Ovogodišnji SPREG sa oko 200 izlagača – Organizatori očekuju rekordnu posetu

Ovogodišnji šesnaesti po redu Sajam privrede Zapadne Srbije SPREG, pod sloganom “Uvek za dobar posao”, održaće se  28, 29. i 30. marta u 3 izložbene hale i na otvorenom prostoru Omni centra. Potpredsednik Privredne komore Srbije i vlasnik subotičke kompanje “Pionir” Miroljub Aleksić svečano će otvoriti Sajam u četvrtak, 28. marta, u 11 časova. Organizatori najavljuju oko 200 izlagača najrazličitijih delatnosti iz Srbije i regiona i nadaju se rekordnom broju posetilaca.

Sa prošlogodišnjeg SPREG-a / Foto: Gatti

SPREG već 16 godina promoviše domaću proizvodnju i pomaže malim i srednjim preduzećima da se afirmišu i poboljšaju svoje poslovanje, pa će tako i na predstojećem SPREG-u većina učesnika biti preduzetnici, izlagači iz sektora malih i srednjih preduzeća, lokalne samouprave sa svojim privrednicima, stručne organizacije, udruženja i drugi. Za sada je evidentirano 185 izlagača iz više od 60 opština, mesta i gradova Srbije. Broj štandova će ove godine biti neznato veći (112) i biće podeljeni prema sličnom konceptu kao i prehodnih godina.

Jovan Grujić, izvršni direktor SPREG-a i Bojana Perić, PR menadžer DTL-a / Foto: Valjevska posla

“Oko 30 % štandova biće posvećeno poljoprivredi, oko 35% svih štandova biće posvećeno prehrambenoj industriji i opremi za prehrambenu industriju, a ostatak od nekih 35% izložbenih štandova prekrivaće opšta industrija i privreda. Ukupno će biti 13 grupnih štandova u okviru kojih će se, između ostalog, predstaviti opštine Kolubarskog okruga – Lajkovac, Ljig, Mionica i Osečina, potom Opština Priboj, po drugi put će na SPREG-u biti predstavljena Opština Odžaci sa svojim privrednicima, zatim izlagači iz Opštine Bogatić, privrednici i preduzetnici iz grada Zrenjanina, koji su se posle jednogodišnje pauze vratili na Sajam”, rekao je na konferenciji za novinare Jovan Grujić, izvršni direktor SPREG-a. Kao novinu ove godine, Grujiž je istakao da će nekoliko proizvoda koji čekaju svoje patente biće premijerno prikazani na SPREG-u, zbog čega će jedan od učesnika Sajma biti i Zavod za intelektualnu svojinu iz Beograda.

“Domaća priča” sedmi put na SPREG-u

Kao i prethodnih godina SPREG će konceptualno biti podeljen na tri segmenta. Izložbeni prostor na otvorenom biće posvećen poljoprivredi, gde će tokom tri dana Sajma poljoprivrednici imati mogućnost da na jednom mestu vide kompletne novosti iz poljoprivredne branše i svega onoga što je potrebno da se bave svojim poslom. U Hali 1 i 3 biće predstavljene različite industrijske grane na pojedinačnim i grupnim štandovima. Više od 70% izlagača bavi se proizvodnjom i u tim halama biće zastupljene metalska, mašinska i građevinska industrija, zanatstvo, poljoprivredna gazdinstva, distributeri poljoprivredne opreme i alata, oprema za klimatizaciju i grejanje, vodovod i mnogi drugi. Sedmu godinu zaredom partneri SPREG-a i domaćini Hale 2, biće grupacija “Domaći trgovački lanac” i valjevski “Europrom” kao jedan od osnivača i članica DTL-a.

Bojana Perić, PR menadžer DTL-a / Foto: Valjevska posla

Hala “Domaća priča” predstavlja spoj domaćih trgovaca – članica DTL-a, sa domaćim proizvođačima, gde će se i ove godine pored lokalnih i regionalnih domaćih proizvođača okupljenih u okviru robne marke “Domaće” naći i veliki broj nacionalnih proizvođača i dobavljača kao što su Jaffa, Knjaz Miloš, Zlatiborac, Imlek, Bambi, Pepsi, Frikom, ali i Neoplanta i Pionir, kao dve nove kompanije koje će se predstaviti ove godine na SPREG-u pod okriljem Hale 2.

