore navedene goste javnost može da vidi da mi svoje goste ne biramo na osnovu stranačke pripadnosti, već isključivo na osnovu njihove stručnosti  i nastojanja da se društvo unapredi. Svima je jasno  da su gosti jedni od drugih udaljeni, ni manje ni više nego nekoliko svetlosnih godina po političkoj opredeljenosti, ali su po svojoj intelektualnoj raznovrsnosti i britkosti uma preko potrebni faktori za progresivni razvoj našeg društva”, navodi se u saopštenju koje je Udruženje “Open Minded” objavilo na svojoj zvaničanoj Facebook stranici, ali i na zvaničnoj stranici manifestacije “Decembar otvornog uma.

Da podsetimo, “Decembar otvorenog uma”, kao dodatni program Sajma knjiga i obrazovanja “Doctrina Fair”, počeo je u četvrtak, 12. decembra, promocijom stripa “Karton Siti” Željka Obrenovića i “Crne knjige” Luke Tripkovića u Narodnoj biblioteci u Osečini. Sutra, je u 19 časova, u Svečanoj sali Gimnazije, prema najavi organizatora, trebalo da bude održana tribina povodom 30 godina od pada Berlinskog zida sa prof. dr Milošem Kovićem i doc. dr Milošem Jovanovićem kao govornicima. Promocija novog romana “Solunska 28” dr Neleta Karajlića, koja je prvobitno bila zakazana za 23. decembar, u Valjevskoj gimnaziji, kao poslednji događaj u okviru “Decembra otvorenog uma”, prema novoj odluci organizatora pomerena je za 20 časova istog dana, ali će se održati u Centru za kulturu Valjevo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.