OTVARANJE IZLOŽBE “LAZAR VOZAREVIĆ: SLIKE I CRTEŽI” – MODERNA GALERIJA VALJEVO

U Modernoj galeriji Valjevo, u subotu, 3. juna 2023. godine, u 12 časova u Modernoj galeriji Valjevo, biće otvorena izložba slika i crteža Lazara Vozarevića. Opus Lazara Vozarevića odlikuje istraživanje koje se kretalo od kubističkih aksioma preko pretpostavki enformela do postenformel eksperimenata. Zajednički imenitelj različitih faza stvaralaštva je umetnikovo jedinstveno razumevanje nasleđa srednjovekovne umetnosti – ikone i freske. Nastali u periodu od 1951. do 1967. godine, izloženi radovi svedoče o prisustvu figuralnog u postkubističkoj i postenformel fazi i umetnikovoj interpretaciji antičke i vizantijske baštine.

plakat

U katalogu izložbe, autor teksta Apologeta i njegovi građani, Marija Vukajlović ukazuje na osobenost stvaralaštva Lazara Vozarevića: “Nakon prolaznih inspiracija, traženja i eksperimentisanja, osoben stil Lazara Vozarevića, sredinom pedesetih, postaje zreo i koncepcijski uobličen. Puna zrelost kubističke faze u radu slikara uslovno će se poklapati sa formiranjem i trajanjem Decembarske grupe (1955-1960) , koja je i formalno odredila domete srpskog modernizma šeste decenije. Nakon prolaznih uticaja kritske i klasične umetnosti, obraćanje srednjovekovnom monumentalnom slikarstvu postaje trajna preokupacija slikara, čije vrednosti uspešno sublimira u savremenom delu. Pikasove postkubističke varijacije na teme iz istorije umetnosti i dela starih majstora, poput Pusena i Kurbea, tokom pedesetih, bile su podsticajne za Vozarevića koji će sličan tretman primeniti na delima lokalne tradicije. Ispod kubističkog skeleta pomaljaju se stare ikonografske teme uspenja, oplakivanja, Bogorodice sa detetom, Svete porodice, vladarskih likova sa povelja ili ktitorskih kompozicija, konjanika ili scena turnira. Ipak one gube svoje prvobitno značenje i u potpunosti postaju deo savremenog sveta, simbol za egzistencijalističke preokupacije današnjice, kojim je obremenjeno savremeno doba.”

Autor teksta ističe da: „Prva slikarska iskustva, tokom studija, odvijaju se pod vidnim uticajem Sezana, a sam izbor uzora mnogo govori o stilskoj poetici umetnika, naklonjenog više geometriji nego pikturalnim vrednostima boje. Upliv u kubističke vode činio se prirodnim sledom događaja za nekog ko je negovao posebnu naklonost prema geometriji i linearnom u umetnosti. Ne treba zaboraviti da nastanak istorijskog kubizma kao pokreta svoju genezu duguje upravo sezanovskom postupku fasetnog načina slikanja iz koga je izveden. U traženju vlastitog stila Vozarević brzo napušta predratnu pikturalnu praksu u stilu poetskog realizma i suprotno većini beogradskih slikara fokus interesovanja okreće ka ranom Pikasu, njegovoj plavoj fazi i kubističkim transpozicijama slike. Put njegovog stilskog sazrevanja proticao je u lutanju između Pikasovih stilskih mena i nekoliko razvojnih perioda ovog pontifex maximus-a moderne umetnosti.”

O slikarevom odnosu prema srednjovekovnom nasleđu Marija Vukajlović piše: „Srednjovekovna tematika magnetski privlači slikara, ali je on transponuje u moderan sistem značenja. Tema gubi svoj raniji sakralni karakter i postaje bliža profanom duhu, mada u konačnom utisku zadržava elemente ikoničnosti. Gotovo redovno nalazimo vizantijsku koncepciju prostora, bez perspektive, na jednom uskom podijumu, kao na pozornici, na kojoj se ređaju frontalno postavljeni likovi, kao nosioci jednog dubljeg simboličnog značenja. Na tom uskom prostoru odvija se sva drama ljudskog postojanja, ispričana u vidu srednjovekovnih kompozicija. Zapaža se i obrnut postupak, upliv asocijativnih detalja iz savremene umetnosti u svet srednjovekovnih ikonografskih shema. Jedne pored drugih egzistiraju stare ikonografske teme, uporedo sa omiljenim rekvizitorijumom iz moderne (…)“.

Izložbu će otvoriti kustos i direktor Galerije „Lazar Vozarević” Marija Vukajlović i Milan Marinković. Izložba traje do 20. avgusta 2023. godine.

BIOGRAFIJA

Lazar Vozarević je rođen 15. jula 1925. godine u Sremskoj Mitrovici. Prva saznanja iz slikarstva stekao je u Školi za primenjene umetnosti u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1948. godine u klasi profesora Mila Milunovića. Radio je kao docent na istom fakultetu od 1960. godine. Bio je član grupe Jedanaestorica i Decembarske grupe. Šezdesetih godina HH veka bio je predstavnik enformel slikarstva. U Parizu je studijski boravio više puta (1951-1952, 1954-1956, 1958. i 1962). Njegova dela danas se nalaze u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Umjetničkoj galeriji na Cetinju, Umjetničkoj galeriji u Sarajevu, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, Galeriji poklon zbirke Rajka Mamuzića u Novom Sadu, Pinakoteci u Bariju, kao i u privatnim kolekcijama sa prostora nekadašnje Jugoslavije i stranim zbirkama u Americi (David Rockefeller, Gene Sklar, Paul Flockerman), Italiji (Guido Trevisan), Francuskoj (Philippe Baudet). Pored slikarstva bavio se mozaikom i ilustracijom. Monumentalno dekorativni mozaici Vozarevića izvedeni su u hotelu Metropol u Beogradu (1956-1957), u Vojnotehničkom institutu u Beogradu (1958) i u Domu omladine u Beogradu (1964). Lazar Vozarević je nagrađen Oktobarskom nagradom grada Beograda (1952), nagradom za slikarstvo na Prvom jugoslovenskom trijenalu likovnih umetnosti u Beogradu (1961) i Prvom nagradom na konkursu za Omladinski spomenik u Beogradu (1964). Preminuo je 29. marta 1968. godine u Beogradu. U njegovom rodnom gradu otvorena je 1973. godine Galerija Lazar Vozarević koja čuva i prezentuje njegova dela.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.