“Primarna ideja nije da se svi izlagači, koji će se naći u Hali 2 “Domaća priča”, samo pojedinačno predstave. Srž cele priče je da se svim posetiocima i javnosti predstavi sinergija domaćih. Da se pokaže snaga, jačina i udruženo delovanje domaćih proizvođača i domaćih trgovaca, kao i činjenica da je i domaćim proizvođačima i domaćim trgovcima jedini primarni cilj očuvanje i negovanje domaće srpske privrede. U prilog činjenici koliko Sajam SPREG dobija na ozbiljnosti i jačini, mi kao Europrom i DTL ove godine nismo bili u prilici da odgovorimo na sve zahteve, tačnije želje nacionalnih dobavljača da se pojava u našoj hali. Ta povratna informacija i povrtani utisak od prethodnih godina širi se Srbijom”, rekla je u svom obraćanju medijima Bojana Perić, PR DTL-a i istakla da sve posetioce Sajma u Hali “Domaća priča” očekuje ukupno oko 40 izlagača, kao i brojne promocije, degustacije, radionice i prezentacije.

Pokretanje inicijative kako bi Valjevo prodisalo

Organizatori SPREG-a najavili su pokretanje sajamske inicijative kojom će se, po ugledu na akciju koja je spovedena u Opštini Kosjerić, našoj lokaloj samoupravi predložiti plan za subvencionisanje kupovine kotlova na pelet i druge  alternativne energente. U saradnji sa kompanijama Blist iz Valjeva i Kepo iz Kosjerića svi zainteresovani kupci će, prema planu inicijative, imati moguićnost da kotlove kupe po akcijskoj ceni i na rate preko Evropske banke za obnovu i razvoj.

Jovan Grujić, izvršni direktor SPREG-a / Foto: Valjevska posla

“To je konkretan predlog koji ćemo mi u saradnji sa kompanijama Blist i Kepo ove godine da promovišemo na SPREG-u i uputimo ga lokalnoj samoupravi. Na Sajmu ćemo prikupljati potpise ljudi koji su zainterosavani da kupe kotlove na pelet i druge alternativne energente. Pitanje je samo da li će to u našoj lokalnoj samoupravi da prihvate. Ako treba, mi možemo da uradimo sve i projekat možemo da uradimo”, kaže Jovan Grujić, izvršni direktor SPREG-a povodom inicijative koja se pokreće na ovogodišnjem Sajmu.

Savetovanje pčelara i prateće aktivnosti posvećene mladima

Poslednjeg dana sajma, u subotu, 30. marta, od 12 časova, biće organizovano tradicionalno 63. Savetovanje pčelara sa teritorije cele bivše Jugoslavije. Očekuje se više od 130 pčelara, stručnjaka za pčelarstvo i univerzitetskih profesora, koji će razgovarati i držati predavanja vezana za aktuelne teme koje se tiču pčelarstva i apiterapije.

U okviru ovogodišnjeg SPREG-a, biće organizovan i veliki broj aktivnosti, prezentacija i radionica namenjenih mladima, od predškolskog do studentskog uzrasta. Tema tih radionica i sajamskog druženja sa mladima biće čuvanje i negovanje domaćeg.

“Nećemo pričati o tome da je sve što je domaće dobro i najbolje, ali ćemo deci pkušavati i na ovaj način da usadimo u svest da u Srbiji itekako ima kvalitetnih domaćih proizvoda i kroz sva tri dana Sajma žemo im na praktičnim primerima i kroz stvarne porozvode to i pokazati”, kaže PR DTL-a Bojana Perić.

Velika sajamska nagradna igra

Organizatori SPREG-a i ove godine organizuju veliku sajamsku nagradnu igu. U saradnji sa zvaničnim prijateljima Sajma, kompanijama Kepo iz Kosjerića i Gogatron iz Beograda, posetioce Sajma očekuju vredne nagrade. Jednog srećnog dobitnika očekuje kotao na pelet, dar kompanije Kepo u vrednosti preko 200.000 dinara. Gigatron će pokloniti jedan frižder Gorenje, kosilicu za travu i pegla Beko, a DTL daruje 5 poklon paketa domaćih proizvoda u vrednosti od po 5.000 dinara.

Foto: Gatti

U toku je distribucija vše od 30.000 letaka za nagradnu igru, koju posetioci Sajma treba da popune i donesu u Halu 3 u kojoj će biti ubacivanje letaka za nagradni bubanj.

“Zaista su to vrlo vredne nagrade i siguran sam da nijedan sajam u Srbiji ne daje takve nagrade s obzirom na to da je ulaz na SPREG besplatan”, istakao je najavljujući nagradnu igru izvršni direktor Sajma privrede Zapadne Srbije Jovan Grujić.

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.